Dronele Reaper sunt doar începutul. SUA își vor crește prezența aeriană din România

Read Time:2 Minute, 47 Second

Statele Unite au trimis în România mai multe drone MQ-9 Reaper, iar această misiune reprezintă doar începutul dezvoltării componentei aeriene americane de pe teritoriul țării noastre.

Pentru început, să discutăm despre detașarea pe termen lung a dronelor Reaper pe Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii.

Aparatele și militarii fac parte din 31st Expeditionary Operations Group, Detachment 1, subordonați 31st Fighter Wing de la Aviano, Italia. Vorbim despre aparate de zbor și militari ai US Air Force și cred că este o precizare importantă.

Asta pentru că dronele Reaper aflate în Polonia, pe baza aeriană Miroslawiec, aparțin 52nd Expeditionary Operations Group, Detachment 2, subordonat  52d Fighter Wing de pe baza aeriană Spangdahlem, din Germania. În plus, dronele din Polonia sunt deținute și operate de un operator privat!

Misiunea din România este una de tip ISR – Intelligence, Surveillance and Reconnaissance – si este nevoie de ea pentru că, după cum a declarat generalul Pană, seful Statului Major al Forțelor Aeriene, ”acțiunile provocatoare ale unor actori regionali în zona Mării Negre au devenit un fapt cotidian”.

Bun, cu alte cuvinte rușii zboară mai mult și mai aproape de noi după ce au ocupat și anexat ilegal peninsula Crimeea. Iar flancul estic al NATO are nevoie de întăriri serioase.

Dar cum rămâne cu prezența americană? Știu că se discută de ani de zile despre transformarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii într-una americană sau una care să fie folosită în comun cu americanii. Asta ar însemna detașarea permanentă a unor unități USAF în România, la Luna. Iar la recenta vizită de la Câmpia, însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite ale Americii la București, David Muniz, a spus clar că ”începând cu anul 2015 SUA au angajat investiții peste 143 de milioane de dolari în modernizarea bazei”. De ce? Aflăm de la comandantul 31st Fighter Wing, general de brigadă Jason E. Bailey:

”Așteptăm cu nerăbdare viitorul, va fi mai mult decât detasamentul Reaper. Este important că începem cu asta, că operăm în acest spațiu aerian nou. Acesta e viitorul regiunii Mării Negre și începe aici.”

Practic, dislocarea detașamentului Reaper este doar începutul creșterii prezenței aeriene americane din România. Urmează și alte unități, probabil în paralel cu modernizarea bazei pentru a putea susține operațiunile cu mai multe tipuri de aparate de zbor în același timp.

E bine, e rău? Aici fiecare judecă în funcție de preferințe, de nivelul de cunoștințe, de capacitatea de analiză etc. Dacă nu îți plac americanii o să spui că un dezastru. Dacă ești însă realist o să observi că alte state unde americanii au o prezență militară permanentă o duc bine de tot comparativ cu noi. Și nu de ieri, ci de zeci de ani!

Mai mult, tot din experiența altora putem vedea că prezența militară americană pe teritoriul lor nu înseamnă sfârșitul democrației. Dimpotrivă, putem vorbi despre o întărire a ei.

Iar peste toate aceste lucruri, într-o lume din ce în ce mai volatilă, cu state care pleacă la război ca acum 100 de ani, înghițind regiuni ale vecinilor mai mici și mai săraci, prezența pe teritoriul tău a celei mai puternice armate din lume este probabil cea mai bună garanție a integrității teritoriale pe care o poți avea.

Notă: Într-o ediție anterioară a articolului scriam, greșit, că americaii au investit deja 143 de milioane de dolari la Câmpia Turzii.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Dronele Reaper sunt doar începutul. SUA își vor crește prezența aeriană din România

  1. Yo unul am ramas șocat cînd am vazut mizeriile aste pe la noi in batatura. In anii trecuti gringo trimiteau F15,16 pe la noi,astazi doar drone dezarmate. Acum se ridica o intrebare de bun simt: Nu mai au gringo avioane sa trimita pe la noi? Namaste!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Show of force israelian: 3,000 de ținte lovite în 24 de ore
Next post Călin Rovinescu a părăsit Air Canada