Urmează falimente spectaculoase în aviația internațională?

Read Time:2 Minute, 3 Second

Pandemia de coronavirus lovește nemilos industria aviatică internațională și, din câte se pare, suntem destul de aproape de falimente spectaculoase, mai importante decât Thomas Cook, de exemplu.

COVID-19 a apărut în cel mai nepotrivit moment pentru operatorii aerieni, cel în care se trece de la orarul de iarnă, mai puțin profitabil, la cel de vară, care aduce cea mai mare parte a veniturilor.

Astfel, jucătorii din industrie care nu au rezerve financiare suficiente pentru a depăși dificultățile vor avea probleme tot mai mari.

Și asta pentru că mii de zboruri au fost anulate, acolo unde încă se mai zboară apare reticența clienților de a se mai expune în călătorii ce nu sunt absolut necesare, iar uneori apar decizii peste noapte, așa cum este cea luată de președintele american Donald Trump recent.

Majoritatea flotei mondiale este consemnată la sol, însă asta nu e deloc o veste bună pentru companii. Un avion care nu zboară aduce pierderi. Pentru că avionul trebuie stocat în condiții optime, trebuie întreținut, echipajele trebuie plătite și așa mai departe. Iar banii aștia vor veni din bugetul operatorilor.

Primul jucător important care trage un semnal de alarmă este Korean Air. Președintele companiei, Woo Kee-hong, le-a transmis că viitorul arată sumbru dacă situația actuală se va prelungi.

”Ne putem imagina cu ușurință severitatea crizei pe care o traversăm. Ce este și mai periculos este faptul că situația se poate înrăutăți în orice moment și nu putem estima cât va dura. Dacă situația se va prelungi pentru o perioadă mai lungă vom ajunge în punctul în care nu putem garanta supraviețuirea companiei”, se arată într-un memo transmis de Woo angajaților și obținut de Reuters.

Sigur, mai este foarte mult până acolo, însă e interesant cum vede viitorul șeful unei companii cu o flotă de 180 de aparate și cu alte 90 de comenzi ferme.

Foarte probabil, lunile următoare vor aduce o mică avalanșă de împrumuturi acordate operatorilor de către state pentru a depăși criza, însă dacă istoria ne-a învățat ceva este că, odată intrat în aceasta sarabandă, este foarte greu să mai ieși.

Iar soarta unor companii mici, așa cum este Tarom de exemplu, pare foarte sumbră. Când tu ai nevoie de împrumut guvernamental pentru a supraviețui câteva luni, prăbușirea încasărilor nu poate însemna decât un singur lucru. Și același lucru se poate spune și despre Alitalia, operatorul peninsular care supraviețuiește doar pentru că primește bani de la stat.

Să nu anticipăm însă.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Trump suspendă călătoriile dintre Europa și SUA
Next post Iranul își modernizază vechile F-14, F-4 și Mirage F1 | VIDEO