Noul aeroport international din Istanbul a fost inaugurat oficial in data de 29 octombrie, iar doua zile mai tarziu a avut loc si prima decolare, marcand debutul operational.
Istanbul Airport a fost construit intr-o perioada record, lucrarile incepand in mai 2015.
La inaugurarea de pe 29 octombrie a fost prezent, bineinteles, si „sultanul” Tayyip, care nu s-a ferit sa spuna ca Istanbulul are cel mai mare aeroport din lume.
Potrivit datelor oficiale, Istanbul Airport are o capacitate de 90 de milioane de pasageri pe an, ce poate fi crescuta pana la 200 de milioane de pasageri. Cu un cost de 11 miliarde de dolari, este cea mai scumpa constructie civila din istoria Turciei.
Aeroportul este deservit de doua piste de decolare-aterizare, 88 de porti de imbarcare, 22.000 de camere de supraveghere si un sistem de prelucrare a bagajelor cu o lungime totala de 42 de kilometri.
Dupa ce lucrarile vor fi finalizate, pentru ca acum a fost incheiata abia prima etapa, Istanbul Airport va avea un total de 6 piste de decolare-aterizare, 165 de porti de imbarcare, patru terminale si capacitatea de a gazdui 500 de avioane pe platforme.
Pana la finalul acestui an, Istanbul Airport si Ataturk Airport vor functiona in paralel, urmand ca treptat activitatea sa se mute pe noul aeroport. Ataturk va fi apoi partial demolat, pe locul sau fiind construite un muzeu al aviatiei si un centru expozitional.
Vedeți ce înseamnă asă ai politicieni care pun binele țării și al poporului,m-ai presus de orice. Turcaleții s-au trezit și și-au adus aminte, că odată au fost imperiu și nu mai vor să fie sluga în țara lor, nimănui,colonie și sclavi pe plantație,cum sîntem noi. Trăiască Erdogan.
Jap sau cum te cheama, nu ai nici un habar de politicianul Tayyip Ergodan si nici de situatia de acolo. Pur si simplu dai cu tastatura peste degete, ( o fi invers nu stiu ) fara sa vezi ce scrii sau daca ai vreo idee despre ce scrii.
Ete asa ceva trebuie si la noi. Un nou aeroport pe langa Bucuresti, cu conctare la tren, autostrazi si eventual metrou (stiu ca e deja planificat sa ajunga la Otopeni dar la ritmul lucratilor cel mai probabil in 2025).
Aeroportului ii trebuie un areal mare in patrimoniu propriu, care sa poata fi folosit la extindere ulterioara (piste, terminale, platforme, etc), pe care sa existe destul spatiu de parcare (autogara, P+R si parcari de durata scurta), hoteluri, spatii comerciale in afara aeroportului,
Si cu cat ”scufunda” in datorii acel airport tara Turcia ? Cat creste deficitul si implicit scade bursa daca mai au astia bursa…
Sa vedem daca isi amortizeaza investitia.
Pe data de 30.10.1973,la Istambul,președintele turc de atunci,Fahri Korutürk,inaugurează Podul Bosfor peste Strîmtoarea Bosfor.