Aeroportul Otopeni ar putea avea un nou terminal

Read Time:2 Minute, 18 Second

Foto: Albinfo/ Wikipedia
Aeroportul Otopeni ar putea avea, in viitorul nu foarte apropiat, un nou terminal, Guvernul aproband recent „indicatorii tehnico – economici pentru Programul strategic de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Bucureşti.

Potrivit ordonantei, costul viitorului terminal, inclusiv noi platforme de parcare, noi cai de rulare si asa mai departe, va fi de peste un miliard de euro.

Iata si comunicatul oficial:

„Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri, 29 august a.c. indicatorii tehnico – economici pentru Programul strategic de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Bucureşti, companie aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor.

Programul prevede investiţii în dezvoltarea infrastructurii Aeroportului Internaţional Henri Coandă-Bucureşti şi constă, în principal, în construirea unui nou terminal de pasageri, capabil să acomodeze traficul de pasageri existent şi prognozat, a unor noi căi de rulare şi platforme de staţionare pentru aeronave şi infrastructura aeroportuară asociată acestora. Totodată, în zona de est se va dezvolta infrastructură nouă de acces la aeroport, dar şi alte infrastructuri adiacente activităţii aeroportuare.

Noul terminal ‘modular’ de pasageri va avea o suprafaţă totală 100.000 m2, două module de 1.500 pasageri/oră/flux şi 25 porţi de îmbarcare. Platforma de staţionare aeronave va avea o suprafaţă de 650.000 m2 şi 56 locuri noi de parcare pentru aeronave, vor fi noi căi de rulare pe o suprafaţă de 266.000 mp şi 9.600 de locuri de parcare pentru autoturisme.

Această infrastructură aeroportuară nouă, modernă, care va îngloba cele mai noi tehnologii şi va oferi un nivel superior de servicii, va permite consolidarea poziţiei României pe piaţa aviatică din zona Europei Centrale şi de Est, înscriindu-ne, astfel, în trendul dezvoltărilor infrastructurilor aeroportuare din zonă.

Implementarea Programului strategic va aduce beneficii atât pasagerilor şi companiilor aeriene, cât şi celorlalţi factori implicaţi, influenţaţi direct sau indirect de extinderea şi modernizarea AIHCB (companiile care activează în perimetrul aeroportuar, angajaţii pe platforma aeroportuară, autorităţile locale şi comunitatea locală/regională, mediul de afaceri din vecinătate, persoane care tranzitează zona etc.).

Valoarea obiectivului de investiţii „Programul strategic de dezvoltare a infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Internaţional Henri Coandă-Bucureşti” este 4.752.181 mii lei.”

Nu stiu cum sunteti dumneavoastra, insa eu sunt foarte sceptic atunci cand aud de investitii in infrastructura de ordinul sutelor de milioane de euro.

Sunt curios de unde vor veni banii, cu cat se vor expropria terenurile necesare constructiilor si cine va fi constructorul.

Asta nu inseamna, evident, ca Otopeniul nu are nevoie de un nou terminal. Dimpotriva, are nevoie urgenta de un nou terminal pentru a prelua traficul de pasageri mai mare cu fiecare an. Dar investitia este una foarte mare si, din nou, Romania nu are experiente placute cu investitiile mari.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

7 thoughts on “Aeroportul Otopeni ar putea avea un nou terminal

  1. Prieteni dragi – daca „noul” terminal va fi la fel de bun si modern precum cel mai nou dintre terminalele Otopeniului atunci mai bine de banii aia fac un alt aeroport mult in afara Bucurestiului, plus o legatura feroviara de tip Shuttle intre cele doua. Oricum nu poti dezvolta aeroportul ala caruia-i lipseste infrastructura adiacenta – parcari supraetajate (pentru P+R), terminal de autobuze, hoteluri in incinta arealului, samd.

  2. Eu zic sa se redeschida Baneasa. Si ce daca pulimea si-a facut case langa el. Aeroportul a fos acolo inainte. Traficul preluat de la Otopeni face inutil un nou terminal. Oricum Otopeni functioneaza astazi la cam 70% din capacitate. Cred ca o sa le creasca asa mult traficul in urmatorii ani, cand alte aeroporturi din Romania fucntioneaza la sub 50% si chiar sub 10% din capacitate. In plus multe sau inchis – vezi Tulcea, Caransebes, Arad, Suceava etc.

      1. Nu. Dar era vorba de aeroporturi si terminale in ambele articole. Imi mentin opinia ca Romania nu are nevoie de noi aeroporturi. Daca este sa se faca, noi aeroporturi sa se faca din bani private. Exclus parteneriatul stat-privat. Sa vad la cati o sa le mai trebuiasca aeroport. Vezi rata de utilizare a aeroporturilor din Romania. O poti calcula si singur – cati oameni poate prelucra terminalul – fata de cati prelucreaza in realitate. Nu e vorba de, cum cred gresit unii de numarul de piste sau cate avioane aterizeaza si decoleaza. Daca in Romania e nevoie de aeroporturi de ce s-au inchis atatea??? Si interesul politic de a le tine deschise era, crede-ma, mare. Dar si pana dorinta de a tine neamuri si prieteni in functie a cazut sub realitatile economice. Singur Bucurestiul, are nevoie de un aeroport – dar nu ca Otopeni nu face fata, ci doar pentru al descongestiona. Redeschiderea lui Baneasa ar rezolva toate probleme. Argumente ca peste X NR de ani o sa trebuiasca nu tine.

    1. Traficul maxim pe Otopeni e de 13,5 mil pasageri anual. In 2017 au avut 12,8 mil pasageri si tendinta e de crestere, Nu stiu de unde ai luat tu aia 70%. Iar ce fac alte aeroporturi e irelevant, nu e ca si cum cineva vrea sa ajunga la Bucuresti, dar aterizeaza la Arad ca acolo se lucreaza la capacitate mica.

      1. Din cei 12 milioane pasageri – o buna parte doar a conectat alt zbor sre destinatia finala. Nu Bucurestiul a fost destinatia. Multe companii prefera mai nou sa comuteze pe aeroporturi mai ieftine. Vezi Heathrow in London – mai are capacitate in ciuda faptului ca este unul din cele mai aglomerate din lume, dar multe companii conecteaza la Gatwick care este la 75 KM de Londra. Mai nou daca cauti curse trasatlantice ieftine care comuteaza prin UK toate sunt prin Gatwick. Acest lucru se poate si la noi. Craiova sau Bacau e le fel de bun pentru cei care comuteaza ca si Bucuresti.

        1. Nu conteaza ce au facut pasagerii aia, sunt „rulati” in aeroport. Vorbim de capacitatea aeroportului, nu de aceea a orasului.
          Comparatia ta nu are sens in momentul de fata. De la Gatwick pana in Londra faci jumatate de ora cu trenul. De la Craiova sau Bacau faci doua zile cu trenul pana in Bucuresti si Dumnezeu stie cat cu masina sau autobuzul. Nu poti pretinde ca aeroporturile regionale sa preia traficul de pe Otopeni cata vreme nu ai infrastructura pentru a asigura fluxul de pasageri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Canadienii preiau misiunea NATO Enhanced Air Policing din Romania
Next post RAF, la final de misiune in Romania: 8 alarme si 20 de avioane rusesti interceptate