Raportul preliminar al accidentului Ethiopian: Pilotii au urmat procedurile Boeing si FAA

Read Time:1 Minute, 30 Second

Ethiopian Airlines a anuntat, joi, ca a fost finalizat raportul preliminar al tragediei cursei ET302, in urma careia au murit 157 de persoane.

Din comunicatul companiei africane rezulta ca avionul, un Boeing 737 MAX8, a fost de vina pentru accident, pilotii respectand procedurile stabilite de producator si de FAA (Federal Aviation Administration) pentru situatiile de urgenta.

„Raportul preliminar arata clar ca pilotii Ethiopian care se aflau la comanda zborului ET302 au urmat recomandarile Boeing si procedurile de urgenta aprobate de FAA pentru a gestiona cea mai dificila situatie de urgenta aparuta in avion. In ciuda muncii lor si a respectatii depline a procedurilor de urgenta, din pacate nu au reusit sa redreseze avionul din picajul persistent.”

CEO-ul companiei, Tewolde GebreMariam, a subliniat si el faptul ca echipajul a urmat procedurile de urgenta prestabilite.

„Suntem mandri de faptul ca pilotii nostri au urmat si respectat procedurile de urgenta si au demonstrat un inalt profesionalism in aceste conditii extrem de dificile.”

Ancheta preliminara arata, astfel, ca responsabilitatea tragediei Ethiopian pica in seama companiei producatoare si a autoritatii din Statele Unite, care nu au acordat suficienta atentie sistemului MCAS – Maneuvering Characteristics Augmentation System – cel care poate determina, in anumite situatii, picajul avionului fara comanda pilotilor.

Daca aceasta va fi concluzia principala a anchetei finale, pentru ca niciun accident aviatic nu are doar o cauza si intotdeauna exista mai multe cauze concurente, ce trebuie solutionate fiecare in parte, Boeing si, mai ales, FAA vor avea multe explicatii de dat.

Compania trebuie sa isi explice decizia de a lansa in circuitul comercial un sistem atat de delicat fara instruirea prealabila a echipajelor, iar FAA trebuie sa explice cum de acceptat omologarea unui tip de avion ce a ajuns sa prabuseasca de doua ori intr-un interval extrem de scurt din motive tehnice.



About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

5 thoughts on “Raportul preliminar al accidentului Ethiopian: Pilotii au urmat procedurile Boeing si FAA

  1. Avioanele astea nu au un buton pentru dezactivarea completa a softului- MCAS. Asta este o mare tampenie. Cand vezi ca softul o ia razna , il deconectezi si pilotezi avionul manual.
    De ce dracu idiotii astia de la Boeing nu au prevazut un astfel de buton ?

    1. Echipajul adecuplat trimerul electric, dezactivand astfel MCAS, conform procedurii din checklist. Ulterior, se pare ca au reconectat trimerul electric (nu reiese clar din raport), contrar procedurii recomandate de checklist. De asemenea, nu au redus turajul motoarelor, admitand cresterea vitezei la valoarea maxima si cresterea in consecinta a efortului pe comenzi.
      Pe de alta parte, avioanele Boeing sunt recunoscute pentru faptul ca permit decuplarea totala a pilotilor automati, spre deosebire de Airbus, unde in permanentasiatemele automate au un cuvant de spus.

      1. Oprirea MCAS conform vechii proceduri nu este chiar o oprire, sistemul reactivandu-se dupa cateva minute. De aici si traiectoria sinusoidala. Intra MCAS, pierdeau inaltime, il decuplau, castigau inaltime, dupa care sistemul repornea si se relua nebunia. Exista si o modalitate de a-l decupla de tot, insa nu era o procedura cu privire la care sa fi existat o instruire a echipaelor. De fapt, intreg sistemul MCAS era destul de putin cunoscut de catre piloti.

  2. Dincolo de aprecierile corecte din punct de vedere politic din capitolul Findings, raportul preliminarevidentiaza actiunile nu tocmai corecte ale echipajului, raportat la situatia data. Acestea au aparut pe fondul problemelor generate de relativa lipsa de experienta a echipajului (secundul avea doar 200 de ore experienta de zbor) si a pregatirii deficitare.
    O parere avizata, care lasa sa transpara erorile grave ale echipajului, puteti gasi aici: https://youtu.be/HBqDcUqJ5_Q. Mai sunt si altele, dar asta mi s-a parut cea mai echilibrata.

  3. OK, nu am stiut ca avioanele Boeing permit decuplarea totala a pilotului automat.
    Rezulta ca baietii au fost foarte derutati de situatia in care trebuiau sa piloteze avionul manual. Asta este destul de rau. Practic, se bazau pe automatizari, neintelegand decat superficial cum functioneaza avionul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post 63 de Mirage F1 modernizate pentru compania privata ATAC
Next post Romania, inclusa oficial pe lista tarilor ce ar putea cumpara avioane F-35