A doua escadrilă de F-16, elicopterele și dronele NU sunt priorități ale noului guvern

Read Time:3 Minute, 56 Second

Crăciun fericit! Dacă tot ne-am ghiftuit cu diverse în ultimele zile, cred că suntem pregătiți pentru veștile proaste. Iar acestea vin de la Guvern și vizează Forțele Aeriene Române.

Așa cum știți, de câteva zile avem un nou guvern. PNL, USR și UDMR și-au dat mâna, au pus-o de-o majoritate destul de labilă în Parlament și l-au uns pe Florin Cîțu premier. La Apărare a rămas pe poziție Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul din mandatul lui Ludovic Orban și fostul premier interimar.

Hai să trecem la veștile proaste. Coaliția aceasta spune că va guverna în baza unui program asumat de cele trei partide. La capitolul Apărare, veștile sunt mixte. Bune pentru unii, proaste pentru alții.

Acest program de guvernare, ce poate fi citit aici, nu spune nimic despre o serie de programe importante: achiziția celei de-a doua escadrile de avioane multirol F-16, achiziția de elicoptere multirol și de atac sau achiziția unor drone moderne. În schimb, ne dorim să luăm al treilea sistem HIMARS, radare AN/TPQ-53 Quick Reaction Capability Radar sau să modernizăm întreaga flotă de IAR-99.

Iată ce scrie în program despre achizițiile din domeniul apărării:

Continuarea demersurilor privind dezvoltarea capabilităților prin implementarea prevederilor Programului Armata României 2040 și a Planului multianual de înzestrare a Armatei României, principalele linii de interes imediat fiind:
• elaborarea și implementarea planurilor de acțiune subsecvente și identificarea, împreună cu Guvernul României, de soluții focalizate în special pe cooptarea industriei românești în implementarea planului multianual de înzestrare și retehnologizarea acesteia pentru asigurarea unei reziliențe militare industriale pragmatice;
• demararea contractului Corvete multifuncționale și monitorizarea îndeplinirii obligațiilor offset asumate de furnizorul străin;
• contractarea celui de­al treilea sistem HIMARS în cadrul programului de înzestrare Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare;
• contractarea a 6 sisteme radar de contrabaterie AN/TPQ­53 în cadrul programului de înzestrare Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare;
• derularea procedurii de achiziție pentru Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă (SIML);
• derularea contractului multianual pentru „Revitalizarea și modernizarea aeronavelor IAR-99 Standard din dotarea Ministerului Apărării Naționale în configurația IAR-99 SM” (parte a programului ”Revitalizarea și modernizarea aeronavelor IAR-99 din dotarea Ministerului Apărării Naționale”);
• derularea procedurii de achiziție pentru „Revitalizarea și eliminarea obsolescenței sistemelor aeronavelor IAR-99 ȘOIM din dotarea Ministerului Apărării Naționale” (parte a programului ”Revitalizarea și modernizarea aeronavelor IAR-99 din dotarea Ministerului Apărării Naționale”);
• derularea a 2 acorduri­-cadru pentru 2.902 platforme de transport și 363 remorci și semiremorci, cu monitorizarea îndeplinirii obligațiilor offset asumate de furnizorul străin;
• derularea contractelor subsecvente pentru achiziționarea de rachete SPIKE ER pentru Forțele Aeriene și asigurarea unei participări semnificative a industriei naționale de apărare în contractele subsecvente;
• alocarea resurselor financiare necesare participării ACTTM/MApN, alături de operatori economici din industria națională de apărare la proiecte NATO și UE în domeniul cyber, CBRN, UAV, în concordanță cu prioritățile prevăzute în Carta Albă a Apărării 2020;
• inițierea altor programe de achiziții necesare îndeplinirii obligațiilor asumate de România în cadrul procesului NATO de planificare a apărării;
• în funcție de alocările bugetare și derularea programelor deja inițiate, vor fi efectuate demersuri pentru pregătirea inițierii și/sau derulării altor programe de înzestrare în vederea asigurării de noi capabilități structurii de forțe ale Armatei Române.

După cum puteți vedea, nimic despre cele trei subiecte importante. Poate că ar putea intra la capitolul ”alte achiziții”, dar mi-e greu să cred că nu ai specifica niște acorduri de sute de milioane de euro și le-ai lăsa sub radar.

Potrivit aceluiași program, bani ar fi. Se vorbește despre ”cel puțin 2% din PIB” pentru Apărare, iar din banii ăștia ”cel puțin 20%” să meargă la achiziții. Dacă nu sunt doar vorbe goale pe o coală de hârtie, problema este una de prioritizare. Iar aici ministrul Ciucă trebuie să dea niște explicații detaliate.

Cum am trecut de la ”este în plan achiziţia şi celei de-a doua escadrile de F-16” la nici măcar a fi trecută în planul de achiziții? Și dacă mergem mai departe pe drumul acesta, ce facem cu MiG-urile 21? Mai tragem încă un deceniu de niște avioane ce ar fi trebuit retrase acum două decenii? Afectează acest lucru securitatea națională? Domnul Ciucă este cel care trebuie să dea răspunsuri.

Cum am trecut de la nevoie destul de acută de elicoptere moderne la a le lăsa în plan secund pentru cel puțin 4 ani?

Sigur că nevoie de înzestrare sunt foarte mari, după anii pe care i-am pierdut visând la cai verzi pe pereți, sigur că banii sunt insuficienți, dar, din nou, vorbim despre prioritizare. Și cred că ar fi absolut necesare niște răspunsuri privind modul în care au fost alese investițiile din acest program.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

6 thoughts on “A doua escadrilă de F-16, elicopterele și dronele NU sunt priorități ale noului guvern

    1. Mariuse…..Exagerezi,
      Sunt 4 generali cu o stea, ce conduc fiecare cate o baza aeriana.
      Si mai sunt 4 generali la conducerea statului major al fortelor aeriene (2 cu o stea si 2 au cate doua stele).
      La un numar de 15000 nu e foarte mult.
      eu zic ca e in grafic.

      O brigada/baza aeriana e condusa de un general cu o stea
      O divizie (reprezinta 15000 de oameni, exact cat au Fortele Aeriene), e condusa de un general cu 2 stele.

      1. Sigur ca exagerez dar forta asta de 15 mii de militari ce pot sa faca in mod concret?
        Mda vine Patriot, avem Hawk(anii 80), o escadrila de F16 block 15 updated si atat, 15 mii?? Aia de trag cu tunuri de 35/30 cand se ridica steguletul rosu? Spunea deunazi un fost capitan in Marine Corps ca JTAC Ro sunt vai mama lor, tind sa cred mai degraba un ofiter american.Aia din DCSL umbla cu balaclave imprimate cu cranii ca irachienii, si folosesc uniforme poloneze in TO ca le-a luat Ciuca pe albastru pe sistem chinezesc, asta e nivelul. Forma fara fond.

          1. Pe romil, in comentariile la articolul „Noi cu HIMARS, rusii cu Tornado” userul Alex cetatean american de origine romana fost capitan in USMC.

  1. Am susținut și am apreciat achiziția primei escadrile de F16, m-am bucurat de „upgrade” care urmează, sper sa fie început și finalizat cât mai rapid, la tape 6.X .
    17 bucati sunt puține și cu siguranță mai mult de poliție aeriană și suport la sol, nu prea poți face cu ele, oricât de patrioți suntem și oricât comentam de AESA sau BWR-uri ! Am in continuare ceva rezerve și consider că inclusiv ultima generație F16 VIPER nu se poate ridica cu mari pretenții in fata unui bimotor destinat superiorității aeriene, indiferent la ce tip de „lupta” ne-am referi !
    O fi bună încă o escadrilă de F 16 nu zic nu că Mig-ul 21 nu mai poate saracu’ dar trebuie sa recunoaștem și să înțelegem că fără „golanul din spatele blocului” adică o escadrilă de bimotoare de superioritate aeriană nu prezentam credibilitate in aer cu toate F-urile noastre fie ele și VIPER-e !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Comandantul de la Boboc a devenit general
Next post 2020, cu rele și cu bune