Trei avioane F-16 aparținând Escadrilei 53 de la Baza 86 Aeriană Borcea au participat la un exercițiu în zona Mării Negre alături de două aparate Dassault Rafale și două Eurofighter Typhoon.
Avioanele franceze aparțin uneia dintre cele 3 escadrile ale portavionului Charles de Gaulle și au ajuns în spațiul aerian român decolând chiar de pe nava aflată în Marea Mediterană, iar cele spaniole se află în România, la Mihail Kogălniceanu, pentru misiuni de Poliție Aeriană.
Scenariul exercițiului a fost relativ simplu, avioanele F-16 ale României asigurând protecția unui grup naval NATO – Standing NATO Mine Countermeasures Group Two.
Francezii și spaniolii au simulat atacuri, iar românii au trebuit să se asigure că navele din grupul NATO nu au de suferit.
În sprijinul exercițiului au mai fost folosite un aparat AWACS, ce a decolat din Turcia, și o ”cisternă zburătoare” KC-767 a Forțelor Aeriene Italiene.
Surprinzatoare e implicarea francezilor, n-am prea vazut Rafale pe aici (banuiesc ca pilotii de Mirage 2000-D, alea capabile de lovituri nucleare tactice, si-au dat toti demisia dupa ce au dat cu ochii de rablele sovietico-rusesti). Vesti bune, un plus si la petele de pe ficatul vodcarilor.
„iar românii au trebuit să se asigure că navele din grupul NATO nu au de suferit.”
cu ce dotari si-au indeplinit acest obiectiv in fata unui avion megapotent ca rafale?
daca nu ne vine mintea la cap, cam ramanem ridicoli in nato.
integrare de munitii noi, completare stoc minim de rachete si piese de schimb la mlu-uri (sa le zboare pilotii aia care or mai fi) ar trebui sa fie 3 prioritati la aviatie.
bine, la noi era mega-stire de inceput de an ca ne cumparam kerosen, deci whatevs…
Mă doare sa recunosc dar e greu, chiar și cu update la tape 6.5x, tot greu v-a fi in fața oricărui Rafale, Eurofighter sau orice SU de la 27 in sus.
Crezi că schimbă prea mult datele problemei, update 6.5x sau „câteva muniții in plus” când F-urile noastre „suferă profund” la capitolul motor și radar ?
Scenariul exercițiului „mi-a ridicat la plasa” pentru că presupune prezența noastră în aer undeva într-o zonă delimitată strict, relativ fixă, cunoscuta „inamicului” in poziția de a apăra singuri niste ținte foarte puțin mobile și de a face față „agresorilor” aerieni. Că nu putem trage 2-3 BWR- uri și gata fuga înapoi, trebuie să apărăm cumva și cu ceva navele alea de cei care vin peste noi cu de toate inclusiv AWAKS-uri care nu sunt atât de idioate sa vina la 120 km sa intre pe radarul F-ului românesc sau și mai bine la 80 sa le putem încadra cu ceva din viitorul update, iar daca au și ceva sisteme de război electronic am umplut „pantalonii” de maro !
Poate, nu zic nu, deși păstrez serioase rezerve, F16 bloc 70-72 sa se aibă ceva „curaj” sa se dea la ele și asta pentru că nu ar avea încotro nu pentru că se „simte prea bazat” !
Fara un bimotor serios destinat superiorității aeriene nu poți avea mari pretenții de nici un fel, fie că vorbim de „protecție” sau de proiectare a forței aeriene !
Ne-ar prinde tare bine și nouă o escadrilă de „golanii din spatele blocului” nu contează prea mult că se numește F 15, 18 sau Eurofighter dar nu Tranche unu sau doi !
Oare degeaba și de fraieri se plimba pe Kogălniceanu bimotoarele canadienilor, ale spaniolilor sau italienilor in trecut și nu portughezi, olandezi sau cine mai știe cine cu F16 ?
S-ar putea sa gresesc si sa ma corecteze oricine cunoaste mai bine, dar MLU-urile (sau cel putin A/B-urile originale) ar fi in teorie ceva mai usoare ca C/D-urile.
N-au nici CFT-uri integrate, iar radarul AESA e suficient de miniaturizat si capabil cat sa nu creasca masa totala a avionului.
De aici incolo, dat fiind motorul Pratt & Whitney, se pune problema: ce senzori si comunicatii (datalink) mai poti integra si cata munitie mai poti cara?
Poti zbura la „interventie” cu un Sniper TP sau Lantrin agatat si un plin de Aim9X + Aim120 C7?
Ca rezervorul suplimentar e detasabil, deci dupa ce te-ai servit de post-combustie nu mai ai nevoie de combustibil extra, ci doar de cat e la interior.
17 flori nu fac primavara, iar in configuratia lor AIM120D (o au deocamdataUS si parca japonezii) Meteor sau ce alt BVR iese nu se poate pune ca n-ai cu ce sa-l ghidezi si controlezi.
Ar trebui insistat pe inca un manunchi de 17 F-uri, dar noi noute si cu senzori demni de o armata NATO. Dar asta dupa piese si munitii.
Referitor la acest exercițiu, ar trebui să fim suficient de inteligenți și să înțelegem că rolul celor 3 F16 românești a fost acela de a „antrena” francezii și spaniolii. Din acest „scenariu” am avut și noi de învățat destule lucruri și a fost un antrenament foarte util.
Revenind la subiectul dezvoltat, trebuie sa punctez că nu sunt un cunoscător cu pretenții, ci doar un observator pasionat, motiv pentru care am și eu destule lacune și scăpări pentru care doresc sa îmi cer scuze daca opiniile mele jicnesc pe cineva.
Într-un alt comentariu mi-am prezentat punctul de vedere care a fost fundamentat pe câteva interviuri publice ale comandorului Gheorghe Stancu care în opinia mea nu are nevoie de nici o prezentare.
Domnia sa a afirmat că a zburat și alte avioane in afara de 21 pe care a devenit o legendă ! A format chiar un top al preferințelor sale și a găsit acolo în frunte și avionul meu preferat F-15 !
Acum am sa fac o scurta prezentare: F 15 D
Primul zbor 1972, intrat în serviciu 1976. Destinație, Air Superiority Fighter, Multirole Combat Aircraft.
Încă de la început din definiția destinației se observă „prăpastia” dintre el și „Multirol-ul F16 MLU „!
Ca și F16 a fost dezvoltat în timp in mai multe variante din ce in ce mai avansate A / B / C / D plus diferite configurații personalizate, până la ultima varianta F15 X !
Am să incerc aici o prezentare F15 D .
Viteza maxima „2,5 mach ar High altitude and 1,2 mach ar sea level”
Combat range 1965 km For Interdiction Mision !
Service ceiling 20.000 m
G limit 9+
Rate of climb 250 m/s
Radar AN/APG V2 și V3 ambele AESA
Missiles 4 AIM 7 Sparow + 4 AIM 9 Sidewinder + 8 AIM 120 AMRAAM
Contramăsuri (doar câteva din ele) AN/ALQ 131 electronic countermeasures ; AN/ALQ 128 EWWS part of TEWS ; AN/ALR 56 Radar Warning areceivers (RWR) part of TEWS.
Nu mă pot abține să nu menționez că ultima generație adică F 15 X „incarca” sub fuselaj 22 de „bomboane” AIM 9X și AMRAAM cu raza medie !
Oare are rost sa facem comparații între cele două aeronave F15 D și F 16 C/D sau între F15X și F 16 block 70/72 Viper ?
Amândouă aeronavele și tipurile alese spre comparație au aproximativ aceași vârstă !
Acum incerc un exercițiu de imaginație. Simt deja fiorii reci pe șira spinării spaniolilor din Eurofighter și sudoarea din ochii bulbucați ai francezilor din Rafale când zăresc pe radar 3 F 15 năpustind-use spre ei în viteza maxima având fiecare câte 16 bomboane sub fuselaj și văd uralele marinarilor de pe punte care întâmpină întoarcerea avioanelor cu misiunea îndeplinită !
Ar cam trebui sa revenim cu picioarele pe pământ și să înțelegem ce aveam și cam ce putem face cu ce avem…că altceva sau ceva in plus nu vedem prea curând…