IAR-823 va zbura din nou! MEG a intrat în reparație capitală la Aeroclubul României

Read Time:2 Minute, 24 Second

În timp ce unii intră cu buldozerele si excavatoarele în istoria aviației române, alții depun eforturi considerabile pentru a o păstra vie.

La finalul anului trecut, comunitatea pasionată de aviație din țara noastră se înfuria, pe bună dreptate, după ce au apărut fotografii cu demolarea hangarului de la IAR Brașov, iar printre ruine se vedeau piese istorice distruse de nepăsare.

Acum avem o poveste opusă, o poveste în care vorbim despre readucerea la viață a unui avion emblematic, IAR-823.

Aeroclubul României și-a asumat sarcina de a trece prin programul de reparație capitală și modernizare aparatul înmatriculat YR-MEG, acesta urmând a reveni la zbor cât se poate de repede.

”Aeroclubul României a preluat, în 2017, dupa o luptă de câțiva ani, întreaga documentație a aeronavelor românești IS-28/29/32, IAR-35/46/823, ca urmare a desființării ICA Brasov. În momentul de față avem în curs de aprobare întreaga documentație și vom demara reparatia capitală a avionului IAR-823 YR-MEG. Intenționăm ca în a doua parte a acestui an sau cel târziu în 2021 să începem zborurile cu acest aparat. Pe lângă reparația capitală, vom moderniza bordul pentru că necesită o stație nouă și instalarea unui transponder. Avionul va fi folosit de Aeroclubul României pentru promovarea aeronavelor produse în România, la demonstrații aeriene și alte evenimente”, a declart George Rotaru, directorul Aeroclubului României, pentru AviatiaMagazin.com.

Despre IAR-823

IAR-823 este unul dintre produsele de succes ale industriei naționale, fiind un aparat construit în zeci de exemplare și chiar exportat!

Proiectat de legendarul Radu Manicatide la începutul deceniului șapte, 823 a efectuat primul zbor în data de 10 iunie 1973, iar al doilea prototip a fost trimis un an mai târziu în Marea Britanie, la Farnborough.

Ca și soluție constructivă, 823 este un avion monoplan, cu aripa poziționată în partea inferioară și cu tren de aterizare complet retractabil. La interior poate fi configurat în mai multe moduri, pentru diferite roluri.

Fiind un avion de antrenament, posturile de pilotaj sunt așezate cote-a-cote, instructorul și elevul stând unul lângă celălalt. În spatele lor pot fi amenajate alte trei locuri, însă poate fi loc pentru o targă și un paramedic sau pentru o încărcătură de 500 de kilograme.

Principalul utilizator al aparatului a fost Ministerul Apărării, IAR-823 fiind coloana vertebrală a școlii militare de aviație. A fost utilizat însă și de Aeroclubul României, de cel al Ungariei și de școala de zbor a armatei din Angola.

12 astfel de avioane au fost trimise în 1981 în Angola, în cadrul ”Operațiunii Sirius”, cea prin care România a pus bazele Școlii Naționale de Aviație Militară din această țară.

În total au fost construite 78 de avioane, producția fiind oprită în 1983.

Noi abia așteptăm să vedem 823-ul în zbor la airshowurile din România și, de ce nu, să ajungem chiar și în cockpitul său.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Blue Air reduce numărul zborurilor spre Italia din cauza epidemiei de coronavirus
Next post Trece Ryanair la Airbus? Improbabil!