Avioanele MiG-21 LanceR ale Fortelor Aeriene Romane nu se vor afla intre cele ce vor survola Bucurestiul si Alba Iulia pe 1 decembrie, insa vor zbura la paradele militare locale din patru orase din tara.
Ceea ce era pana acum un zvon, se confirma, chiar generalul Adrian Tonea, loctiitorul sefului Statului Major al Apararii si comandantul paradei de la Bucuresti, anuntand ca MiG-urile nu vor zbura peste Capitala si peste orasul unirii.
„MiG-urile vor survola in alte localitati din tara, unde se vor desfasura parade militare locale”, a spus generalul Tonea pentru TVR.
Conform sursei citate, MiG-urile vor evolua la Cluj – cele de la Baza 71 Aeriana -, Constanta, Fetesti si Calarasi – cele de la Baza 86 Aeriana.
Bun, despre aceasta decizie de a nu permite zborul MiG-urilor la Bucuresti si Alba stiam de ceva timp, la nivel neoficial, si am asteptat oficializarea ei pentru a o putea comenta. Acum, iata, stim cat se poate de clar ca LanceR-ele nu evolueaza la cele doua mari parade dedicate centenarului Romaniei.
Asa cum scriam inca din titlu, faptul ca MiG-urile nu participa la paradele importante reprezinta o palma rusinoasa pe care armata si-o da de una singura. Asta pentru ca imi este foarte greu sa cred ca decizia neparticiparii a fost luata de vreun civil din MApN. Nu am informatii in acest sens, insa logica imi spune ca hotararea a fost una pe „linie” militara.
Daca este asa, este cu atat mai rusinos. MiG-urile 21 LanceR sunt de aproape doua decenii singurele avioane romanesti ce executa constant misiuni de lupta. Politia Aeriana, facuta celebra prin minimalizarea importantei ei de catre politicieni iresponsabili, este misiunea de lupta pe timp de pace a Fortelor Aeriene. V-am mai tot spus ce inseamna cu adevarat Serviciul de Lupta – Politie Aerana si cat este de important pentru suveranitatea unui stat.
Mai departe, traditia spune ca pe sub Arcul de Triumf defilau unitatile care se intorceau acasa din diverse conflicte. Defilarea pe sub Arc era practic primirea onoranta de care aveau parte militarii la revenirea din teatrele de lupta. Ca in timp aceasta definitie s-a schimbat si ca la defilarile de ziua nationala nu participa numai unitatile combatante e adevarat si nu inseamna ca cei care au trecut in perioada moderna pe sub sunt mai putini merituosi.
Insa sa le refuzi celor care isi apara tara in modul cel mai direct chiar in timp ce dumneavoastra cititi acest material onoarea de a survola Arcul de Triumf mi se pare extraordinar de rusinos. Oamenii aia de pe bazele aeriene care se afla in alarma 24 de ore din 24, 365 de zile pe an, merita ca la zi de sarbatoare sa fie vazuti si apreciati de cei in serviciul carora sunt, cetatenii Romaniei.
Sunt diverse scenarii cu privire la acesta decizie. C-o fi fost clasica disputa interarme de la varful armatei, ca s-o incerca un soi de rupere de trecutul comunist, c-o fi altceva, momentan refuz sa speculez. Insa astept momentul in care cineva, oricine ar fi acel cineva, isi va asuma barbateste decizia de a opri MiG-urile din zborul lor spre Bucuresti si Alba. Iar apoi sa explice care au fost considerentele in baza carora a decis astfel pentru ca toata lumea sa poata analiza hotararea.
Daca nu se va schimba ceva in ultima clipa, si sunt sanse infime sa se intample asta, pilotii de lupta ai Romaniei de la Mihail Kogalniceanu si Campia Turzii nu vor avea onoarea de a survola parada la centenarul tarii. O rusine incredibila pentru Armata Romana.
P.S. Sper ca acest material sa nu fie inteles ca un atac la adresa celorlalte categorii de aviatori sau la adresa celorlalte categorii de arme. NU! Pilotii de MiG-uri trebuie sa defileze, asa cum le permite tehnica, ALATURI de colegii lor.
Draga LanceR,
Ia această situație mai de graba ca o declarație politică a celor care organizează ceremoniile și poate chiar a celor din conducerea aviației. Nu cred că cineva contesta meritele și drepturile piloților de 21. Ce vor ei să spună, e de fapt ce vrem și noi să vedem cat mai repede….că F16 e viitorul pt. Forțele Aeriene Române. Cred că și cei cei care mai sunt pe MiG 21 tot asta își doresc, nu?
Si nu era mai eficient daca declaratia asta politica ar fi insemnat un nou contract pentru F-16? E foarte simplu daca vrei sa treci de la 21 la F-16, trebuie sa cumperi avioanele. Ai dat comanda de 40 de bucati si in 5-6 ani te-apuci linistit sa retragi MiG-ul 21, daca asta e intentia.
Sunt de acord. Asta trebuie sa o spună toată lumea acestor oameni iresponsabili și politicilor lor zburătoare….avem nevoie de aparate moderne.
Dar probabil politicienii tocmai știu ce știm și noi: că MiG 21 Lancer e perfect pentru poliție aeriană, câtă vreme nu e conflict armat tragem de el până poate(și mai poate). Gândesc cam cum gândim oricare din noi despre o mașină (până merge e cea mai bună), însă cred că doar dacă ești total iresponsabil sau dacă ești rău intenționat poți gândi și acționa așa. Poți fi sancționat cel mult…..politic. Ceea ce recomand tuturor să facă…..la următoarele alegeri!
’21 ar fi trebuit dat la Remat,de ani de zile,împreună cu F16 și cu ’99. Pe mine mă treceau fiorii cînd vedeam Mig-urile deasupra Bucureștiului. Nu știu cum s-au simțit gringo,cînd au văzut LanceRul lîngă Raptor,dar yo m-am simțit violat cerebral ca român. Anul trecut,am spus o frază,ce a vuit internetul românesc despre ’21: „Sicrie zburătoare”. La timpul lui,a fost ceva incredibil,dar a cam trecut timpul lui,de ani buni. ’21 trebuie dat la Remat și înlocuit cu un avion nou-nouț,nu cu rebuturi ce aruncă alți. Namaste.
Cred ca ai dreptate si cred deasemenea ca nu e o alegere fericita. Este totusi o parada deosebita si ma asteptam sa fie prezente toate armele si specializarile in mod masiv, cu absolut toata tehnica din dotarea actuala si viitoare.
Desi Mapn mie imi pare mai degraba dezinteresat de PR, singurul scenariu la care ma gandesc este ca MiG-ul are o imagine mult mai proasta ca MAPN in general si au hotarat sa-l scoata pe cat posibil din discutii. Ma refer aici la publicul larg, care vede cu ochi buni MAPN-ul in general (conform tuturor sondajelor de incredere) dar dispretuieste MiG-ul (ajutat si de presa de larg consum care in cautarea senzationalului s-a obisnuit sa atace aceasta platforma la orice incident aparut). Observ ca acest raport pare sa se schimbe in collective de entuziasti (blog/forum/site) sau persoane interesate de domeniu, unde MiG-ul se bucura de o apreciere mai mare decat MAPN-ul in general. Sau poate asta este doar perceptia mea.
o vor pune în cârca ultimului eveniment nefericit cu mig-ul dar un zbor de survol de altceva fată de unul demonstrativ-acrobatic.
eu unu’ aș fi făcut cea mai mare formatie de țevi pe cerul capitalei pentru ca ele au dus greul atâția ani de zile.sincer la aceste defilarări doar partea aeriană îmi place.
Ai dreptate! Avionul MIG-21 si pilotii sai apara frontierele Romaniei incepand din 1962! De 56 ani, jumatate de veac sau de centenar! Meritau cu prisosinta sa survoleze si Bucurestiul si Alba Iulia in formatii cat mai mari. Macar sa vorbim la fel despre F-16 peste 100 de ani.
Este o decizie rusinoasa care arata ce inseamna pentru „factorii de decizie” istoria si traditia aviatiei romane. Sper ca va amintiti ca anul acesta RAF – Royal Air Force a sarbatorit 100 de ani … si a organizat o parada aeriana superba deasupra Londrei la care au asistat probabil sute de mii de oameni. Au venit doar cu F35 si Typhoon??? NU! Au venit cu Spitfire, Lancaster, Dakota, Tornado etc. etc – avioane care au facut istorie si toate avioanele aflate in operare in RAF la momentul actual. Daca Mig 21 nu este apt de zbor ar trebui sa nu zboare. Daca este apt de zbor nu poate fi transformat intr-un tip de avion „pentru provincie” care nu mai merita sa fie deasupra Bucurestiului… MERITA din plin. Dar ca de obicei doar ce este nou e bun la Capitala … restul la paradele regionale…. Cu o planificare judicioasa Mig 21 si F16 ar fi putut sa participe la Bucuresti impreuna si tot impreuna sa survoleze Cluj, Constanta etc. Pacat – chair daca neintentionat se produce o antagonizare intre cele doua tipuri de avioane de vanatoare ale Romaniei – Mig 21 nu are nicio vina ca e vechi…. Acestea sunt semne clare ca si retragerea avionului Mig 21 din serviciu operativ va fi facuta pe muteste, undeva in spate cand, si din nou dau exemplu RAF – pentru retragerea Tornado de anul viitor s-au vopsit deja 2 avioane in scheme comemorative si sigur vor fi retrase intr-o ceremonie publica unde avionul si oamenii din spate vor putea fi in centrul atentiei…..Dar la noi nu se poate nimic…
https://www.thesun.co.uk/news/6706812/raf-centenary-flypast-aircraft/
https://theaviationist.com/2018/11/06/raf-tornado-gr4-in-special-color-scheme-celebrates-36-years-of-tonka-ahead-of-retirement-in-2019/
https://theaviationist.com/2018/11/13/the-royal-air-force-has-just-rolled-out-another-tornado-gr4-in-special-color-scheme/
RAF a sarbatorit anul acesta centenarul RAF 100 si a zburat cu tot ce a avut si nou si vechi . Merita si MIG 21 o defilare Oricum respect tuturor aviatorilor