A descoperit Boeing soluția pentru a câștiga în fața lui F-35?

Read Time:3 Minute, 18 Second

Poate părea greu de crezut, însă F-35, cel mai bine vândut avion de generația V din lume, are parte de concurență puternică tocmai din Statele Unite. Iar cei de la Boeing par că au găsit soluția câștigătoare.

Lightning II este promovat ca o platformă de ultimă generație, capabilă să îndeplinească orice tip de misiune, care vine în plus cu capabilități stealth și care oferă situational awareness fără precedent. Un avion scump, însă bun la toate și care te introduce într-un club super exclusivist. Dar este oare suficient?

Dacă până acum a câștigat pe unde a fost propus, ba chiar sunt state care așteaptă șansa de a da banii pe așa ceva, F-35 întâmpină dificultăți pe piețele europene.

Un prim eșec, aproape confirmat oficial, a venit în Germania. Nemții au anunțat că nu sunt interesați de avionul de generația V, preferând să investească în autohtonul Eurofighter Typhoon și în tandemul Super Hornet – Growler, de la Boeing. Iar cele două variante de F-18 par în momentul de față marea amenințare pentru vânzările F-35 cel puțin pe piețele mature, unde lobby-ul pălește în fața capabilităților.

Se conturează deja o a doua înfrângere pentru Lightning II în Finlanda, acolo unde însă competiția este în plină desfășurare și mai este loc de surprize.

Dar ce are așa de special Boeing?

Tandemul Super Hornet – Growler poate fi privit ca fiind o soluție superioară F-35 în anumite contexte. Să luăm ca exemplu un stat european, membru NATO, care are nevoie de avioane de luptă pentru misiunile de Poliție Aeriană, pentru descurajarea potențialilor adversari și pentru misiunile internaționale. Sigur, F-35 poate efectua cu succes toate aceste misiuni, dar parcă nu e rolul său acolo.

Platformă de generația V, Lightning-ul ar trebui folosit la potențialul maxim în misiuni ofensive. Vorbim despre un avion stealth, echipat cu sisteme avionice ultramoderne, capabil să penetreze orice sistem de apărare aeriană din lume. Ia acest aparat și pune-l să facă Poliție Aeriană și e ca și cum ai avea un Lamborghini folosit la livrări Glovo. Poate face asta, dar nu e tocmai un monument de eficiență, nu?

Aici intră în joc Boeing. F/A-18 E/F Super Hornet este un avion superb, de generația 4+, adus la zi din punct de vedere al sistemelor avionice și care profită din plin de capabilitățile aerodinamice ale ”Viespii”. Dacă vrei o platformă pentru Poliție Aeriană, Super Hornetul e ceea ce îți trebuie: radar AESA, armament modern, realimentare în aer, viteză, tracțiune etc.

Iar Growlerul îți aduce ceva ce puține armate din lumea asta au, capabilitatea de a duce războiul electronic la inamic. EA-18G este o platformă superbă pentru AEA – airborne electronic attack, probabil cea mai bună din lume, iar dotarea cu un asemenea asset este un avantaj pentru orice armată matură.

Să ne uităm puțin peste propunerile pentru Finlanda. Lockheed a pus pe masă un pachet compus din 64 de avioane F-35A, cu un pachet destul de amplu de armament și două motoare de schimb pentru 12,5 miliarde de dolari. Boeing vine cu 58 de Super Hornet-uri, 14 Growler-e, cam același pachet de armament și 94 de motoare suplimentare pentru 14,7 miliarde de dolari. Din punct de vedere al costurilor, F-35 pare mai ieftin, nu?

Dacă te gândești la capabilitățile de care are nevoie Finlanda, între cele 58 de Super Hornet și cele 64 de Lightning II nu sunt diferențe atât de mari. Dimpotrivă! Diferența este însă făcută de elementul Growler și de numărul absolut fabulos de propulsoare de rezervă, ce ar putea contribui mult la eficientizarea operațiunilor aeriene cu ”Viespea”.

Cam același lucru s-a întâmplat și în Germania, din câte se pare. Nemții au analizat și au realizat că nu acum nevoie de avioane de generația V, ci de capabilitățile suplimentare are Boeing. Posibilitatea de angaja arme nucleare în cazul F/A-18 și cea de război electronic pentru E/A-18G.

O carte câștigătoare?

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

4 thoughts on “A descoperit Boeing soluția pentru a câștiga în fața lui F-35?

  1. In cazul germaniei ai plecat de la o premiza gresita. Francezii au insistat ca daca germania cumpara f35 pot sa isi ia adio de la cooperarea pe fcas.

      1. exact asta a fost situatia

        „We let the French blackmail us,” one parliamentarian, who favors the F-35, told DW.
        The French threatened to go FCAS alone, should Germany buy the modern American F-35 jets, which could make the government here less inclined to pour billions into the development of a possibly only slightly more state-of-the-art European jet that could take years, possibly decades, until it reaches the market.
        https://www.dw.com/en/in-germany-gridlock-over-nuclear-capable-fighter-jet/a-51897327

        1. Nu prea tine asta. E doar o parere. Tot in articolul ala mai e cel putin una: „You don’t know which information or data may be transmitted to America,” one parliamentarian told DW.

          Deci ori sunt santajati, ori se tem.

          Realitatea este ca diferenta intre 60 de Super Hornet si 60 de F-35 nu e atat de mare dpdv financiar. Iar daca nemtii baga niste miliarde bune in Super Hornet nu ne intoarcem la indisponibilitatea lor de a investi in FCAS? Daca Germania o sa ia acum Super Hornet, le va folosi 30-40 de ani, poate si mai bine, asa cum s-ar intampla si cu F-35.

          Nu in ultimul rand, oricat si-ar dori Franta, nu e in situatia de a santaja pe nimeni. Momentan FCAS nu exista si francezii nu-l vor putea construi singuri. In mod cert nu-si permit sa renunte la un partener atat de important.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Alitalia va fi lăsată să moară
Next post Mulțumim, domnule comandor! Cer senin, Gică!