Tarom este una dintre puținele companii aeriene ce pare încremenită într-o formă de organizare de mult apusă și care încă rezistă pe piață, în mare parte cu largul concurs al statului român.
Dar cât de mare este ”gaura” operatorului național.
Vitalie Cojocari, jurnalist ProTV, a obținut un raport intern al celor de la Tarom care ne prezintă câteva dintre problemele sistemice ce afectează compania.
Și ca să răspundem la întrebarea din titlu, Tarom are 130 de șefi, directori și manageri la un număr total de angajați de 1,492. Cam 11 salariați per cap de șef!
”Tarom este în plin proces de restructurare și de economisire din tot felul de contracte. Oamenii pleacă benevol, iar dacă nu… sunt sau vor fi restructurați. Acum sunt 1.492 de salariați, anul trecut, prin iunie, erau 1753. Dar la finalul restructurării, prin toamnă, vor rămâne 1000. Surprinzător este că în Tarom sunt acum 130 de șefi, directori, manageri. Dacă este să facem o socoteală, fiecărui șef îi revin 11 angajați. O statistică dezastruoasă, se arată în raport pentru că în alte companii din industrie sunt 20 de angajați la un șef”, a scris Cojocari într-o postare pe Facebook.
Am spus că abordăm și subiectul găurilor negre. Ia să vedem puțin ce se mai scrie în acest raport.
”Raportul sugerează reducerea traseelor curselor de preluare a angajaților, dar și reducerea numărului de autocare, microbuze pentru salariați. Asta va aduce în visteria sărăcită a operatorului 100 de mii de euro pe an. Tot 100 de mii de euro vor fi economisiți după renegocierea contractelor pentru trainingul piloților, însoțitorilor de zbor. Unele cursuri pot fi făcute online.”
Vă dați seama? Tarom ar putea economisi 100,000 de euro pe an dacă va reduce traseele curselor de preluare a angajaților și va reduce, de asemenea, numărul mijloacelor folosite pentru asta. În caz că nu știți, angajații Tarom sunt preluați în fiecare zi din București, de pe rute prestabilite, și transportați în Otopeni. Iar traseele sunt reluate după-amiaza, la plecare.
În esență un lucru bun, dar aplicat extrem de prost. În loc să se stabilească, de exemplu, un loc de întâlnire pentru toată lumea, de unde toți angajații să fie preluați, Tarom dă bani pe microbuze și autocare care fac circuite prin București. Nu cumva ca angajatul să se deplaseze prea mult pe banii săi!
Mai avem găuri negre? Ba bine că nu!
”Raportul a stabilit și că Tarom vinde bilete prin numeroase agenții neperformante din Austria, Franța, Germania, Grecia, Israel, Italia, Olanda, Marea Britanie, Spania, Turcia și Ungaria. Până în luna mai agențiile ar urma să fie închise, iar biletele vor fi vândute online. Teoretic, operatorul național ar urma să economisească 1,5 milioane de euro din închiderea agențiilor.”
Tarom e pe minus de ani de zile, am și pierdut numărul. S-a vorbit de management performant, corporatist. Au venit și au plecat manageri. Iar în anul de grație 2021, după un an de pandemie ce a sufocat industria, la Tarom se vorbește despre închiderea agențiilor?
Incredibil! Când totul e online, când toată lumea e automatizată de pe vremea bunicilor, Tarom abia acum se gândește la eficientizare?
Nu este doar șocant ce se întâmplă acolo, e de-a dreptul revoltător.
Câți șefi sunt în Tarom? Citesc un raport intern de la Tarom și trebuie să vă povestesc și vouă. Cum v-am obișnuit pe…
Posted by Vitalie Cojocari on Wednesday, February 17, 2021
Average Rating