Cele mai populare private jet-uri din lume. Cum arată în interior și cine zboară cu ele?

Read Time:4 Minute, 15 Second

Bombardier Global 7500, Gulfstream G550 sau Embraer Legacy 600 sunt doar câteva dintre modelele preferate ale companiilor de aviație privată. Toate sunt reconfigurate pentru confortul pasagerilor pe care îi transportă. Cine zboară însă cu ele și cum arată aceste private jet-uri, în interior? 

Aviația privată a fascinat dintotdeauna iubitorii de avioane și pe bună dreptate. Private jet-urile oferă luxul la înălțime, iar noile modele arată ca niște apartamente de cinci stele. Mai toate companiile oferă avioane mici spre medii, destinate aviației private. Sunt însă câteva modele extrem de populare în rândul firmelor care oferă acest tip de transport… somptuos.

Bombardier Global 7500 – Este un business jet produs de compania cu același nume: Bombardier Aviation. Este un model relativ nou și poate lua la bord până la 19 pasageri. Este cel mai mare și poate zbura cel mai mult față de avioanele din aceeași categorie: 14.260 de km, adică distanța de la Miami la Sydney. Altitudinea? Până la 15.000 de metri! Interiorul este compartimentat inteligent. Ai o zonă de odihnă, unde există un dormitor ce poate fi folosit și ca cinema, o zonă de relaxare, cu fotolii ultra comode, una de luat masă și o bucătărie echipată la cele mai moderne standarde. Un jet nou costă aproximativ 73 de milioane de dolari și îl putem întâlni la majoritatea companiilor de aviație privată. 

Gulfstream G550 – Primul model a fost produs în anul 2003 și este încă în fabricație. E unul dintre cele mai îndrăgite de oamenii de afaceri. Poate zbura până la distanțe de 12.000 de km, cu o viteză de 941 km/h. Prețul unui asemenea business jet se învârte în jur de 40 de milioane de dolari, fiind produs de General Dynamics. Poate lua la bord 16 pasageri și trei membri ai echipajului. Are două toalete, iar bucătăria beneficiază de cuptor normal, cuptor cu microunde și mașini de cafea dintre cele mai performante. 

Embraer Legacy 600 – Este un business jet derivat din avionul comercial Embraer ERJ 145. Are o viteză maximă de 834 km/h și poate parcurge o distanță de 6.000 de km. Este o clasă mai mică față de celelalte două jet-uri prezentate, însă este un model extrem de îndrăgit în rândul companiilor de aviație privată. Se produce încă din 2002 și unul proaspăt scos din fabrică costă în jur de 27 de milioane de dolari. Bineînțeles, cabina a suferit îmbunătățiri pe parcursul acestor ani. Are 14 locuri, dar interiorul poate fi recondiționat după cerințele clienților (la fel ca toate celelalte de altfel). Modelul este unul îmbunătățit după precedentul, Embraer Legacy 500.

Alte modele populare de business jet-uri sunt BBJ-urile, adică Boeing Business Jet, Airbus ACJ 319Neo sau Airbus Corporate Jet, care este versiunea business de la Airbus A319, ambele avioane fiind de dimensiuni ceva mai mari, iar interiorul poate fi personalizat după bunul plac al proprietarilor. Pot avea și săli de cinema, săli de conferințe, bucătării hi-tech și multe altele. Sunt de fapt vile de lux “în aer”. 

Din clasele mai mici, compania Cessna este foarte populară, iar LearJet 60 este un model îndrăgit și deținut și de persoane private.

Iar aici ajungem la următorul nostru subiect: cine zboară cu astfel de avioane? În primul rând, există nenumărate companii de aviație privată care nu duc deloc lipsă de clienți, și aici amintim: VistaJet, Comlux, X Air sau Global Jet.

Bineînțeles, nu este deloc ieftin să zbori cu un private jet, darămite să și deții unul. Majoritatea oamenilor de afaceri preferă să zboare privat pentru a economisi timp, pentru a avea mai mult comfort și practicabilitate. De multe ori, zborurile de linie sunt lungi, cu multe conexiuni și timp de așteptare mare. Cei care călătoresc foarte mult și au și puterea financiară necesară, preferă să își achiziționeze propriul business jet.

Printre aceștia, se numără persoane din familii regale, celebrități, oameni de afaceri etc. Spre exemplu, John Travolta este un mare pasionat de aviație și chiar deține o licență de zbor. Așa că, ori de câte ori vrea, “își scoate la plimbare” fie Gulfstream-ul, fie Bombardier Challenger-ul 601. Actorul are propria pista la el acasa. Și carismaticul Jim Carrey deține un Gulfstream. Rapperul Jay Z a început să investească în aviație odată ce a primit tot un Gulfstream de la soția sa, Beyonce, în 2012. Și nume mai puțin cunoscute din showbiz dețin avioane private. De exemplu, jucătorii profesioniști de poker aleg acest tip de transport pentru că este mai practic atunci când ai de ajuns la mai multe turnee de poker din orașe diferite. Phil Ivey, cunoscut și ca “Tiger Woods al pokerului”, Chris Moneymaker, un membru al echipei PokerStars Pro sau Phil Hellmuth, “The Poker Brat”, sunt doar câțiva din discreții jucători profesioniști de poker care folosesc business jet-uri. 

Și mulți oameni de afaceri recurg la această metodă atunci când nu găsesc zboruri comerciale directe sau în ultimul moment. Cert este că sectorul aviației private nu duce lipsă de clienți, iar producătorii de private jet-uri se întrec care mai de care în cabine luxoase, cu toate dotările posibile și… imposibile. 

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Blue Air va relua cursele regulate de la începutul lunii iulie
Next post China a reluat testele celui de-al doilea avion de generația 5