Când am putea avea primele avioane F-16 reparate și modernizate de Aerostar

Read Time:1 Minute, 50 Second

La începutul lunii august, Statul Major al Forțelor Aeriene și Aerostar Bacău au semnat un protocol de colaborare prin intermediul căruia compania din Moldova devine Centru de Mentenanță pentru avioanele F-16. Dar când vom avea primele aparate reparate la Bacău?

Ei bine, va mai dura cel puțin câteva luni în cel mai optimist scenariu.

Protocolul de colaborare nu este un contract ferm și nu suplinește unul. Protocolul arată intenția celor două entități de a colabora în această direcție. Aviația Militară este dispusă să externalizeze acest serviciu către Aerostar, iar firma băcăoană este gata să investească sume mari pentru a face față provocării.

Acum suntem în faza în care intențiile acestea trebuie confirmate. Și această confirmare trebuie să vină din partea Aerostarului în primul rând.

O parte a tehnicienilor de la Bacău au început procesul de instruire pentru însușirea secretelor reparației avioanelor F-16, după cum a explicat Ovidiu Buhai, director al Diviziei Sisteme de Apărare din cadrul Aerostar în Observatorul Militar.

”Investim constant în calificarea resursei umane și acum, prin semnarea contractului de mentenanță pentru avioanele F-16, suntem obligați să instruim oamenii pentru a ne păstra calitatea serviciilor furnizate, la nivel de top.”

În paralel cu acest program de instruire, la Bacău au fost investite în jur de 5 milioane de euro în infrastructură specializată pentru deservirea aparatelor F-16 Fighting Falcon.

Iar așa cum anticipam în urmă cu aproape o lună, Aerostar își specializează oamenii în Portugalia.

”Resursa umană și calificarea acesteia este un obiectiv continuu
la noi. Am demarat deja procesul de pregătire pentru a putea executa lucrări la avionul F-16, în Portugalia, și încercăm să rămânem conectați cu toți furnizorii pentru a crea o rețea externă care să ne asigure necesarul pentru orice tip de provocare, în orice moment”, a spus Alexandru Filip, director Divizia Logistică la Aerostar.

Nu există până acum estimări oficiale cu privire la debutul lucrărilor de la Bacău. Dar îndrăznesc să anticipez că anul viitor vom avea primele F-uri trimise la Aerostar.

De asemenea, tot în 2021 ar trebui să înceapă procesul de modernizare a flotei noastre de F-16, program în cadrul căruia Aerostarul va lucra cel mai probabil cu portughezii de la OGMA.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

3 thoughts on “Când am putea avea primele avioane F-16 reparate și modernizate de Aerostar

  1. Cele 17 avioane F16 trebuie sa fie modernizate la standardul TAPE6.5R,se pare anul viitor la Bacau.Din Portugalia vin modernizate la standardul TAPE5.2R.Iar din 2022 pot sa completeze flota de F-16[ se vorbeste de cumpararea a inca 36 de avioane block 30-32 din stocul SUA,avioane care vor costa infinit mai putin decat primele 17 F16,deoarece acuma modernizarea lor se va face in Romania.]Comandantul aviatiei intr-un interviu din anul trecut spunea ca,necesarul Romaniei de avioane F16,este de 53-54 de bucati.

  2. in sfarsit avem un protocol de colaborare mapn si aerostar bacau– felicitari si succes pe mai departe ! A fost foarte important acest pas ptr industria romaneasca de aviatie.Ar fi bine sa stim cum v-a derula acest proces de realizare a mentenantei la aerostar din punct de vedere juridic si comercial.Din punct de vedere tehnic exista capacitatea necesara ptr realizarea acestor reparatii ( utilaje speciale ,infrastructura,masini speciale etc ) ? S-a facut TRANSFER TEHNOLOGIC de la loked martin sau dispune aerostar de aceasta tehnologie ? Ar fi bine ptr industria noastra ca aerostar sa poata face transfer tehnologic.Platforma f16 si dotarea armatei noastre cu aceste avioane este cea mai importanta realizare a MAPN din istorie si trebuie sa profitam de aceasta oportunitate de a avea pe taram romanesc aceste bijuterii aeriene (mentenanta,piese de scimb,tehnologie de fabricatie etc ) . Mult succes AEROSTAR BACAU si felicitari. Mandru ca sunt roman !

  3. Eu am intrebat o data daca sunt apti de lucru si daca s-au facut demersuri pentru SDV, licente informatice speciale, manuale tehnice, etc. Mi s-a raspuns ca „sunt certificati de LM”.

    Atunci cum ne explicam fraza asta:
    „O parte a tehnicienilor de la Bacău au început procesul de instruire pentru însușirea secretelor reparației avioanelor F-16, după cum a explicat Ovidiu Buhai, director al Diviziei Sisteme de Apărare din cadrul Aerostar în Observatorul Militar.”

    Cred ca singurii „certificati” sunt ofiterii tehnicieni care au facut stagiul original de pregatire in Portugalia, o data cu pilotii.
    Tot o credinta personala e ca Statul Roman mai trebuie sa realizeze ceva investitii in Aerostar (da, stiu ca-i privata dar e „strategica”) daca ne dorim sa facem upgrade-uri si mentenanta proprie la avioane.

    Sa nu spun ca motorul de F-16 (PW sau GE) e un pic de nava spatiala pe langa Tumansky R11/R25 sau ce om mai folosi noi azi pe LanceRe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Drumul spre FL 390 (IV)
Next post Avioanele canadiene revin la Kogălniceanu pentru misiuni de Poliție Aeriană