Iata cu cine modernizam IAR-99 Super Soim

Read Time:4 Minute, 14 Second

Programul „Super-Soim”, destinat modernizarii sistemului de avionica de pe avioanele IAR-99 si aducerea intregii flote la acelasi standard, continua si avem cateva date noi pentru a completa puzzle-ul.

Daca in precedentul material despre Super Soim aflam ca israelienii de la Elbit n-au fost selectati de Avioane Craiova pentru acest proiect si au contestat decizia in istanta, de aceasta data aflam cine sunt fericitii castigatori si ce pot ei sa faca.

Colegii de la Gazeta de Sud s-au miscat repede dupa ce subiectul a intrat in atentia publicului si au aflat de la Victor Peţa, lider sindical la Avioane Craiova, mult mai multe informatii. Ca sa nu va mai tin mult in suspans, compania selectata pentru a moderniza sistemul de avionica al flotei de IAR-99 este CMC Electronics Aurora LLC din Statele Unite.

Pana discutam despre aceasta firma, sa ascultam cum a decurs intreaga procedura de selectie, asa cum a fost ea povestita de sindicalistul Peta.

„S-a organizat o procedură de selecţie pentru echiparea ‘Super Şoimului’. Au participat mai mulţi ofertanţi, printre care s-a numărat chiar şi firma care construieşte avioanele F-16 (Lockheed Martin – n.red.). A mai participat o altă firmă americană, precum şi italienii de la Leonardo, care este fosta Alenia Aeronautica şi Elbit Systems. Nu s-a semnat niciun contract de furnizare, ci doar a fost aleasă oferta firmei americane CMC Electronics Aurora LLC, în urma selecţiei de oferte. Această companie a fost desemnată câştigătoare.”

Iata cum aflam ca pentru un astfel de contract n-am avut parte de o licitatie, ci de o analiza a ofertelor trimise de anumite companii presupun preselectate. Dar lucrurile devin si mai interesante, va promit.

„Ne-am gândit să oferim un avion bun armatei române şi la un preţ competitiv. A contat foarte mult calitatea echipamentelor cu care vor fi dotate avioanele ‘Super Şoim’. Avioane Craiova a solicitat iniţial la MApN să precizeze ce îmbunătăţiri trebuie aduse avioanelor Şoim, iar pe baza acelor propuneri, Avioane Craiova a solicitat cereri de ofertă mai multor furnizori. Potrivit membrilor comisiei, oferta companiei americane CMC Electronics Aurora LLC a fost cea mai bună. Şi specialiştii în aviaţie de la MapN au fost încântaţi de această ofertă.”

Selectia nu a fost facuta in baza pretului cel mai mic, ci in baza „caracteristicilor tehnice ale echipamentelor”, care au contat in alegerea finala in proportie de 70%. In principiu, nu e rau deloc, doar ca aceste caracteristici tehnice reprezinta o formula atat de vaga ca pot insemna orice. In cazul ideal, au fost alese cele mai performante echipamente, iar in cazul cel mai prost pentru noi au fost selectate echipamentele care… au convenit!

Nu stim care este situatia pentru ca lista solicitarilor Ministerului Apararii pentru Super Soim, precum si cea a echipamentelor ce vor fi livrate de americani este… secret militar. Deci nu avem decat sa ii credem pe cuvant pe reprezentantii companiei cand spun ca au facut cea mai buna alegere pentru Romania.

In ceea ce priveste programul de modernizare, lucrurile nu sunt chiar puse la punct. Asta pentru ca nu a fost semnat niciun contract intre MApN si Avioane Craiova si, implicit, intre Avioane Craiova si CMC Electronics. Cand va fi semnat primul contract probabil ca numai Dumnezeu stie, insa sunt sanse sa nu asteptam foarte mult, chiar daca Elbit a contestat in instanta selectia furnizorului de echipamente de avionica.

„Negocierile cu Ministerul Apărării se fac la preţuri, pe baza cererii de ofertă declarată câştigătoare în urma procedurii de selecţie organizată de Avioane Craiova. Se va semna un contract şi alte contracte subsecvente pe fiecare avion”, a mai declarat sindicalistul.

In loc de concluzii, pe care sper sa le putem formula intr-un viitor podcast, as vrea sa ne uitam putin spre invingatori, CMC Electronics Aurora LLC. Compania isi are sediul in localitatea americana Sugar Grove, Illinois, si opereaza ca subsidiara a canadienilor de la CMC Electronics Inc., acestia fiind la randul lor parte din gigantul Esterline Technologies Corporation.

Despre subsidiara CMC Electronics Aurota LLC nu am gasit foarte multe detalii, insa compania mama, CMC Electronics, este un nume destul de cunoscut in piata.

Potrivit site-ului oficial, canadienii au fost implicati in mai multe proiecte ca modernizarea avionului de antrenament T-6B Texan II, realizarea demonstratorului Alenia M-311, din care a fost dezvoltat ulterior M-345, sau modernizarea avioanelor Hawk Mk51 finlandeze realizata de Patria.

Compania selectata de Avioane Craiova nu este chiar o anonima pe piata, ba chiar este un jucator important cu resurse pentru a crea un produs de calitate. Totusi, maniera complet netransparenta in care se fac lucrurile in acest program lasa loc de semne de intrebare. Inclusiv faptul ca oferta a fost depusa printr-o subsidiara si nu de compania-mama da de gandit si tocmai pentru ca nimeni nu a iesit si nu iese sa explice anumite lucruri.

Continuam sa cautam informatii despre programul Super Soim si speram ca intr-un final vom reusi sa punem lucrurile cap la cap pentru a avea o imagine completa.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Iata cu cine modernizam IAR-99 Super Soim

  1. La povestea corvetelor ne-am lămurit ce s-a ales, câtă vreme procedura e suspendată pân’ la Sfinte-așteptă, pe o motivare cel puțin puerilă.
    În ceea ce privește acest Super Șoim (tare mi-i să nu rezulte cumva ,și aici, vreo super-cioară vopsită), nu înțeleg de ce,, dacă tot s-a dorit un „pregătitor” pentru F16, să fie trimisă la plimbare tocmai Lockheed Martin !
    Nu știu cine este „compania mamă” canadiană, însă nu cred că am auzit vreodată despre „subsidiara” câștigătoare !
    Și încă ceva: dacă am înțeles corect, nu va fi un contract pentru toate aparatele upgradate (10,15,20…câte or fi), ci câte un contract pentru fiecare bucată !!! Care este logica acestui…artificiu(dacă există vreuna, neoneroasă) ?
    Eu cred că tot mai câștigați am fi fost cu un 99 Șoim(Super sau Extra, sau cum l-o chema) cu un radar serios în bot și niște capabilități reale de poliție aeriană, eventual un motor mai „tare” și cu ceva „petarde” sub aripi.
    Cât despre contestații prin instanțe…repet, o să vedem ce kakao va ieși din povestea corvetelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Rusii amana productia de serie pentru Suhoi Su-57
Next post Bulgaria mai face un pas spre achizitia de F-16 noi