60 de ani de la doborârea U-2-ului pilotat de Gary Powers

Read Time:3 Minute, 16 Second

În data de 1 mai 1960 Uniunea Sovietică reușea să dea una dintre cele mai mari lovituri de imagine eternului dușman american după ce dobora un avion de spionaj U-2 și reușea capturarea pilotului.

La vremea respectivă, U-2 era cea mai avansată platformă de spionaj. Vorbim despre perioada în care sateliții din care să poți fotografia erau doar planuri.

Cu primul zbor efectuat în 1955 și intrarea în serviciu în 1957, aparatul era după toate standardele nou. Misiunile de spionaj deasupra teritoriilor comuniste au început încă din 1956, în același an ajungând și peste URSS.

Marele atu al lui U-2 era înălțimea mare la care zbura, peste 21 de mii de metri, care îl făcea de neatins de către avioanele de vânătoare sovietice și, se spera, și de către sisteme antiaeriene. Lucru ce urma să fie dovedit fals.

Ajungând în 1960, administrația Eisenhower a aprobat patru zboruri de supraveghere peste Uniunea Sovietică în pregătirea unui mare summit ”Est-Vest” programat la jumătatea lunii mai. Temându-se de un scandal diplomatic de proporții, președintele american a decis folosirea piloților britanici la primele două zboruri, abia la ultimele zburând americani.

Primele trei misiuni au decurs bine, deși sovieticii au detectat avioanele pe radar și au încercat să le doboare. Al patrulea fusese programat pe 29 aprilie, dar a fost amțnat două zile. De cealaltă parte, în URSS era stare de alertă în unitățile de vânătoare și în cele antiaeriene.

Căpitanul Gary Powers a decolat cu avionul său de pe aeroportul din Peshawar, Pakistan, pe care americanii aveau voie să îl folosească, și trebuia să traverseze URSS de la sud la nord, urmând a ateriza în Norvegia.

U-2-ul lui Powers a fost doborât în apropierea localității Kosulino, din Regiunea Ural, fiind atins de prima rachetă dintr-o salvă de trei trasă de o baterie de S-75 Dvina. O altă rachetă din aceeași salvă a doborât un MiG-19 aflat în urmărirea americanului, pilotul murind.

Gary Powers a sărit cu parașuta și a fost capturat de sovietici. Iar de aici începe lovitura de imagine.

Neștiind că pilotul a supraviețuit și imaginându-și că avionul a fost distrus complet, americanii au lansat o poveste închipuită. Au spus că U-2-ul opera un zbor pentru NASA în nordul Turciei în momentul în care pilotul a întâmpinat probleme de sănătate, ba chiar ar fi transmis și un mesaj de urgență. Astfel explicau ei ajungerea pe teritoriul sovietic și doborârea.

Liderul de la Moscova, Hrușciov, a profitat de acest plan de acoperire dezvoltat de americani pentru a-i umili public. Inițial a transmis doar că un avion de spionaj a fost doborât pe teritoriul URSS, permițând planului american să meargă până la consemnarea la sol a flotei de U-2 pentru a verifica problemele la sistemul de oxigen care l-ar fi ucis pe Powers.

Ulterior, Hrușciov a apărut triumfător cu cele două trofee, pilotul teafăr și capturat și resturile avionului, cu tehnologii de supraveghere intacte de asemenea.

Au urmat multe discuții în State, summitul de pe 16 martie a fost un eșec, iar Eisenhower s-ar fi gândit chiar să demisioneze.

Gary Powers a fost condamnat pentru spionaj în luna august, primind trei ani de închisoare și alți șapte de muncă silnică. A fost eliberat după un an și nouă luni în urma unui schimb de prizonieri.

Revenit în State, a avut parte de o primire mai degrabă rece, însă a continuat să lucreze în aviație, ca pilot de teste pentru Lockheed cu salariul plătit de CIA. A fot dat afară în 1970, la scurt timp după ce a publicat cartea Operation Overflight.

A murit șapte ani mai târziu, în urma prăbușirii elicopterului pe care îl pilota.

U-2 este în continuare o platformă folosită de americani pentru misiuni de intelligence și se discută chiar despre creșterea duratei de exploatare. Urmașul lui U-2, SR-71, a fost demult retras din serviciu.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

6 thoughts on “60 de ani de la doborârea U-2-ului pilotat de Gary Powers

  1. Deși a fost și este modernizat,nu cred că mai poate fi folosit. Au trecut 60 de ani de atunci și aviația de vînătoare și sistemele de rachete AA au evoluat rapid. Astăzi mai toți oamenii de bine și-au tras S-400 & Su-30,35 și în curînd gringo o săl retragă și pe ăsta și o s-ăl vedem pe la mitinguri aeriene,ca pe F-117. Namaste.

    1. E folosit in mod curent ca platforma de supraveghere. S-400 nu e folosit decat in 3 tari si n-a demonstrat nimic pana acum, deci termina cu tampeniile. Iar F-117 zboara si el in mod curent in misiuni de antrenament in SUA. Asta dupa ce s-a distrat cu sistemele AA rusesti in Irak.

      1. Marius, … fii realist. U2 e depasit oricat ar fi de modernizat si poate fi folosit doar in misiuni limitate. Iar de S400 spui ce spui numai fiindca e ruseasca si nu-ti place de rusi, nu-i asa? Nici mie nu-mi place de ei, la fel nici de chinezi, dar sunt tari care au tehnologie nucleara, au ajuns in cosmos, asa ca trebuie luati in serios.

        1. Salut! Sunt realist. Faptul ca U-2 e inca folosit de SUA, ba chiar se investeste in morenizarea lui si in prelungirea resursei arata ca nu e depasit si ca americanii il gasesc util.
          De S-400 spun ce am vazut pana acum. L-au trimis in Siria si nu l-au folosit, iar turcii incep sa strambe serios din nas in plin proces de operationalizare. Ma gandesc ca daca era atat de bun ca in reclame ar fi fost bataie pe el.

  2. S-a atins o latura a aviatiei deosebita,pe care multi nu prea o vor la lumina.Este interesant de citit despre U-2,despre zborul lui Powers,dar interesanta este si replica,zic unii „stealth”, M-17RP.

  3. 1)și pe cine supraveghează LanceRE? Mai era o dronă americană care „supraveghea” prin Golf și au doborîto Iranul,sper că nu ai uitat. 2) cui îi trebuie să demonstreze ceva S-400, LanceRe?nu cred că ție,doar simpla prezență pun mojicii cu botul pe labe. 3) F-117,este retras și zboară pe la mitinguri aeriene,este un avion depăsit tehnologic,au dovedito sîrbi acum 20 de ani fratelo: 2 doborîte și alte trei debia au ajuns prin Italia și Germania. Namaste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Wizz Air amână reluarea zborurilor spre mai multe destinații europene și redeschiderea bazei din Timișoara
Next post Show of force american: Misiune de 32 de ore pentru bombardierele strategice B-1B