Cine, cum și când va dona avioane de luptă Ucrainei?

Read Time:2 Minute, 36 Second

Forțele Aeriene Ucrainiene ar urma să primească în perioada următoare peste 70 de avioane de luptă din partea statelor membre ale Uniunii Europene. Asta e știrea care a bubuit la începutul săptămânii, dar hai să vedem cât e de reală.

Totul a început săptămâna trecută, cu un apel al ministrului de Externe de la Kiev pentru avioane militare. Forțele Aeriene au pierdut foarte multe aparate de a începutul războiului cu Rusia, iar nevoia este uriasă.

După acest apel, șeful diplomației europene a transmis public că sunt state membre ale UE care sunt dispuse să doneze avioane Ucrainei.

Vorbim despre aparate MiG-29 sau Su-25, avioane pe care piloții din Ucraina le pot pilota, având experiență în acest sens.

De aici lucrurile au luat-o razna puțin.

Forțele Terestre ale Ucrainei au postat pe contul oficial de Facebook numărul și originea avioanelor pe care armata le va primi de la parteneri. Acestea sunt:

16 avioane MiG-29 și 14 avioane Su-25 din 🇧🇬 Bulgaria

28 de avioane MiG-29 din 🇮🇩 Polonia

12 avioane MiG-29 din 🇸🇰 Slovacia (Mig-29)

Apoi au venit informațiile despre piloți din Ucraina care ar fi deja în Polonia, pentru a face trecerea pe ”noile” MiG-uri 29 donate de statul vecin Ucrainei.

Pentru a plusa și mai mult, se vorbește chiar că avioanele acestea vor fi operate din Polonia! Adică vor folosi bazele aeriene poloneze, armamentul polonez și așa mai departe pentru a ataca ținte ruse.

Donează totuși cineva avioane?

Bun, e momentul să ne calmăm puțin. Presupusele donații nu au fost confirmate încă oficial de statele presupus donatoare.

Numerele sunt exagerate. Polonia mai are 20-23 de MiG-29 operaționale, Bulgaria doar 6 în cel mai fericit caz, iar Slovacia e în aceeași situație.

Mai mult, premierul bulgar a declarat luni că e o nebunie, că dacă ar face asta Bulgaria ar renunța practic la toate avioanele de luptă pe care le are. Ceea ce e adevărat. La fel și în cazul Slovaciei.

E drept că Bulgaria și Slovacia au contracte pentru F-16, însă acestea încă nu au fost livrate. Chiar și dacă le-ar primi azi, ar avea nevoie de cel puțin 2 ani de zile pentru a le operaționaliza. Ori să rămâi fără aviație de luptă în timpul celui mai tensionat moment din ultimii 60-70 de ani e cam ireal, nu?

Polonia poate renunța la avioanele MiG-29, pe care le va înlocui oricum cu F-35 în câțiva ani. Totuși, și aici vorbim despre probleme de securitate. Polonezii se simt direct vizați de acțiunile ruse, iar renunțarea la 30% din flota de supersonice pare improbabilă.

Nimic nu e imposibil, desigur, doar că în perioada asta circulă foarte mult fake, inclusiv pe canalele oficiale. Ucrainienii au tot interesul să demonstreze că lumea este alături de ei, au tot interesul să îi sperie poate pe piloții ruși.

Mitul ”fantomei din Kiev”, despre care vom discuta în curând, este de asemenea promovat pe canalele oficiale deși e evident o exagerare, în cazul fericit, sau chiar o minciună. De ce? Pentru că e război, iar în război îți folosești toate armele.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Cine, cum și când va dona avioane de luptă Ucrainei?

  1. Da, foarte improbabil ca Ucraina sa primeasca avioane MiG-29 si Su-25 de la statele est-europene care si ele au nevoie de aceste avioane mai ales in aceste conditii actuale. Vad ca nu repede nimeni sa ne ceara si noua sa ii ajutam pe ucrainieni cu niste MiG-uri 21 Lancer?…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Ucraina susține că a doborât avioane Su-35 și Su-30
Next post România a returnat avionul Su-27 Ucrainei