Sâmbătă, 9 aprilie, a fost inaugurată oficial noua pistă de decolare-aterizare a aerodromului Clinceni.
Avioanele Aeroclubului Teritorial București, în frunte cu Extrele celor de la Hawks of Romania, au revenit pe rând acasă și au luat contact cu noul asfalt al pistei.
Pentru cine nu este la curent cu evoluția de la Clinceni, trebuie spus că, înainte de acest amplu proces de modernizare, aerodromul avea două piste înierbate. Asta înseamnă o pistă de pământ, amenajată ca atare, dar care avea anumite limitări.
Bineînțeles că existau limitări legate de categoriile de aeronave care puteau folosi Clinceniul. Apoi, marea problemă era legată de dependența față de starea vremii. O perioadă ploioasă putea face pista nefolosibilă pentru ceva vreme.
Acum, aerodromul Clinceni are o pistă nou-nouță, asfaltată atât ea cât și bretelele aferente, dar și una înierbată ce va fi utilizată în continuare preponderent pentru activitatea de planorism.
Și pentru ca vremea să nu mai fie atât de importantă, s-a lucrat mult la un sistem complex de drenaj ce va prelua apa inclusiv de la pista înierbată și o va duce în râul Sabar, ce curge în apropierea aerodromului. Au fost, așa cum spuneam, lucrări complexe.
Dar nu numai pistele cele noi sunt elementele de noutate de la aerodrom.
Clinceniul are un nou turn de control, iar clădirea vine și cu noi spații de birouri, încăperi pentru pregătire, briefing/debriefing sau de studiu. A fost construit și un nou hangar, unul încăpător, asa pentru că flota Aeroclubului României este în expansiune accelerată si era nevoie de o astfel de facilitate suplimentară.
Oamenii
Așa cum foarte bine remarca unul dintre piloții de la Aeroclub, și nu îi dau numele doar pentru că nu am discutat cu el despre un astfel de citat, dar în acest context este super potrivit, Clinceniul arată acum ca un aeroport în adevăratul sens al cuvântului!
Și nimic nu ar fi fost posibil fără oameni.
După cum sper că știți deja, la Aviația Magazin nu am lăudat pe nimeni gratuit. Și cu toată responsabilitatea putem spune că nimic nu ar fi fost posibil fără George Rotaru, directorul Aeroclubului României.
Planul modernizării Clinceniului îi aparține, numai el știe cât s-a zbătut pentru a obține finanțare pentru acest proiect, astfel că e natural să primească și creditele. Dacă aerodrumul de la marginea Bucureștiului arată acum ca un aeroport este în primul rând meritul lui George Rotaru,
Sigur că alături de el au lucrat și colaboratorii săi și întreaga echipă merită ca acest rezultat al muncii lor să fie cât se poate de vizibil.
Veștile bune este că planurile pentru aerodromul Clinceni nu se opresc aici. Procesul de dezvoltare va continua și abia așteptăm să vă prezentăm următoarele surprize de acolo!
Până atunci, să sperăm că anul acesta ne vom putea bucura de evenimente și că tot mai mulți iubitori de aviație vor descoperi cu propriii ochi cum și cât s-a transformat Clinceniul!
Mai multe fotografii de la Clinceni găsești pe pagina de Facebook a Aviația Magazin.
Foarte misto. Acum ne vor trezi avioanele mai de dimineata. Si in weekend o sa stam cu antifoanele pe urechi… Nu – nu locuiesc langa aeroport. Stau cam la 5-6 km de el…
Nu știați asta atunci când v-ați mutat acolo?