Cum ar fi fost doborat avionul Boeing 737 in Iran

Read Time:2 Minute, 48 Second

Iranul a recunoscut doborarea accidentala a avionului Boeing 737-800 al companiei Ukrainian International Airlines, insa raman inca o serie de intrebari deschise: cum a fost posibil si, mai ales, putea fi evitata aceasta tragedie?

Incercam in cele ce urmeaza sa raspundem la cele doua intrebari punand cap la cap datele publice din acest caz si informatiile transmise pe surse de serviciile secrete occidentale pentru a avea o imagine cat mai clara si mai apropiata de adevar.

Avionul cu o vechime de numai trei ani ar fi trebuit sa decoleze de pe aeroportul din Teheran, cu destinatia Kiev, la ora locala 05:15 efectuand cursa PS752. Decolarea a fost intarziata si Boeingul s-a aliniat pe pista si decolat aproape o ora mai tarziu, la 06:12.

La mai putin de doua minute, aparatul se prabusea pe un teren viran dintr-un cartier al Teheranului, la 11 kilometri de aeroport. Imediat, autoritatile iraniene au acuzat o defectiune tehnica, insa adevarul n-a putut fi ascuns prea mult si, in final, au recunoscut doborarea accidentala.

Cum a fost posibil?

Cinic sau nu, raspunsul e foarte simplu: pur si simplu. Armata iraniana se afla in stare de alerta dupa ce efectuase un atac cu rachete balistice asupra a doua baze militare din Irak pe care se aflau si trupe americane. Chiar daca atacul a fost unul esuat complet din punct de vedere operational, masina de propaganda iraniana a lucrat la turatie maxima, iar informatiile primite de militari vorbeau despre 80 de americani ucisi si iminenta unei riposte.

In alerta de ore bune si asteptandu-se la un atac american, militarii unui sistem Tor-M1 au locat aeronava civila si au tras doua rachete, cel putin una detonand in apropiere si provocand distrugeri atat de ample incat Boeingul nu a mai putut nici macar sa revina pe aeroportul de pe care decolase.

Altitudinea la care s-a produs impactul era de 2.400 de metri deasupra nivelului marii si de 1.400 deasupra nivelului solului.

La prima vedere imi dau seama ca tonul este destul de bland cu criminalii. Par niste oameni speriati si dezorientati care au facut o greseala. Si se presupune ca fix asa au fost cei au aparat butonul, fara ca asta sa insemne ca au vreo scuza. Dar principala responsabilitate nu ar trebui sa fie a lor.

Principalii vinovati de doborare sunt factorii de decizie iranieni, cei care au initiat un atac asupra altui stat si au permis in continuare efectuarea zborurilor civile desi au transmis intern ca se asteapta sa escaladarea conflictului.

In mod normal, intr-o astfel de situatie spatiul aerian trebuie inchis, iar singurele aparate cu drept de zbor sunt cele militare.

Putea fi evitata tragedia?

Cu siguranta, da. Masura care se impunea era inchiderea spatiului aerian pentru traficul civil, caz in care aparatele de pasageri nu puteau fi confundate cu tinte inamice.

Iar cei care au hotarat ca spatiul aerian iranian trebuie sa ramana deschis sunt principalii vinovati.

Un caz similar a fost cel din Ucraina, cu zborul MH17 doborat de rusi in Ucraina. Autoritatile de la Kiev poarta aceasta responsabilitate a neinchiderii spatiului aerian national in conditiile in care stiau ca trupele ruse detin armament antiaerian pe care il si folosesc.

Adevaratii responsabili au scapat si vor scapa insa de responsabilitate pentru ca, asa cum spun francezii, à la guerre comme à la guerre.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Cum ar fi fost doborat avionul Boeing 737 in Iran

  1. Eu apreciez ca au taria morala sa recunoasca ,ca nu umbla dupa „cires”.De ce s-a gresit?Pai de ce se invata la scoala,la fizica,lectia”masurare-eroare”?Pt. ca in activitatea umana este si eroarea.Eroarea rachetistilor iranieni.Dar neinchiderea spatiului aerian numai este eroare,este prostie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Iranul recunoaste ca a doborat Boeingul 737 „din greseala”
Next post 8 avioane F-16 israeliene au fost avariate in urma unei inundatii