La Tarom se intampla lucruri si acestea sunt cat se poate de interesante, ramane sa vedem in ce fel.
Noul director general interimar al companiei de stat, Madalina Mezei, a avut recent o prima intalnire cu presa. O prima intalnire cu presa aleasa pentru ca, asa cum scriu unii dintre norocosii invitati, cei de la Romania Libera, a participat „un grup restrâns de jurnaliști”.
Doamna Mezei a spus, printre altele, ca la nivel de conducere se analizeaza posibilitatea de a deschide noi rute de anul viitor, vorbindu-se despre una transatlantica, iar in paralel se lucreaza la scenarii pentru salvarea companiei din „gaura” financiara in care se afla, unul fiind solicitarea unui ajutor de stat.
„Ne gândim şi la noi rute pe care să operăm. Cel mai probabil, vor fi din 2020, având în vedere că orarul de zbor de iarnă a fost deja stabilit. Trebuie precizat, însă, că nicio rută nouă nu este rentabilă chiar de la început. Lucrăm la trei scenarii, pentru salvarea Tarom. O strategie în acest sens urmează să fie dezvăluită peste o lună, în cel mai optimist caz. Luăm în calcul inclusiv un posibil ajutor de stat, însă nu a fost luată o decizie concretă în acest sens. Am avut discuţii şi la Consiliul Concurenţei. Vom vedea în ce măsură poate fi acordat”, a declarat directorul Tarom, conform Romania Libera.
Marti dimineata au intrat in scena procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, care au efectuat mai multe perchezitii la Tarom si la angajati Tarom, vizate fiind fapte de delapidare si coruptie.
„În această dimineaţă, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Directiei de Politie Transporturi au efectuat un număr de 25 de perchezitii domiciliare ( 14 Bucuresti, 7 Ilfov, 2 Prahova, 1 Dâmbovița si 1 Brasov), într-o cauză în care se efectuează urmărirea penală “in rem” sub aspectul săvârşirii de către mai multe persoane a unor fapte de delapidare şi corupţie. De asemenea, în conformitate cu art.170 cod procedură penală, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală procedează la ridicarea de înscrisuri de la sediul unei companii aeriene şi efectueaza o perchezitie la punctul de lucru al unui sindicat”, se arata in comunicatul DIICOT
Madalina Mezei spune ca implicarea la nivel de companie nu exista, fiind predate numai documentele solicitate de procurori.
„Este vorba de predare de inscrisuri pe baza de ordonanta, TAROM nu este perchezitionat. Este o perchezitie punctuala care vizeaza biroul sindicatului din cadrul Directiei Tehnice. Este in urma unor actiuni de control desfasurate in cadrul companiei de-a lungul timpului. Noi avem misiunea de a preda inscrisuri. Nu este nimic instrumentat, e o cercetare in rem (cu privire la fapte – n.red.) „, a spus Madalina Mezei.
Vizat de perchezitii, unul dintre liderii de sindicat de la Tarom, Aurel Curdov, a transmis urmatoarele pe propria pagina de Facebook.
„DIICOT sa își facă treaba… sindicatele nu au fost implicate în trafic de piese… trebuie lămurit acest lucru. Abia aștept să ma văd cu procurorul DIICOT (… si chiar sunt curios unde s-ar putea face reparații la avioanele TAROM, sub prețul din TAROM, cand tehnicienii noștri de aviație au ajuns sa fie mai prost plătiți decât in Africa? …dar avem consilieri si impingatori de aer plătiți regește). Intr- un articol eram acuzat de o șpagă de 70 mii euro. Azi au venit unii să îmi arate unde e. Din păcate nu au gasit-o.”
Trebuie precizat ca cercetarea DIICOT este una „in rem”, ceea ce inseamna ca sunt cercetate faptele, posibilele infractiuni, si nu persoanele. Abia daca cercetarile vor arata ca presupusele infractiuni s-au intamplat vor fi cautati si acuzati cei vinovati.
Asa cum ati observat, de data asta am expus numai faptele, evitand sa comentam. In perioada urmatoare vom incerca sa intelegem ce se intampla la Tarom pentru una sau mai multe analize cat se poate de obiective.
Pana atunci, ne raman faptele.
„Luăm în calcul inclusiv un posibil ajutor de stat ” ….asta da noutate…de parca pana acum TAROMUL s-a autofinantat…e de ras….
Va salut aviatia magazin….observ ca tedentios ati pus mistoul cu spaga de 70 mii de euro langa o chestie serioasa in care spuneam ca DIICOT trebuie să își facă treaba….mai rasfirati băieți….mai răsfirați….si nu mai fiți așa incrancenati….
Am observat ca ati pus tendențios mișto-ul cu „șpaga de 70 mii euro” lângă o chestie foarte serioasa in care spuneam că „DIICOT trebuie să își facă treaba”…mai răsfirați băieți,…mai răsfirați…. și nu mai fiți așa de incrancenati…
Am pus reactia dvs. Habar nu aveam ca era vorba de un „misto”.