Avioane second hand si pentru Royal Air Force

Read Time:1 Minute, 54 Second

Credeati ca avioanele second hand sunt doar pentru statele sarace? Ei bine, aflati ca Regatul Unit va intra cat de curand pe lista tarilor ce cumpara aeronave la mana a doua.

Recent, Ministerul Apararii de la Londra a anuntat semnarea unui contract privind achizitia a cinci „radare zburatoare” Boeing E-7 Wedgetail, insa numai trei vor fi avioane noi.

Potrivit secretarului de stat Stuart Andrew, acordul cu Boeing prevede faptul ca gigantul american va construi trei avioane de la zero, iar doua le va moderniza din aparate civile aflate in uz.

„Boeing a gasit doua aparate 737NG de pe piata comerciala si a gasit trei locuri in linia de productie pentru 2021 si 2022”, a transmis acesta.

E-7 Wedgetail este un avion AEW&C (airborne early warning and control) aflat in serviciu in mai multe state.

Contractul dintre Marea Britanie si Boeing are o valoare de aproape doua miliarde de dolari si prevede livrarea celor cinci aparate ce urmeaza sa fie utilizate de Royal Air Force.

Achizitia de tehnica militara la mana a doua, in special a avioanelor, este o practica mai des intalnita decat va imaginati si nu este un atribut al statelor sarace. Spre deosebire de autoturisme, caci acolo ne zboara gandul pentru o prima comparatie, avioanele sunt verificate temeinic si, in momentul achizitiei, cumparatorul stie clar cat le mai poate folosi si pentru ce misiuni.

Asa ca avioanele la mana a doua, a treia sau a cata vreti sunt cumparate fie cand fondurile pentru achizitie sunt insuficiente, fie cand nevoile operative sunt imediate. Ca sa cumperi un avion nou trebuie sa astepti ani de zile, liniile de productie fiind, de regula, ocupate cu alte comenzi. Daca ai nevoie de avion repede, poti lua unul aflat in uz sau care e stocat de un fost beneficiar pe care il verifici, repari si modernizezi, lucrari ce nu dureaza totusi atat de mult.

De retinut este faptul ca un avion la mana a doua nu inseamna un avion prost. De multe ori este un avion cu capabilitati similare cu unul nou, dar pe care il obtii mai repede. Sigur, sunt si dezavantaje, primul fiind cel ca il vei folosi mai putin decat ai utiliza unul nou, dar acest lucru este cunoscut dinainte si nu reprezinta o surpriza pentru nimeni.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Avioane second hand si pentru Royal Air Force

  1. Avioanele comandate,vor înlocui „bătrînele” E-3D Sentry. Primul ar trebui să fie primit prin toamna lui 2023. Pe lîngă ăstea briții,au mai comandat, 8 Poseidon P-8.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Se pare ca S-400 mai intarzie in Turcia
Next post Thracian Star 2019: Romania participa cu avioane MiG-21 si F-16