Franța va disloca în premieră avioane Dassault Rafale în România pentru misiuni de Poliție Aeriană în cadrul programului NATO enhanced Air Policing.
Anunțul a fost făcut în urma unei întâlniri ce a avut loc la Palatul Victoria între premierul Nicolae Ciucă și ministrul Forțelor Armate din Franța, Sebastien Leconu.
”Ministrul Forțelor Armate din Franța a subliniat continuarea misiunilor de apărare aeriană în România cu aeronave de vânătoare RAFALE, în executarea misiunilor de poliție aeriană”, se arată în comunicatul guvernului.
Este de așteptat ca misiunea francezilor să înceapă la finalul acestui an sau la începutul lui 2023, după ce rotația canadiană se va încheia.
Discuțiile dintre Ciucă și Leconu s-au concentrat pe creșterea nivelului de colaborare dintre România și Franța în special pe segmentul militar.
Iată comunicatul integral transmis de guvern după această întâlnire:
”Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, astăzi, la Palatul Victoria, cu ministrul Forțelor Armate din Franța, Sébastien Lecornu.
Cu această ocazie, au fost discutate elementele concrete din cadrul Parteneriatului Strategic româno-francez, care a cunoscut o aprofundare rapidă în ultimele luni, după asumarea de către Franța a statutului de națiune cadru pentru Grupul de luptă din România, precum și în contextul elementelor de descurajare și apărare din agenda NATO, conform conceptului strategic adoptat la Madrid, în această vară, care se concentrează pe nevoile de securizare a Mării Negre.
Premierul României a mulțumit părții franceze pentru decizia promptă și oportună de a deplasa capabilități militare în țara noastră, constând în militari și tehnică de luptă, inclusiv blindate de infanterie, tancuri și sistemul anti-aerian MAMBA.
Ministrul Forțelor Armate din Franța a subliniat continuarea misiunilor de apărare aeriană în România cu aeronave de vânătoare RAFALE, în executarea misiunilor de poliție aeriană.
În cadrul dialogului, au fost prezentate, în detaliu, evoluțiile și situația din regiune, în contextul agresiunii ruse în Ucraina. Totodată, au fost analizate consecințele asupra securității militare, energetice, alimentare, care au generat instabilitate statelor din regiune, în primul rând, Republicii Moldova. Cei doi oficiali și-au exprimat preocuparea pentru tulburările sociale și politice gestionate de Guvernul pro-european de la Chișinău și au manifestat susținerea pentru Republica Moldova.”
Average Rating