Airbus Helicopters a avut un an 2018 excelent, cu o „crestere puternica a vanzarilor”, insa noi sesizam si o problema. Elicopterul ce ar urma sa fie fabricat in Romania nu isi gaseste deocamdata clienti!
Ca de obicei, va propun sa incepem cu inceputul. Potrivit unui comunicat oficial al companiei, Airbus Helicopters a reusit sa obtina cu 18% mai multe comenzi brute pentru produsele sale in 2018.
Tot la capitolul reusite se bifeaza si primele comenzi pentru aparatele H160, dar si cresterea cotei de piata a companiei pe segmentul elicopterelor militare.
„Airbus Helicopters a livrat 356 de elicoptere și a înregistrat 413 comenzi brute (nete: 381) în 2018 (față de 350 de comenzi brute în 2017), menținându-și poziția de lider pe piața civilă și a serviciilor mixte (public-privat) și consolidându-și poziția pe piața militară datorită succesului avut în campanii-cheie la nivel internațional. Compania a mai primit 148 de comenzi pentru elicoptere ușoare bimotoare din familia H135/ H145 și 15 comenzi pentru noua generație H160. La finalul anului trecut, caietul de comenzi crescuse la 717 elicoptere”, se arata in comunicatul Airbus.
Ca sa nu ne lungim prea mult, iata un grafic cu performantele Airbus Helicopters din 2018:
Totul bine si frumos pana la un punct, anume H215M. Elicopterul care ar urma sa fie fabricat in Romania, la Ghimbav, si care a fost propus tarii noastre pentru achizitie nu face parte din bilantul Airbus. De ce? Este foarte simplu: H215M nu are deocmdata clienti.
Daca va amintiti, am scris in suficient de multe articole despre oferta Airbus Helicopters pentru Romania. Vorbim despre o achizitie minima, de 12-16 elicoptere H215M, ce ar urma sa deschida linia de asamblare de la Ghimbav, urmand ca apoi compania sa gaseasca alte contracte pentru a mentine in lucru facilitatea din tara noastra.
Daca in teorie totul suna extrem de frumos, se pare ca practica ne omoara si spun asta pentru ca am intrat deja in 2019 si Airbus nu are comenzi pentru H215M. Iar in conditiile astea nu pot sa nu ma intreb ce s-ar intampla daca Romania ar comanda intr-adevar cele 12-16 aparate. De unde ar veni Airbus cu alte comenzi daca in momentul de fata nu are nimic, iar industria pare ca se orienteaza spre alte platforme?
Sustin in continuare faptul ca afacerea cu AH este o oportunitate aproape unica pentru Romania, insa am avea nevoie de un contract onest, cu obligatii clare pentru compania producatoare si angajamente penalizabile cu bani seriosi privind mentinerea in productie a lui H215M in Romania.
Se prea poate insa ca ai nostri conducatori sa ne „rezolve” aceasta problema intr-un mod neaos, prin anularea achizitiilor. Am intrat in primul din cei doi ani electorali, banii sunt necesari in alte domenii, iar achizitiile militare incep sa pice. Corvetele au suferit o noua amanare la pachet cu modernizarea fregatelor, amanare ce aduce mult a anulare, despre F-16 suplimentare nu se mai spune nimic, elicopterele au ramas la stadiul negocierilor de principiu…
In aceste conditii, s-ar putea sa nu ajungem in punctul in care sa avem nevoie de un contract ferm si onest cu Airbus Helicopters din simplul motiv ca nu va exista un contract. Cu nimeni.
Ar fi interesant si un studiu despre cand a fost lansat pe piata 215 (si nu fostul AS332) si cate au fost vandute pana acum ori recent. Asta ne-ar cam raspunde si la intrebare. Nu l-a vrut nici Ucraina, nici Ungaria (proaspeti clienti ai AB) si nu este nici pe lista Frantei care isi reinnoieste propria flota. Daca ne reamintim si catastrofa cu pierderea rotorului inregistrata live se cam intregeste tabloul afacerii „made by France”.
goange a la francais .
singurul client pentru prostul clasei trebuia să fim noi.