China vs. Taiwan: Unde au zburat avioanele Beijingului

Read Time:2 Minute, 20 Second

De ceva vreme, activitatea aviației militare chineze din zona Taiwanului este tot mai accentuată, iar autoritățile de la Taipei acuză Beijingul că dorește escaladarea tensiunilor.

Probabil că ați auzit sau ați citit despre cele 25 de aparate chineze care ar fi violat spațiul aerian taiwanez în cursul acestei săptămâni. Afirmația este mincinoasă și cred că ar fi util să explicăm câțiva termeni.

Spațiul aerian al unui stat este definit ca acea porțiune din atmosferă aflată direct deasupra teritoriului național, inclusiv a apelor teritoriale.

ADIZ, sau air defense identification zone, este o porțiune de spațiu aerian în cadrul căreia un stat recurge la identificarea, localizarea și controlul aeronavelor care o tranzitează în interesul securității naționale. Această porțiune este stabilită de statul respectiv și se poate extinde dincolo de limitele spațiului aerian național.

În cazul Taiwanului, limita apelor teritoriale este de 12 mile marine. ADIZ-ul taiwanez este însă mult mai mare, ajungând în unele locuri chiar deasupra Chinei continentale.

Diferența majoră dintre spațiu aerian și ADIZ este că primul este recunoscut internațional, este practic parte a teritoriului unei țări, pe când ADIZ-ul este stabilit arbitrar, fără vreo obligație pentru ceilalți actori naționali. În principiu, companiile aeriene și operatorii civili care zboară printr-un ADIZ aderă la regulile stabilite de cel care l-a inițiat, reguli ce vizează identificarea și comunicarea cu cei de la sol.

În privința aeronavelor militare, deși există acorduri între țările care au stabilit astfel de zone, nu sunt și reguli stricte. O să vedem, de exemplu, avioane rusești zburând în spațiul aerian internațional, dar în ADIZ-ul american. Nu încalcă nicio regulă, au dreptul să fie acolo, iar americanii le pot escorta sau urmări de la distanță cu propriile aparate.

Cam asta se întâmplă și între Taiwan și China.

Această cea mai recentă incursiune a celor 25 de avioane chineze s-a petrecut în partea de sud-vest a ADIZ-ului, departe de teritoriul taiwanez.

Sigur că asta nu înseamnă că este în regulă, că Taiwanul nu are dreptul să se plângă sau că trebuie să accepte acest tip de presiune. Dar de aici și până la violarea spațiului aerian e cale foarte lungă.

Intrarea în spațiul aerian național a unei aeronave militare a altui stat fără acord este asemănătoare cu violarea frontierei terestre de către un vehicul militar străin. Este un act de agresiune la un nivel extrem de ridicat, ce poate echivala cu o declarație de război.

Despre tensiunile dintre China și Taiwan vom discuta curând într-un nou podcast pe Youtube.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Marea Britanie trimite avioane Eurofighter Typhoon în România
Next post Elicoptere pentru armata română: Jocul periculos al politicului