N-am mai vorbit de multisor despre operatorii low-cost si despre modul in care aleg sa isi trateze potentialii clienti, iar fotbalul ne ofera prilejul perfect pentru a continua discutia.
Daca traiti pe acest Pamant si aveti cat de cat tangenta cu fotbalul sau cu oameni pasionati de fotbal ati aflat deja ca, marti seara, Liverpool a realizat o surpriza enorma invingand Barcelona cu 4-0 si obtinand astfel calificarea in finala Ligii Campionilor.
Bineinteles ca, imediat dupa aceasta performanta, suporterii „cormoranilor’ au navalit pe site-urile specializate in rezervarea biletelor de avion pentru a programa drumul dus-intors spre si de la Madrid. O cursa de doua ore si putin pe care opereaza inclusiv companii low-cost a ajuns sa coste… o mie de lire!
Primarul din Liverpool i-a atacat chiar pe cei de la easyjet sustinand ca este rusinos modul in care au crescut pretul in numai cateva ore, obligandu-i pe fani sa scoata din buzunare sume ametitoare. In exemplul primarului, cursa Liverpool – Madrid operata de easyjet cu plecare vineri, 31 mai, la ora 06:10 costa, atentie, 750 de lire! Revenirea la Liverpool, luni, 2 iunie, costa „doar” 237 de lire. Ajungem la un total de 987 de lire sterline pentru un Liverpool – Madrid – Liverpool. Cam mult, nu?
Operatorul low-cost se apara si spune ca nu are o politica de crestere artificiala a pretului in anumite contexte, costul fiind unul dinamic, dar determinat de cerere.
„Ca la toate liniile aeriene, preturile noastre depind de cerere, ceea ce inseamna ca atunci cand mai multe locuri sunt rezervate preturile cresc. Tarifele noastre incep de jos si cresc pe masura ce se apropie data plecarii. Nu crestem artificial preturile in preajma evenimentelor sportive, preturile depind de cerere. Noi credem ca preturile noastre raman competitive comparativ cu al altor companii aeriene.”
In principiu, ce spun cei de la easyjet nu este gresit, nu? Ei au niste preturi la bilete, iar pe masura ce avionul se umple, pretul creste. Intrebarea pe care ar trebui sa ne-o punem este pana unde poate creste acest pret si de ce nu exista vreo limita?
Daca sunt oameni dispusi sa plateasca sume exorbitante pentru un serviciu de baza pana la urma, au dreptul companiile sa taxeze sumele acestea exorbitante? Ma rog, au dreptul, dar ar trebui sa aiba dreptul?
Stiu ca este un exemplu mult exagerat, insa ce ne facem daca intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat nu vom avea suficienti lucrari de salubritate si va trebui sa le licitam serviciile? Vom avea zone ingropate in gunoaie pentru ca unii isi permit sa plateasca oricat pentru servicii pana la urma de baza, iar altii nu?
Dar cum poti sa ii impui unui intreprinzator privat astfel de limitari? Daca eu am o companie care produce, de exemplu, mine de creion si le pot vinde cu 700 de euro bucata, desi in mod normal pretul lor e de 7 euro, cum si de ce as putea fi limitat sa nu imi maximizez veniturile? Ofer un produs, un serviciu in cazul companiilor aeriene, dar nu oblig pe nimeni sa il foloseasca. Cine vrea, liciteaza pentru el si plateste cat se poate de mult. Este corecta aceasta logica?
Voi ce credeti?
Da, de aia se numeste lowcost. Pentru ca si serviciile sunt low. Compania aeriana este orientata spre profit si nu are monopol pe linia de zbor. Daca nu iti convine cu respectiva, mergi la alta. Daca nu e intelegere intre companii, atunci este corect ceea ce face easyjet.
Capitalismul se bazeaza valoarea de schimb; indirect asta presupune ca pretul tine de raportul cerere oferta. Nu e tot una cu liberalismul care tine de cat si cum se implica statul in asta.
Asadar cerea a crescut repede si mult; pretul a urmat-o. Imi pare foarte normal. Vorbim despre o companie privata a carei menire o obliga sa faca asta; neexploatarea unei oportunitati ar fi fost nefireasca si chiar suspicioasa (macar pentru actionarii ei, daca nu si pentru institutii financiare). Daca un astfel de mecanism creaza probleme sociale se poate apela la o companie de transporturi de stat, acolo unde actionarul majoritar poate introduce criterii suplimentare de stabilire a pretului (refuzand oportunismul).
O parte din exemplele date de tine cred ca tind spre oligopol; deci din start vorbim despre un pret stabilit incorect, de concurenta imperfecta etc , si exista reglementari care sa previna asta. Oricum ar fi, in aceste cazuri nu este normal sa ai un pret urias, el datorandu-se unei oferte viciate. Un exemplu extrem ar putea fi in acest caz un unic producator al unui medicament indispensabil anumitor afectiuni. Nu este cazul aici, unde nimeni nu-i opreste pe calatori sa apeleze la alte companii mai ieftine (dar cu un produs inferior calitativ – probabil mai multe escale si durata de zbor mare), la alte mijloace de transport (poate la sol) sau pur si simplu sa renunte la calatorie (aceasta nefiind indispensabila – se incadreaza sus in piramida nevoilor). Profitul oportunistic este benefic societatii ; societatile pe actiuni (precum EasyJet) sunt o cale critica prin care se asigura distributia veniturilor in lumea occidentala.
Pentru situatiile aparte (sa luam exemplul extrem cu medicamentul unic, critic pentru sanatate/viata, unde producatorul poate specula aproape nelimitat plaja de preturi) in care beneficiile (adica profitul) nu se mai justifica in fata consecinteleor negative (probleme de sanatate, de siguranta) exista un cadru de reglementari prin intermediul carora statul poate interveni (dispune de toate parghiile necesare) pentru prevenirea aberatiilor.
Sub aspect moral mie imi pare totul in regula. Ma gandesc la reciproca cazului de fata: daca alta companie avea preturi mai mici, oare aceeasi calatori care se plang acum, ar fi cumparat un bilet mai scump de la EasyJet? Daca nu, atunci e normal ca un client care tine cont doar de pret (de aia a ajuns la low cost pana la urma) sa se planga ca celalalt partener face la fel?
Pai si unde mai e echitatea gen – platesti acelas pret pentru acelas produs/serviciu?
Cum ar fi ca un operator de telefonie sa te taxeze in functie de cat vorbesti si cand vorbesti (daca reteaua e plina sau goala)? Si ce treaba are pretul de fabricatie al telefonului mobil atata vreme cat el este scos la vanzare la un pret de XXX.99 USD chiar daca sunt deja cozi la magazine cu „fani” asteptandu-l pe „Mesia” schimbator de viata? Cum ar fi ca la pompa de benzina din Delenii din Vale sa fie benzina mai ieftina ca berea le birt pe motiv ca nu e cerere?