Australia acuză o interceptare foarte periculoasă a Forțelor Aeriene Chineze

Read Time:1 Minute, 42 Second

Autoritățile din Australia acuză Forțele Aeriene Populare Chineze că au efectuat o misiune de interceptare foarte periculoasă în zona Mării Chinei de Sud.

Concret, un aparat de supraveghere maritimă P-8 Poseidon al Royal Australian Air Force (RAAF) a fost interceptat de un avion multirol chinez J-16, o clonă modernizată de Suhoi Su-27.

În timpul interceptării, avionul chinezesc a lansat elemente de contramăsuri (flares și chaff), avariind Poseidonul australian.

”Pe 26 mai, un avion de supraveghere maritimă P-8 al RAAF a fost interceptat de un multirol chinez J-16 în timpul unei activități de rutină în zona Mării Chinei de Sud. Interceptarea a rezultat într-o serie de manevre periculoase ce au pus în pericol siguranța aparatului australian și a echipajului său.

Ce s-a întâmplat a fost că avionul J-16 a zburat foarte aproape de aparatul P-8, în lateralul acestuia. Zburând foarte aproape, a lansat flares (tip de contramăsuri destinat rachetelor IR; sunt practic mici flăcări lansate controlat dintr-un avion ce ard la o temperatură apropiată de cea a ajutajului motorului care au ca obiectiv păcălirea rachetelor ghidate prin infraroșu), după care a trecut în fara Poseidonului.

Aflat în față, a lansat chaff (dispozitive mici de aluminiu lansate controlat din avion pentru a păcăli rachetele ghidate prin radar), o parte dintre acestea fiind ingerate în motoarele avionului P-8. Desigur, a fost un incident foarte periculos”, a explicat pe scurt Richared Marles, ministrul australian al Apărării.

Autoritățile de la Antipozi au protestat oficial, însă nu se așteaptă ca Beijingul să răspundă.

Misiunile aviației militare chineze din Marea Chinei de Sud sunt tot mai agresive, PLAAF comportându-se de multe ori ca și cum spațiul aerian i-ar aparține.

De asemenea, Japonia și mai ales Taiwanul înregistrează frecvent incursiuni chineze în zonele de identificare din apropierea spațiului aerian propriu.

Australienii spun că nu plănuiesc să renunțe la misiunile de supraveghere din Marea Chinei de Sud în ciuda provocărilor și vpr milita în continuare pentru o navigație liberă în zonă, în conformitate cu reglementările internaționale.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Ministrul de Externe al Rusiei nu a putut zbura peste Bulgaria, Muntenegru și Macedonia de Nord
Next post Prima tragere reală cu racheta Spike de pe H145M