Primul liceu privat de aviatie din Romania si-a deschis portile la Caransebes

Read Time:5 Minute, 2 Second

Inceputul anului scolar 2018/2019 a venit cu o surpriza pentru elevii din Romania intrucat primul liceu privat cu profil aviatie din tara noastra a intrat oficial in randul unitatilor de invatamant acreditate si si-a deschis portile la Caransebes.

Liceul de Tehnologic Max Ausnit este un proiect privat de care am aflat in vara acestui an. La un moment dat, planul de a incepe functionarea chiar din 2018 parea in pericol din cauza avizelor, insa toate cele necesare au fost obtinute intr-un final si o prima clasa de elevi a inceput cursurile.

Prin intermediul Asociatiei Aeronautice Romane, partener al acestui proiect, am incercat si reusit pana la un punct sa obtinem informatii despre liceul privat din Caransebes.

Discutam despre o unitate de invatamant acreditata, fiind asigurati ca nu se pune problema ca acei copii care ii urmeaza cursurile sa nu le poata finaliza cu diploma de Bacalaureat. Prin urmare, din acest punct de vedere nu este nimic de comentat. Scolar, Liceul Max Ausnit este un liceu ca toate celelalte. Ni s-a transmis ca, pe langa Bac, elevii de la Caransebes vor obtine si diplome recunoscute la nivel international daca vor promova examenele de profil. Nu stim insa care sunt aceste diplome recunoscute international, ce anume vor atesta ele si, mai ales, unde vor putea fi utilizate.

In ceea ce priveste ce anume vor invata elevii efectiv la acest liceu, am aflat ca este vorba despre materiile specifice cerute pentru profilul tehnician de aviatie conform legislatiei nationale, dar si despre materiile din Syllabusul impus de legislatia europeana (EC 1321/2014). Astfel, dupa absolvire ei vor putea aplica (in momentul in care vor indeplini toate conditiile) pentru o licenta Part 66, Personal tehnic de intretinere.

Prima clasa de elevi, cei intrati la liceu in toamna, vor beneficia de cursuri gratuite pe parcursul ciclului liceal, urmand ca din anul scolar urmator sa fie impusa o taxa de scolarizare, asa cum se intampla la toate unitatile de invatamant private. Nu stim insa cat va costa un an de studii la liceul Max Ausnit intrucat nu am primit raspuns la aceasta intrebare.

Ne-am pus in pielea unui absolvent de liceu de aviatie si am intrebat ce se intampla cu tinerii ca isi vor incheia cursurile. In momentul de fata, raspunsul este incert. Ni s-a spus ca exista parteneriate si ca sunt discutii cu „jucatori” din industrie la nivel national si international pentru alte parteneriate, dar nimic concret. Nu stim, de exemplu, numele unei singure companii care este dispusa sa angajeze absolventii liceului din Caransebes in baza unui parteneriat. Sigur, nici statul nu asigura aceasta posibilitate la liceele sale, asa ca nu e ceva nemaiintalnit. Dar trebuie sa stim unde suntem in momentul de fata, neexcluzand posibilitatea ca pe viitor liceul sa aiba asemenea parteneriate. Acum nu le are sau nu ni s-a spus noua de ele.

In ceea ce priveste practica, in opinia noastra cea mai importanta activitate a elevilor de la un liceu tehnologic de aviatie, aceasta va fi facuta partial in cadrul liceului, in atelierele de specialitate, urmand ca dupa deprinderea notiunilor de baza elevii sa interactioneze cu mediul real. Din nou, nu stim unde, incepand de cand si in ce conditii. Mai mult, in momentul in care liceul si-a deschis portile, au fost mai multe televiziuni care au facut reportaje de acolo, iar materialul tehnic pe care se va lucra – niste portiuni de fuselaje si aripi de avioane de lupta din anii ’50 – erau „depozitate” afara. Nu ni s-a spus, insa vreau sa cred ca acestea vor ajunge in ateliere de practica si ca orele nu se vor tine in curtea liceului.

Am intrebat si de unde vin profesorii materiilor specifice si daca acestia sunt acreditati ca atare. Am aflat ca toate materiile de specialitate vor fi predate de tehnicieni de aviatie conform tuturor cerintelor de calitate impuse de EASA. Avand in vedere faptul ca liceul are ca principal partener Asociatia Aeronautica Romana, care este o organizatie autorizata EASA Part 147, vor fi respectate toate normele de calitate atat in ceea ce priveste personalul/ lectorii cat si procedurile de predare teroretica si practia. Nu stim, asadar, de unde vin profesorii, daca sunt oameni din sistem, daca sunt oameni scoliti acum pentru a prelua aceste sarcini sau altceva.

E timpul pentru concluzii. Initiativa unui liceu privat de aviatie este laudabila si, marturisesc, peste asteptarile mele. In sensul ca nu ma asteptam ca cineva sa investeasca intr-o unitate de invatamant atat de nisata. Dincolo de initiativa, recunosc ca sunt inca multe necunoscute in ceea ce priveste liceul.

Nu stim daca exista un plan de afaceri intins pe multi ani, inclusiv cu posibilitatea acoperirii bugetului din surse proprii in cazul in care incasarile nu vor fi cele scontate. Adica nu stim daca peste 3 ani, de exemplu, nu se vor inchide portile din lipsa de bani in cazul in care inscrierile la cursurile cu plata nu vor fi numeroase. Nu stim ce companii din industrie sunt partenere in proiect si daca doresc sa se implice in angajarea tinerilor absolventi. Nu stim de unde vin profesorii, daca sunt fosti tehnicieni de aviatie sau daca sunt profesori tineri acreditati acum. Pentru ca experienta este importanta. Pe de alta parte, prima mea proba practica la Colegiul Tehnic de Aeronautica Henri Coanda din Bucuresti a fost aceea de a face un resou, asa ca experienta nu e intotdeauna o garantie a calitatii.

Multe dintre problemele pe care le-am sesizat, pentru ca sunt si altele, sunt inerente in cazul proiectelor noi. Sigur ca, in cazul ideal, deschizi un liceu dupa ce ai absolut toate avizele, ai un corp de profesori gata contractat, ai colaborari publice cu macar cateva companii importante de pe piata si asa mai departe. Dar viata reala e departe de cazurile ideale si inteleg ca problemele se mai rezolva si din mers.

Noi vom ramane cu ochii pe Liceul Max Ausnit si va vom mai oferi informatii pe masura ce ele apar.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Cehii au prezentat primul L-39NG nou-nout
Next post Un Su-27 s-a prabusit in Ucraina. Pilotii, unul fiind american, au murit