Guvernul vrea să cumpere elicoptere pentru SRI cu fondurile europene de redresare post Covid

Read Time:1 Minute, 16 Second

Guvernul plănuiește să cumpere elicoptere noi pentru Serviciul Român de Informații cu fondurile europene puse la dispoziție pentru redresarea economică a statelor membre afectate de pandemia de Covid-19.

Astfel, în PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență, documentul în baza căruia vor fi atribuite finanțările europene, la capitolul ”Reziliență în situații de criză”, avem următoarele reforme și investiții:

”Creșterea rezilienței instituțiilor și populației în situații de criză va asigura eliminarea disparităților geografice în ceea ce privește capacitatea de intervenție a autorităților pe întreg teritoriu național, prin:

  • construirea a 7 Baze Logistice pentru Stocurile Naționale de Urgență;
  • construirea a 4 depozite regionale pentru păstrarea stocurilor strategice de grâu;
  • construirea a 100 noi subunități de intervenție IGSU;
  • achiziționarea a 700 de ambulanțe;
  • 3 elicoptere ușoare;
  • capacități aeriene de transport strategic multirol, pentru transport personal, echipamente, victime multiple și stingerea incendiilor de pădure;
  • mijloace de mobilitate terestră și echipamente pentru creșterea capacității structurilor ce asigură sprijin IGSU în situații de criză, respectiv IGJR și IGPR;
  • poduri mobile pentru asigurarea continuității accesului în zonele afectate de situații de urgență;
  • dezvoltarea capacităților operaționale ale Centrului Național de Securitate la Incendiu;
  • dezvoltarea unui sistem de monitorizare CBRNe la nivelul obiectivelor strategice ce asigură funcționarea structurilor esențiale ale statului;
  • 4 elicoptere medii grele destinate Serviciului Român de Informații.

Cum anume va ajuta dotarea SRI cu elicoptere noi nu ne este foarte clar, așa cum nu e clar de ce nu a fost luată această decizie până acum dacă elicopterele SRI ar fi putut face diferența în ultimul an de pandemie.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

5 thoughts on “Guvernul vrea să cumpere elicoptere pentru SRI cu fondurile europene de redresare post Covid

  1. Cum ziceam, AH Romania mai are nevoie de 4 elicoptere pentru a avansa ideea „asamblarii” H215 in parteneriat cu IAR la noua „fabrica” inca nefolosita. Asta, bineinteles, daca va castiga la toate licitatiile.
    Speranta pentru cele inca 4 elicoptere vine din acelas plan re rezilienta: „capacități aeriene de transport strategic multirol, pentru transport personal, echipamente, victime multiple și stingerea incendiilor de pădure;”

    Ca pentru MApN, poate ne procopsim cu AH-1Z/UH-1Y:
    Dozens Of AH-1Z And UH-1Y Helicopters Will Be Retired As Part Of The USMC’s Force Redesign (thedrive.com)
    sau in cel mai rau caz:
    Pentagon To Sell-Off Its AH-1W Super Cobra Attack Helicopter Fleet (thedrive.com)

    1. La ultima discutie pe care am avut-o cu AH, problema asamblarii in Romania a elicopterelor se pune daca Romania comanda minim 16 bucati de H215M.

      Si au spus clar ca cele de la IGSU nu intra la categoria militarizate. Presupun ca nici astea de la SRI.

      La vremea respectiva ei insistau pe o comanda minima de 16 bucati de la MApN pentru a demara productia si nu cred ca s-a schimbat ceva intre timp.

      1. Poate nu inteleg eu procesul de „fabricatie” diferit intre H215 si H215M.
        In afara de echipamentele specifice variantei M (care oricum sunt doar integrate nu „fabricate”) care sunt celelalte diferente?

        La vremea respectiva ei insistau pe o comanda minima de 16 bucati de la MApN pentru a demara productia si nu cred ca s-a schimbat ceva intre timp.

        Din comunicatul lor am inteles de asemenea ca demararea „productiei” e conditionata de achizitia a 16 elicoptere. Si la vremea respectiva era vorba de MApN pentru ca nu exista „piata”. Nu si-au exprimat nici posturile de televiziune, Transelectrica, nici viitorii operatori de platforme petroliere din MN dorinta de achizitie de elicoptere medii-grele. Si evident ca MApN-ul si-ar dori varianta M.

        Daca e intr-adevar cum relatezi (adica AH conditioneaza achizitia a 16x H215M) poate ca hala AH ar trebui sa primeasca denumirea de „Hala speciala de elicoptere a MApN – o colaborare de succes intre AH Romania si IAR”.

        1. Salut!

          Pentru piata civila, televiziuni, operatori economici etc., AH are alte produse pe care vrea sa le vanda.

          In discutiile mele cu ei au spus ca vor o comanda unitara de minim 16 bucati. I-am intrebat inclusiv de cazul ipotetic in care MApN comanda 10 elicoptere si IGSU 6. Si au zis ca nu, pentru IGSU e alt produs, nu se aduna numerele si au nevoie de comanda aia minima de 16 pentru a da drumul productiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Belgia a reluat zborurile cu avioane F-16
Next post România a primit ultimul avion F-16 comandat din Portugalia