Croația a decis să achiziționeze 12 avioane multirol Dassault Rafale la mâna a doua, iar decizia Zagrebului ar putea fi una care să pornească un nou trend printre țările mici și relativ sărace care vor să cumpere aparate multirol.
Potrivit anunțului oficial au autorităților croate, costul celor 12 aparate (10 ”simple” și 2 ”duble”), a pachetului inițial de armament, a pachetului de piese de schimb și a pregătirii personalului va fi de 999 de milioane de euro.
Franța a oferit și un program de finanțare destul de avantajos, conform declarațiilor oficiale.
În ceea ce privește aparatele, acestea vor fi preluate din flota Armée de l’air et de l’espace și nu vor fi mai vechi de 10 ani.
Vorbim despre Dassault Rafale modernizate la standardul F3R, care vine cu radarul AESA RBE2, cu racheta aer-aer BWR Meteor, sistemul de război electronic SPECTAR și pod-ul Telios, printre altele.
Din punct de vedere al specificațiilor, avioanele acestea sunt, fără discuție, mai performante decât celelalte propuneri SH primite de croați, F-16 Block 30 din Israel și Gripen C/D din Suedia.
Problema ar putea să apară la costuri de operare. Vorbim totuși de un avion bimotor ce va fi operat în număr foarte mic, lucruri ce vor duce la explozia costurilor de operare.
Dacă ne gândim la cifrele vânturate pe diverse platforme online, de 4,000 de dolari pentru Gripen, 7,000 de dolari pentru F-16 și 16,500 pentru Rafale apare deja o problemă. Omnirolul francez ar avea un cost de operare de cel puțin două ori mai mare decât F-16.
În cazul în care mergem mai departe și ne uităm la țări ca România, care s-a lovit de surpriza costurilor de operare și a stabilirii unui lanț logistic pentru o flotă mică de F-16, este de așteptat ca și la croați să fie aceeași situație.
Ba chiar puțin accentuată, Zagrebul neavând o istorie pozitivă în operarea unei platforme mult mai rudimentare, ca MiG-21.
Timpul ne va arăta dacă această alegere a Croației a fost una extrem de bună sau dacă, dimpotrivă, a fost o alegere bazată doar pe oferta de finanțare și pe specificații, fără a ține cont prea mult de celelalte costuri asociate.
Ai lăsat-o special în coadă de pește nu-i așa?
Acum aștepți sa vezi din ce direcție bate vântul!
Poți mai mult, mult mai mult știu asta bine, dar este evident că nu ești pregătit pentru acest lucru, cel puțin deocamdată!
Bineînțeles că au dat „lovitura” LanceRe 🙂. Prin achiziționarea lui Rafale și-au plătit aderarea la Califatul Islamic European.
Din ce stiam pachetul serios de armament face parte din alt contract cu mbda. Apoi mai ramane problema pistelor si hangarelor ce trebuie contruite ori re amenajate etc. La noi acestea au fost cel putin inlcuse in costul de 1 miliar de euro pentru 17 bucati. Plus faptul ca mentenanta extinsa plus modernizari se fac aici. Astfel de transfer de tehnologie si know how iarasi costa cevabani. Cel putin dpdv tehnic au facut o afacere buna. Ramane de vazut cum e cu restul „detaliilor”.