F-35 Demo Team, echipa oficiala de airshow a USAF ce foloseste avionul de generatia V, F-35 Lightning II, a avut prima demonstratie oficiala din istorie in cadrul Melbourne Air & Space Show 2019.
Criticat de multi „specialisti in Wikipedia” cu privire la capabilitatile aerodinamice, avionul F-35 propune un show destul de interesant, care arata probabil tuturor ca impresiile de „caramida zburatoare” nu au niciun suport in realitate.
Dupa ce am vazut 35-ul in evolutie anul trecut, intr-un demo mult mai „sarac”, pot spune ca este unul dintre cele mai impresionante avioane si asta se datoreaza mai ales motorului P&W F135, care merita toti banii.
Bun, in ceea ce priveste evolutia F-35 Demo Team nu pot sa nu remarc decolarea in fortaj, mentinerea altitudinii deasupra pistei si apoi o urcare brusca pana la limita plafonului. Mi-a placut si trecerea in limita de viteza, acolo unde se vede clar forta enorma a motorului.
Aveti clipul video cu demo-ul, e filmat din public, asa cum l-am fi vazut daca eram acolo, asa ca va provoc sa ne spuneti cum vi se pare. Impresionant sau nu?
Mie personal, manevrabilitatea F-35-ului mi se pare ca e asemanatoarea cu cea a F-18-lui spaniol de la BIAS 2018, nu sunt mari diferente, in concluzie, impresionant.
Intr-adevar avionul este impresionant, mai ales datorita puterii motorului.
O remarca: acea aerodinamica cu care se lauda americanii a fost studiata (probabil peste 90%) de … sovietici. Americanii au facut F-35 dupa ce au cumparat licenta de Yakovlev YAK-141 de la rusi in 1991.
Si o intrebare: F-35 Demo Team = 1 avion + 1 pilot? Parca alte „ECHIPE” au mai multe avioane…
De la sovietici a fost studiat mai ales mecanismul de rabatare a motorului pentru varianta navalizata. Aerodinamic, performantele celor doua avioane sunt incomparabile.
Da, F-35 Demo Team inseamna un avion cu un pilot si cu echipa de la sol. La fel ca Zeus Demo Team din Grecia, ca Black Falcon din Belgia, ca Solo Turk din Turcia, ca Fulcrum Demo din Polonia si lista poate continua inca destul de mult. Formatiile de acrobatie aeriana cu mai multe avioane sunt altceva, asa ca ironiile nu-si au locul.
au cumpărat licența pentru f35 de la ruși🤡
Da! Reprezinta viitorul. Probabil este doar o problema de cine si-l permite acum sau nu. Sper sa-l vedem si noi cat de curand, poate la BIAS in anii viitori. Apropo de asta, am vazut ca au pus eventimentul pe FB dar pagina oficiala nu e actualizata inca.
Avionul intr-adevar zboara. Nici nu credeam altceva. Altfel? A facut tururi de pista, cateva decolari mai la verticala, un „fier de calcat” cam cu frica… S-a cam plimbat pe deasupra spectatorilor si cam atat.. Platforma zburatoare, cum l-au conceput americanii ? Sau caramida zburatoare ? Manevrabil? Hmmmm…
Sincer,si eu apreciez motorul.Perlele Americii sunt in primul rand firmele de motoare ,atat avio cat si autovehicule mai ales grele,Detroit Diesel,Caterpillar,Cummins etc.
Mai fratilor sa imi fie cu iertare dar ce pana mea e atat de impresionant ,treceri la verticala, viraj la cutit 360 de grade in raza caruia se incadreaza si Gica Stancu cu Lancerul ,o decolare banala si da o tragere la incidenta mare dar e gen V e normal sa o faca…o limita care concureaza cu orice avion de gen IV .Nu comentez capabilitatile avionului ca avion de lupta,dar chiar daca a fost blamat atat nu inseamna ca la primul looping lesinam pe spate si NU,nici se poate compara cu evolutia Hornetului de anul trecut de la Bias hai sa nu glumim.Deci nu,nimic impresionant,poti cel mult bifa ca ai vazut F-35 in zbor.
Ce are in plus Hornetul? Ce anume face in plus?
M-am referit strict la evolutia Hornetului de la BIAS 2018 fata de demo-ul F-35 unde Hornetul a fost muuult mai agresiv,inca o data, in afara de o limita la unghi de incidenta mare si tragerea din decolare puteam la fel de bine sa vedem un Mig-21 facand exact aceleasi evolutii.Iar discutia sa nu deviem este strict pe aceasta evolutie ,el in continuare poate ca este cel mai avansat avion de lupta dar ne minunam prea repede pentru niste evolutii banale,dar na…o parere personala .
Stai ca nu iti reproseaza nimeni nimic. Discutam doar. Deci e vorba numai despre agresivitatea manevrelor? Nu e ceva ce Hornetul a facut, iar 35-ul nu?