Cehii au prezentat primul L-39NG nou-nout

Read Time:3 Minute, 22 Second

Cehii de la Aero Vodochody au prezentat recent primul L-39NG nou-nout. Asta inseamna ca au construit avionul de la zero, nu ca au modernizat o celula deja existenta.

Prezentarea oficiala a avut loc zilele trecute si, asa cum era de asteptat, oamenii de la Aero sunt foarte mandri (si foarte optimisti, as adauga) de produsul lor.

„L-39NG defineste viitorul aviatiei din Cehia luand ce e mai bun din traditia ei, aducand tehnologie moderna si oferind cea mai buna solutie pentru antrenament si atac usor existenta pe piata. L-39NG provoaca deja un interes major in plan international si va intari fara indoiala comunitatea de clienti pe care o avem deja”, a declarat Giuseppe Giordo, presedinte si CEO al Aero Vodochody.

Bun, haideti sa discutam putin despre noul avion vechi al cehilor. L-39NG a pornit la drum ca un pachet de modernizare pentru batranul, dar inca actualul L-39 Albatros, avionul reactiv de antrenament pe care si Romania l-a avut in serviciu.

Dupa ce au esuat oarecum cu L-159 ALCA, un L-39 dezvoltat pentru atac usor, modernizat considerabil, remotorizat cu un propulsor modern, in speta Honeywell/ITEC F124-GA-100, si avand in „nasul” prelungit radarul FIAR Grifo L, cehii au decis sa mai joace o carte.

De data asta ar putea fi una castigatoare. Realizand ca au la dispozitie o mica mina de aur, in speta flota mondiala de L-39 Albatros, au venit cu un pachet de upgrade. Pentru ca se intampla destul de greu ca statele sa dea bani multi pe inzestrare avand la dispozitie optiunea mai ieftina a modernizarii, programul L-39NG poate reprezenta o adevarata lovitura.

In esenta, modificarile cuprind remotorizarea cu propulsorul Williams International FJ44-4M si instalarea unui nou si modern pachet de avionica. Spre deosebire de L-159, L-39NG va fi prezentat si marketat ca un avion de antrenament avansat ce poate fi folosit, cu unele limitari, si in misiuni de atac usor.

Dezvoltarea lui se face in mai multe etape. Astfel, dupa un demonstrator construit pe o platforma deja existenta, acum a fost prezentat un avion realizat de la zero, inclusiv ca si structura aerodinamica.

Si oferta va fi facuta in doua pachete. Primul dintre acestea vine ca si program de upgrade, in timp ce al doilea propune avioane noi. Practic, daca un stat are in serviciu avioane L-39, va avea posibilitatea sa le modernizeze la standardul NG, structura urmand a fi trecuta prin programul de reparatie capitala, urmand ca apoi sa fie instalate elementele de upgrade. Daca un alt stat vrea un trainer avansat relativ ieftin, poate opta pentru L-39NG construite de la zero in aceasta configuratie.

De ce spuneam ca cehii sunt optimisti? Pentru ca ei estimeaza ca, in urmatorii 10-15 ani, cererea de L-39NG va fi de aproximativ trei mii (3.000, sa nu avem discutii) de aparate noi si modernizate. Mi se pare enorm si complet nerealist, insa si aceste estimari sunt mai mult exercitii de marketing.

Aero are un scenariu conservator, mult mai aproape de realitate, cu 150 de aparate modernizate si construite de la zero in urmatorul deceniu.

Marea necunoscuta este, in momentul de fata, disponibilitatea companiilor private care asigura servicii de tipul „agresor” fortelor aeriene din Occident de a investi in acest produs. Si este o necunoscuta pentru ca L-39NG nu are radar si nu este supersonic, doua solicitari pe care cel putin americanii, cel mai mare cumparator de astfel de servicii, le au in momentul de fata.

Pana una-alta, si acum o sa spuneti ca sunt rautacios, cehii au reusit in ultimii ani sa dezvolte un avion de atac relativ modern, L-159 ALCA, si sunt acum pe ultima suta de metri a dezvoltarii unui avion de antrenament avansat modern, adica L-39NG. In tot acest timp, Romania cea mandra-n toate cele tot prezinta randari si specificatii utopice ale unui IAR-99TD sau XT ce nu va mai fi modernizat niciodata…

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

7 thoughts on “Cehii au prezentat primul L-39NG nou-nout

  1. Si o sa deie ” failed” din prima, why, pentru ca multi utilizatori si din afara NATO, trebuie cerut aprobare la echipamente vestice, inclusiv motorul.

    „Bravo” cehilor

    1. corect argumentul acesta. sa nu uitam care a fost piata de desfacere a produsului L39. sunt convins ca peste 70% din cei ce mai au astfel de celule in inventor, nu sunt pe lista de „prieteni” a multor state din care provin furnizorii cehilor. trebuie vazut si pretul de vanzare, iar concurenta in segment nu este mare, este foarte mare. previziunile mai realiste ptr 10 – 15 ani, tind mai degraba mult sub 100 de unitati, iar in acest fel nu vad rationamentul din spatele efortului depus de cehi, altul decat mandira lor si faptul ca doresc sa „conteze” inca intr -un segment unde au fost foarte buni.

      1. nu prea conteaza tipul de avion cand nu esti pe lista de prieteni. sa nu uitam cazul Romaniei care desi era o tara comunista cu relatii speciale cumva (in blocul comunist) cu tarile din vest, ptr proiectele noastre foloseam si primeam din vest tehnologia anilor 50, vezi cazul motorului Viper si altele. pana cand si intre IAR93 varianta produsa la noi si varianta produsa in Yugoslavia existau diferente destul de mari privind avionica, Yugoslavia avand un acces mai larg decat Romania la tehnologia moderna. concluzia, conteaza cine esti si cui urmeaza sa vinzi cand nu esti stapan pe furnziorii produsului tau.

    1. Solutia aerodinamica a fost probata in anii multi de utilizare, insa este si cea mai ieftin de implementat. Dezvoltarea unui nou avion ar fi mult mai scumpa, pe cand modernizarea unuia existent e mai accesibila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Vipere de Baragan
Next post Primul liceu privat de aviatie din Romania si-a deschis portile la Caransebes