Generalul de flotilă aeriană Cătălin Băhneanu, comandantul Bazei 86 Aeriană Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță, a acordat un interviu interesant in Observatorul Militar, pe care vi-l propunem in cele ce urmeaza.
Materialul este realizat de Lucian Irimia, cel care ne-a adus multe materiale interesante in ultima vreme.
Ce reprezintă Baza 86 pe care o comandați pentru Forțele Aeriene Române?
Baza 86 Aeriană de la Borcea este una dintre cele mai importante mari unităţi ale Forţelor Aeriene Române. Principala misiune a bazei este apărarea spaţiului aerian al ţării.
De asemenea, facem parte din sistemul integrat al NATO de apărare aeriană al Alianței Nord-Atlantice. Menţinem și dezvoltăm nivelul de pregătire al piloților, atât al celor ce execută Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), al instructorilor de zbor/evaluatori, cât și al celor din afara unităţii repartizaţi pentru executarea instrucţiei în zbor.
Par cuvinte puține, dar activitățile sunt complexe având în vedere că folosim două tipuri de avioane, MiG-21 LanceR și F-16 Fighting Falcon. Două platforme diferite, ce au nevoie de logistică diferită, cu alte capabilități și mentalități de operare.
An de an, participăm la exerciții naționale și internaționale cu rezultate foarte bune. Aici, la Borcea, pe aerodromul din inima Bărăganului, a fost, este și va fi o școală adevărată de formare a piloților de vânătoare supersonică. Un întreg sistem lucrează pentru reușita piloților pe care îi admirați pe cerul României.
Încă ne desfășurăm activitatea pe două aerodromuri, Borcea și Mihail Kogălniceanu, cu un efort uriaș din partea camarazilor mei din bază. De asemenea, suntem în locul unde programul avionului F-16 se pune în aplicare.
Cât de dificilă este operarea a două tipuri de avioane – MiG-21 LanceR şi F-16 – și cum reuşiţi să realizaţi transferul de experienţă?
Avioanele MiG-21 LanceR execută la ora actuală SLP-PA. Cei de pe F-16 sunt în plin proces de operaționalizare, de evaluare a capabilităților, astfel încât, în acest an, să poată executa acest serviciu.
Trebuie să precizez că cele două avioane au capabilități și moduri de operare diferite, dar procedurile SLP-PA sunt aceleași, respectate și aplicate de toate țările NATO. Se zboară și deasupra apelor teritoriale ale Mării Negre, ceea ce implică și alte riscuri, dar și o pregătire specifică.
O parte din piloții de pe F-16 au zburat cu succes MiG-ul 21 LanceR. Lumea aviatorilor este mică, așa că există cooperare, există o bună comunicare, există antrenamente în comun.
Dorim ca programul F-16 să continue cu o vigoare și determinare mai mari, astfel încât Baza 86 Aeriană să fie un important punct de plecare în viitor pentru noua platformă de zbor a Forțelor Aeriene Române.
Ne dorim să avem mai mult sprijin – pentru că timpul trece – iar pe oameni, principala noastră resursă, să reușim să-i motivăm mai bine. Nu este deloc ușor, dar tinerii de la Baza 86 Aeriană demonstrează că sunt trup și suflet alături de acest program.
În ultimii ani s-au făcut multe investiții în infrastructura marii unități. La ce stadiu s-a ajuns?
De la demararea programului avionului multirol, Baza 86 Aeriană este în continuă schimbare. Nu este vorba doar de construcții în sine, ci și despre mentalități.
Se trece de la concepția estică la cea vestică. Nu este uşor! Şi nu vorbim de bani.
În toate acestea, cheia o reprezintă oamenii. Se lucrează cu firme civile, investițiile sunt mari, cu multe repere de construit şi modernizat.
La fel ca în societatea românească şi acestea suferă de lipsă de personal specializat, aşa că apar întârzieri nedorite. Tot ceea ce înseamnă modernizarea bazei este un proiect ambițios, de durată, iar noi, beneficiarii, vrem ca totul să iasă aşa cum ne-am propus.
Avem sprijinul eșaloanelor superioare, dar am dori ca lucrurile să se mişte mai repede, cu o eficienţă mai mare, cum suntem obișnuiți noi, militarii.
În afară de zona operațională, unde lucrurile prind contur din ce în ce mai mult, mai sunt multe de făcut, inclusiv în zonele administrativă și socială. Este un proiect complex, care prinde viaţă cu greu.
Baza 86 Aeriană este un leagăn al aviaţiei de vânătoare supersonice, unde se învaţă aviaţie pură, dar este și un loc dur. Cum reuşiţi să atrageţi personalul necesar şi să-l motivaţi să rămână aici?
În privința confortului, a facilităţilor unde militarii îşi desfăşoară activitatea, suntem pe drumul cel bun. Avem un colectiv tânăr, ambiţios, aflat în faza de creştere a coeziunii grupurilor. Oamenii se implică, programul F-16 este atrăgător din punct de vedere al profesiei.
Tinerii vin aici, problema este să rămână. Degeaba au un loc de muncă extraordinar, dacă după terminarea programului militarii nu au unde să-şi refacă forțele, să aibă familiile alături, să-şi trăiască viaţa aşa cum trebuie.
Este foarte important ca noi să dezvoltăm facilitățiile necesare. Trebuie să avem răbdare, să îi înțelegem pe cei tineri, să venim în întâmpinarea nevoilor lor, să îi sprijinim.
O carieră militară este dificilă, mai ales când se desfășoară într-un loc mai vitreg. E adevărat că Borcea nu a excelat niciodată la acest capitol, dar prin proiectele pe care le avem în derulare, sperăm ca lucrurile să se schimbe în bine. Să devenim mai atractivi, nu numai prin prisma avioanelor F-16!
Una din misiunile de bază ale unității este executarea Serviciului de Luptă Permanent – Poliție Aeriană. Ce pregătire este necesară şi ce efort implică din partea subordonaților un astfel de serviciu?
Suntem la datorie 24 de ore din 24, şapte zile din şapte. Se lucrează sub comandă NATO, după proceduri foarte bine stabilite și aplicate întocmai de militarii noștri.
Apărarea spaţiului aerian al țării este misiunea noastră de bază, pentru aceea ne antrenăm continuu, fie că e vorba de MiG-21 LanceR sau F-16 Fighting Falcon. Se munceşte enorm, se pune mult suflet.
Cuvintele nu acoperă nici pe departe eforturile şi sacrificiile militarilor din Baza 86 Aeriană. Şi aduc aminte că de şase ani escadrila de MiG-21 LanceR este dislocată pe Aerodromul Mihail Kogălniceanu, iar condiţiile nu sunt deloc printre cele mai bune.
Şi totuşi suntem acolo, apărăm România şi NATO, în aceste condiţii dure ale noilor provocări ale mediului de securitate de la Marea Neagră. Ne pregătim zi de zi, ceas de ceas.
Aviația se face după reguli bine stabilite, avem proceduri, suntem interoperabili 100% cu structurile NATO. Asta s-a văzut cel mai bine şi în urma misiunilor executate în România de partenerii noştri din Marea Britanie şi Canada. Ne-am antrenat şi am executat multe activităţi în comun.
Să ajungi la acest nivel este mult de muncă. Fiecare militar ce intră în acest serviciu – şi nu vorbim doar de piloţi – are nevoie de foarte multă pregătire şi de cunoştinţe. Da, este un efort extraordinar de care oamenii din Baza 86 Aeriană se achită cu brio, dar cu foarte multe sacrificii.
Ce activități importante aveți planificate pentru anul 2019?
Cea mai importantă este operaționalizarea Escadrilei 53 Vânătoare și începerea executării SLP-PA cu avioanele F-16 Fighting Falcon.
Anul 2019 este plin de exerciții naționale și internaționale, continuă în ritm asiduu cu pregătirea militarilor pentru misiunea noastră principală, apărarea spațiului aerian al țării și NATO. Colaborăm foarte bine cu partenerii noștri din NATO și ne antrenăm în comun.
De asemenea, dorim finalizarea construcțiilor din zona operațională și începerea modernizării restului bazei.
Poate ne explica domnul general de ce a zburat el peste 100 de ore in anul in care lt. cdor. Florin Rotaru a zburat doar 20 de ore si de ce a fost acesta planificat sa execute zborul demonstrativ din 7 Iulie 2018 cu un nivel de pregatire atat de redus, fara o cunoastere amanuntita a detaliilor misiunii si mai ales, impotriva vointei sale.