Ucraina în NATO, condiția obligatorie pentru armisitițiu

Read Time:1 Minute, 46 Second

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, a vorbit pentru prima dată despre posibilitatea unui armistițiu cu Rusia chiar și în cazul în care Moscova nu își retrage trupele din teritoriile ocupate.

Este pentru prima dată când liderul de la Kiev discută despre posibilitatea de a încheia războiul cu Rusia fără recuperarea integrală a teritoriului, condiție obligatorie până acum.

Într-un interviu acordat celor de la Sky News, Zelenskyy pune o altă condiție cel puțin la prima vedere imposibilă, acceptarea Ucrainei în NATO.

”Dacă vrem să încheiem această fază fierbinte a războiului, atunci este nevoie ca teritoriul Ucrainei pe care îl controlăm să intre sub umbrela NATO. Și trebuie să facem asta rapid”, a spus Zelenskyy.

Președintele Ucrainei consideră că doar apartenența la NATO l-ar descuraja pe Vladimir Putin să reînceapă războiul după o perioadă de armistițiu în care ar putea reface economia Rusiei și capacitatea de luptă a armatei.

În ceea ce privește teritoriul național ocupat de Rusia, Zelenskyy spune că acesta ar urma să fie recuperat ulterior, dar ”pe cale diplomatică”, deschizând astfel calea pentru negocieri.

Accesul în NATO este însă o condiție imposibilă din cel puțin două motive importante.

În primul rând, există această cutumă de a nu accepta în Alianță state care sunt implicate în conflicte, cu atât mai mult în unele deschise. NATO fiind o alianță militară defensivă, în care accentul este pus pe apărare colectivă, acceptarea unui membru implicat într-un conflict activ sau înghețat înseamnă asumarea implicării Alianței într-un eventual război.

În al doilea rând, sunt state membre NATO, precum Ungaria, Turcia sau Slovacia, care vor bloca accesul Ucrainei deoarece politicile din acest moment nu sunt favorabile Kievului. Cum pentru aderarea la NATO este nevoie de unanimitate, toate statele să accepte cererea și să ratifice aderarea în parlamentele naționale, este imposibil de crezut că acest proces poate avea loc în viitorul previzibil.

Cu toate acestea, pare un prim pas pe care Kievul îl face în direcția negocierilor, poate și în contextul instalării la Casa Albă a lui Donald Trump, Zelenskyy arătând că este dispus inclusiv la concesiile teritoriale despre care vorbea fostul și viitorul președinte american.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

baraboi Previous post Comandantul Forțelor Aeriene, a treia avansare în cinci ani