Su-57 zboară cu rachete acroșate. Ce înseamnă asta?

Read Time:1 Minute, 46 Second

Un clip video care a fost postat recent pe social media arată un avion Suhoi Su-57 al Rusiei care are acroșate ceea ce par a fi două rachete de croazieră Kh-59. Iar acest clip a provocat dezbateri importante despre rolul pe care cel mai avansat rusesc în poate îndeplini.

Discuțiile pornesc de la faptul că, atunci când are astfel de rachete acroșate, aparatul își pierde principalul avantaj pe care îl are, acela de a fi greu detectabil de radar. Rachetele sau orice fel de acroșaj exterior măresc substanțial RCS-ul (radar cross section), iar avionul devine mult mai vizibil, ba chiar diferențele față de o platformă clasică aproape că nu mai există.

De aceea, avioanele de generația V au din construcție spații generoase în interiorul fuselajului, acolo unde sunt acroșate rachetele, reușind astfel să își păstreze avantajul tehnologiei stealth.

Faptul că forțele aerospațiale ruse aleg să folosească o astfel de platformă la ”munca de jos” poate transmite mai multe lucruri în același timp.

În primul rând, poate însemna că rușilor nu le pasă. Avioanele Su-57 și, de altfel, toate avioanele ruse care lansează rachete de croazieră fac acest lucru din siguranța spațiului aerian propriu, astfel că pentru acest tip de misiuni caracteristicile stealth chiar nu sunt necesare.

În al doilea rând, poate însemna o penurie de platforme capabile să lanseze aceste rachete, care sunt destul de basic și pot fi utilizate inclusiv de pe aparate precum Suhoi Su-24 sau de familia Flanker. Dacă ajungi să folosești Su-57 pentru aceste lansări, e posibil să ai o problemă cu vectorii de lansare.

În al treilea rând, poate însemna și o etapă de testare pentru că, să nu uităm, Su-57 este încă în faza de preserie, nu e un avion finalizat.

De asemenea, ar putea însemna și o penurie de rachete Kh-69, proiectate pentru a fi utilizate în mod particular de Su-57 în compartimentele interne.

Nu ar trebui totuși să trecem peste faptul că acest avion nu a fost niciodată unul de generația V propriu-zis, caracteristicile sale stealth fiind discutabile, la fel ca si capacitatea de sensor fusion.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

hartă dronă Previous post Încă o dronă neidentificată a intrat în spațiul aerian al României
Next post Grecia ar fi refuzat să preia misiunea NATO Baltic Air Policing