Fostul aparat prezidențial al lui Ceaușescu va deveni avion-”cisternă” în SUA

Read Time:2 Minute, 8 Second

Unul dintre cele două Boeinguri 707 utilizate ca avioane prezidențiale de dictatorul Nicolae Ceaușescu va fi transformat în ”cisternă” zburătoare de o companie privată din Statele Unite.

Aparatul în cauză a purtat înmatricularea YR-ABB și a fost livrat României în 1974, fiind unul dintre cele patru 707 cumpărate de țara noastră și operate de Tarom. Două dintre cele patru, ABB și ABD, au fost scoase din circuitul comercial și transformate în avioane de protocol, utilizate preponderent la deplasările cuplului Ceaușescu.

După căderea comunismului, Boeingurile au intrat în flota LAR – Liniile Aeriene Române, companie creată în 1975 și care se ocupa de zborurile charter. De aici, ABB a fost trimis să zboare în Suriname și în Pakistan după semnarea a două contracte de leasing. ABD a fost distrus în urma unui accident produs în 1991 pe aeroportul Otopeni.

Falimentul LAR a făcut ca Boeingul să intre în flota Romavia și să revină la principala sa utilitate, aceea de aeronavă de protocol. A fost folosit de președinții Emil Constantinescu, Ion Iliescu și Traian Băsescu, fiind scos din serviciu prin 2010. Doi ani mai târziu, Romavia l-a vândut celor de la Omega Air, care l-au dus în Statele Unite și l-au stocat.

În urmă cu câteva zile, fostul ABB, înmatriculat acum N707GF, a zburat din nou, după o pauză de câțiva ani, așa cum scrie boardingpass.ro.

Aeronava care încă poartă livery-ul vechi și are chiar tricolorul românesc pe derivă, a zburat de la Brunswick, Georgia, până în San Antonio, acolo unde urmează să fie supus lucrărilor de retrofit pentru a fi transformat în aparat de realimentare în aer.

Omega Air este o companie privată ce are o flotă compusă din doua KC-707 și două KC-10, urmând ca pe parcurs să adauge și alte avioane.

La fel ca operatorii privați de avioane de luptă, Omeg Air intră pe o piață aflată în plină expansiune, cea a contractării de servicii până nu de mult exclusiv militare către civili. În cazul de față, operațiuni de realimentare în aer.

Și la fel ca ceilalți operatori, momentan este vorba despre exerciții.

Pentru a salva din resursele prețioase ale aeronavelor militare și a le folosi pe acestea pentru operațiuni de luptă, americanii, dar nu numai ei, apelează la companii civile pe care le contractează la număr de ore de zbor.

Pe scurt, în timpul unui exercițiu care necesită și realimentare în aer, USAF nu mai foloseste propriile avioane ”cisternă”, a căror resursă de zbor este salvată, ci apelează la Omega Air și la avioanele acestei companii.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Ministrul Transporturilor anunță ajutoare pentru Tarom și Blue Air
Next post Noul port-elicopter chinezesc a luat foc