Zborurile cu MiG-21 au fost suspendate. Adio LanceR?

Read Time:3 Minute, 27 Second

În cursul zilei de vineri, Ministerul Apărării a anunțat suspendarea tuturor zborurilor cu avioanele MiG-21 LanceR. O decizie dură, bruscă și care pare luată pe genunchi. Hai să vedem ce ar putea însemna totuși această hotărâre pentru viitorul MiG-ului 21.

Comunicatul Ministerului Apărării vine din start cu o precizare importantă: hotărârea îi aparține generalului Petrescu, șeful Statului Major al Apărării. Practic, nu este o decizie a Forțelor Aeriene, ci a comandantului armatei române.

”Prin ordin al șefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost suspendate, începând de vineri, 15 aprilie. Măsura a fost luată având în vedere incidența considerabilă a evenimentelor și accidentelor de aviație înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG-21 LanceR, soldate cu mai multe victime și aeronave avariate sau distruse, în scopul îmbunătățirii siguranței aeronautice și pentru prevenirea producerii evenimentelor și accidentelor de aviație prin reducerea riscurilor asociate defecțiunilor tehnice.”

Citește aici întreg comunicatul MApN

Ulterior, după ce au început să apară comentariile și s#!t hit the fan poziția a fost mult nuanțată. Mai mult, ministrul Dîncu a făcut precizarea importantă că această hotărâre nu înseamnă scoaterea din serviciu a avioanelor MiG-21, ci doar o aiuritoare suspendare a zborurilor până când MApN va efectua o analiză…

”Decizia de astăzi nu reprezintă scoaterea definitivă din serviciu a aeronavelor MiG 21 LanceR, ci o suspendare temporară a zborurilor acestor aeronave, până la finalizarea unui proces amplu de analiză și evaluare care a început deja. Decizia șefului Statului Major al Apărării reprezintă o măsură prudentă, luată în primul rând pentru siguranța personalului aeronautic. Din păcate, vechimea foarte mare a acestor aeronave își spune cuvântul și am fost cu toții martori, în ultimii ani, ai unor incidente cu urmări foarte grave. Am pierdut piloți de elită, au rămas familii îndoliate, de aceea este absolut firesc să fim concentrați pe siguranța exploatării aeronavelor militare.

Nu spunem că MiG-urile 21 LanceR sunt nesigure pentru zbor, ele nu au decolat niciodată decât după ce s-a constatat îndeplinirea tuturor parametrilor tehnici. Dar este absolut de înțeles că, la atât de mulți ani de când sunt în serviciu, frecvența incidentelor de zbor a crescut. Nu ne putem permite să riscăm viața acestor oameni și suntem obligați să căutăm cele mai bune soluții. O analiză complexă este în plină desfășurare și în urma acesteia vom putea să vedem dacă există soluții de continuare a exploatării MiG-urilor, iar dacă mai sunt – trebuie să vedem în ce condiții, până când, cu ce resurse. Evident, prioritatea mea și a conducerii Ministerului Apărării Naționale este viața oamenilor și asigurarea unei perspective corecte pentru personalul aeronautic care încadrează funcții la escadrilele de MiG 21 Lancer, atât piloți, cât și personal tehnic. De asemenea, ne-am consultat și cu partenerii și aliații care contribuie cu aeronave la executarea misiunilor de poliție aeriană extinsă în spațiul aerian al României și care pot suplimenta capabilitățile aeriene în această perioadă. Precizez că scoaterea definitivă din serviciu sau continuarea exploatării acestui tip de aeronave vor fi decise doar după finalizarea acestei ample analize. Nu pot estima când va fi posibil să luăm această decizie, dar, așa cum spuneam, o vom lua având în minte viața oamenilor noștri și asigurarea securității spațiului aerian național.”

Bun, deci avem o suspendare temporară (doh, cine a auzit de suspendări definitive?) până când se face marea analiză și vedem dacă se mai poate cu 21.

Vreau doar să vă spun că suspendarea asta arată amatorismul incredibil din fruntea armatei române. În orice organizație, deciziile se iau DUPĂ ce ai gata respectiva analiză, nu înainte de a o face. O poți lua înainte doar dacă ai, de exemplu, un incident grav și spui stop până te lămurești.

Ori noi am avut un incident grav, prăbușirea MiG-ului 21 de la Kogălniceanu, după care avioanele au revenit la zbor! De ce nu au fost suspendate atunci zborurile și începută analiza?

Mai multe, mult mai multe, găsiți în podcastul despre Youtube în care am discutat pe larg și cât se poate de deschis despre MiG-21 și suspendarea sa:

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

5 thoughts on “Zborurile cu MiG-21 au fost suspendate. Adio LanceR?

  1. Eu mă tem că e și mai trist decât pare la prima vedere. Cred că proștii ăștia s-au gândit, ca niște copii, că e cumva vina MIG-urilor chiar și pentru prăbușirea elicopterului de căutare. Practic, ignoră că sunt probleme la mai multe tipuri de aparate (sau, și mai rău, la procedurile pentru utilizare lor) și dau vina doar pe MIG-uri, că atâta poate mintea lor de copii.

  2. „De ce nu au fost suspendate atunci zborurile și începută analiza?”

    Pentru ca inca au mai vrut sa traga de MiG-uri, si dupa s-a intamplat incidentul minor la Kogalniceanu si de aia cred ca le-au suspendat. Sa nu cumva sa se mai intample alt accident.

  3. Vai de capul lor,o masura si un comunicat de toata jena cu incercarea penibila ulterioara de a mai nuanta un pic „rahatul” din maro in maro deschis….rabdare instelati incompetenti,va fi retras si Migul dar faceti-o cu cap , asteptati sa vine F-urile din norvegia si pilotii de la trecere..

  4. Este mai convenabil pentru buzunarele statului si a partenerilor sa platim taxa de protectie.din bugetul pentru aparare..Urmeaza reducere personal tehnic si navigant.Pe aerodrom vor fi romani doar bucatarii si personalul auxiliar. Iar industria de aparare va produce masini de spalat si frigidere.Suntem un stat suveran…..si liber sa facem cum si ce ni se spune.

  5. Pacat ca aceste superbe aparate vor fi trase pe dreapta cum se spune intr-un mod atat de rusinos si tocmai intr-un moment cand avem mai multa nevoie de ele tinand cont de razboiul de la vecini si de situatia volatila din zona noastra in general.
    Anul acesta trebuia organizata de fapt aniversarea a 60 ani de la intrarea in dotarea si exploatarea FAM a primelor 12 aparate MiG-21F.13 la Deveselu, chiar era ceva de aniversat, nu gluma. MiG-ul 21 a fost incepand din anii ’70 coloana vertebrala a aviatiei nostre reactive de lupta si merita totusi o soarta mai buna, sper sa nu fie retrase precipitat precum au fost retrase MiG-29, IAR-93 s.a.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Incident minor cu un MiG-21 de la Kogălniceanu
Next post Să nu uităm ziua de 20 aprilie 1989