Un colonel din cadrul Forțelor Aeriene Bulgare a fost trimis în judecată, fiind considerat responsabil de prăbușirea unui avion MiG-29 Fulcrum și de decesul pilotului aflat la bord.
Catastrofa aeriană a avut loc în data de 9 iunie 2021, atunci când aparatul MiG-29 pilotat de maiorul Valentin Terziev s-a prăbușit în Marea Neagră în timpul unui exercițiu de tragere reală cu o rachetă aer-aer.
În timpul anchetei care a urmat au fost stabilite cauzele tragediei și, foarte important, ele au fost făcute publice într-un timp relativ scurt.
Astfel, potrivit Procuraturii Militare din Sofia, ofițerul pus sub acuzare este învinuit că nu a oprit exercițiul deși condițiile erau periculoase pentru pilot.
Concret, procurorii militari susțin că MiG-ul pilotat de maiorul Terziev a coborât mult sub altitudinea minimă de 4,000 de metri în încercarea de a încadra ținta, iar cel acuzat, colonelul Metodi Orlov, nu a intervenit pentru a da ordinul de anulare a exercițiului.
Ancheta a stabilit că Terziev a lansat racheta către țintă de la o altitudine de 1,433 de metri, în coborâre, și o viteză de 948 km/h. Aceste elemente au făcut imposibilă redresarea avionului după lansare, MiG-ul 29 percutând apele Mării Negre.
Procurorii militari susțin că Metodi Orlov, care era adjunctul comandantului pentru pregătirea zborului de la Baza Aeriană Graf Ignatievo, a încălcat mai multe reguli, norme și legi în timpul desfășurării acestui exercițiu, urmarea fiind decesul pilotului și pierderea avionului.
Încadrarea faptei sale, omor prin neglijență, îi poate aduce o condamnare de până la 6 ani de închisoare.
Pe de altă parte, soția pilotului decedat susține că Metodi Orlov este țapul ispășitor găsit de Ministerul Apărării de la Sofia în acest caz.
Ea acuză faptul că în documentele oficiale o altă persoană a fost desemnată la conducerea exercițiului și că Orlov nici nu avea de ce să fie implicat. Mai mult, văduva acuză că acea persoană pe care nu o numește nici nu a fost anchetată de către procurori și anticipează că cel pus sub acuzare va fi achitat în cadrul procesului.
În fine, ea acuză o practică des întâlnită în spațiul ex-sovietic, aceea de a se da vina pe pilotul decedat și de a încerca îngroparea anchetei.
Dincolo de aceste elemente care țin de specificul cazului, este interesant de notat faptul că până și Bulgaria vecină publică rezultatele anchetelor din cazul tragediilor aeriene. Ceva mai la nord, în România, nouă nu ne rămânem decât să facem presupuneri și să discutăm pe baza zvonurilor atunci când vine vorba despre accidentele aviatice.
Anchetele sunt clasificate, nu există responsabili în afara piloților care mor și, bineînțeles, nimic nu se schimbă după astfel de catastrofe.
Average Rating