Guvernul Romaniei se implica direct si cat se poate de public in strategia companiei Tarom. Companie care chiar daca apartine statului, prin intermediul Ministerului Transporturilor, are o conducere ce are in atributii lucrurile pe care si le asuma politicienii.
Recent, consilierul premierului pe probleme economice, Darius Valcov, a vorbit in cadrul unei interventii televizate despre strategia de dezvoltare a Tarom si despre cum aceasta nu depinde de conducerea companiei, ci de programul de guvernare.
Astfel, achizitiile de aeronave nu depind de necesitatile operative, de planul de dezvoltare, de viziunea sefilor pana la urma, ci de ce cred niste oameni politici aflati vremelnic la conducerea statului si care, teoretic, ar trebui sa aiba cu totul si cu totul alte griji.
Dar haideti sa vedem ce spune distinsul Valcov:
„Anul trecut s-au luat două avioane, acum doi ani s-au luat două, în programul de guvernare şi ne-am propus până la sfârşitul anului 2020 să luăm 29 de avioane pentru Tarom. S-au contractat deja nouă, s-au luat patru, mai sunt cinci care urmează să vină.”
Ati auzit ceva de vreun studiu de impact, de vreo analiza, de vreun plan de dezvoltare? De ce are nevoie Tarom de 29 de avioane pana in 2020 si nu de 25? Sau de 35?
Despre ce avioane vorbim si de ce? Pe ce se bazeaza numarul asta si care e planul in continuare? Se cumpara cele 29 de aeronave si mai departe ce? Ramane flota astfel pentru nu stim cati ani sau se mai dezvolta? Ati auzit ceva din partea conducerii referitor la asta? Oare CEO-ul Tarom si colaboratorii lui sunt de acord cu achizitia a 29 de avioane pana in 2020? Au ce sa faca cu ele? Le trebuie? Le trebuie mai multe?
Si poate cea mai importanta intrebare in acest context este la ce naiba mai are Tarom nevoie de conducere daca dezvoltarea companiei este in responsabilitatea Guvernului? De ce il mai plateste Tarom pe Wolff, de ce mai plateste Tarom un Consiliu de Administratie si o mica armata de directori daca tot ce se face este deja hotarat la nivel guvernamental?
Declaratiile lui Valcov, care ridiculizeaza practic conducerea Tarom, vin in contextul in care compania anuleaza rute pe banda rulanta, multe dintre cele noi, anuntate cu surle si trambite, fiind scoase din orarul de vara fara ca cineva sa explice motivele.
Voua cum vi se pare situatia de la Tarom?
De ce nu fac sex intre ei angajatii de la Tarom?
Pentru ca sunt rude.
Wolff daca are nume german, nu inseamna ca e competent.
Directorii vor salarii mari nu batai de cap ceea ce este administrarea unei companii aeriene.
Privatizati Tarom-ul si daca statul pierde prin privatizare. O sa castige pe termen lung.
Sa speram ca la anul asta e mort, ingropat si uitat.