Canadienii preiau misiunea NATO Enhanced Air Policing din Romania

Read Time:2 Minute, 1 Second

Foto: Royal Canadian Air Force
Fortele Aeriene Regale Canadiene vor prelua misiunile NATO Enhanced Air Policing din Romania, o ceremonie in acest sens avand loc miercuri la Baza 57 Aeriana Mihail Kogalniceanu.

Canadienii preiau misiunea de la „verisorii” britanici, acestia avand pe MK patru avioane Eurofighter Typhoon.

In ceea ce ii priveste pe canadieni, ei au adus la Constanta cinci avioane CF-188 (F-18 Hornet) pentru misiunile de Politie Aeriana si exercitii in comun cu aliatii din acest flanc al NATO.

Iata si comunicatul oficial:

„Miercuri, 29 august, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu a avut loc o ceremonie prilejuită de predarea-primirea misiunii de Poliție Aeriană întărită (Enhanced Air Policing), între Forțele Aeriene Regale ale Marii Britanii și Irlandei de Nord și Forțele Aeriene Regale Canadiene.

Detașamentul canadian, în curs de dislocare în țara noastră în cursul acestei săptămâni, va fi format din aproximativ 135 de militari (piloți și personal tehnic) și cinci aeronave CF-18 Hornet și va executa, alături de aeronavele MiG-21 LanceR și militari ai Forțelor Aeriene Române, misiuni de poliție aeriană în următoarele patru luni.

Cele cinci aeronave CF-18 Hornet și personalul aeronautic sunt detașate de la Escadrila 425 Aviație din Bagotville, Quebec, personalul de sprijin fiind asigurat de două structuri de aviație din aceeași garnizoană canadiană, RCAF 2 Wing, respectiv RCAF 3 Wing.

Misiunile desfășurate în comun vor contribui la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi a celei de descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române și cele Canadiene.

Activitatea de astăzi a avut loc în prezența ambasadorilor Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Andrew Noble, și Canadei, Kevin Hamilton, iar Ministerul Apărării Naționale a fost reprezentat de șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul de flotilă aeriană Viorel Pană.”

Bun, sa nu incheiem materialul fara o precizare. Misiunile NATO Enhanced Air Policing au fost instituite la nivelul aliantei dupa agresiunea rusa din Ucraina, in 2014, moment in care prezenta avioanelor rusesti in zona Marii Negre a crescut.

Aliatii din NATO au decis ca statele din acest flanc, Romania si Bulgaria, au nevoie de ajutor pentru misiunile de Politie Aeriana, avand resurse limitate, dar si reasigurarea angajamentului celorlalte tari de a le proteja. Misiunile de Politie Aeriana se efectueaza in comun, centrul de la Torrejon luand decizia cine se ridica in aer la alarme, aliatii sau MiG-urile 21 LanceR romanesti.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

4 thoughts on “Canadienii preiau misiunea NATO Enhanced Air Policing din Romania

  1. Parcă astai a patra tură cînd vin canadienii pe la noi. Deci,din Nato,au m-ai rămas: sua,canada,uk și doi fraieri cu sufletul,care au rămas fideli sloganurilor și lozincilor: noi și polacii. Restul sînt în pat cu ivanii și se lasă violați.

  2. Nu înțeleg de ce sunt atâtea resentimente și discuții din cauza acestor misiuni de poliție aeriană?… Când aveam mai multe Lancere operationale și noi am executat astfel de misiuni în tarile baltice, Lituania parcă… Trebuie acceptat faptul că România mai are doar o mână de avioane MiG-21 Lancer operationale, cu o rază de acțiune mică și care au nevoie uneori de suportul unor aliați. Ce-i rău în asta?… Mai important decât nemulțumirile și frustrările noastre este faptul că rușii provocatori sunt nemulțumiți de faptul că sunt întâmpinati de avioane moderne și foarte performante precum Typhoon sau Hornet sau Eagle în locul asteptatelor Lancere și probabil se gândesc de două ori înainte de a mai trimite noi avioane provocatoare. Au realizat că suntem APARATI CORESPUNZATOR și că „Pe aici nu se trece!”. Asta contează!!!.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post VIDEO | Proiectul terminalului viitorului Aeroport International Brasov
Next post Aeroportul Otopeni ar putea avea un nou terminal