Rusia și Ucraina masează importante efective militare în zonele de graniță și par că se pregătesc să reaprindă conflictul ce arde mocnit de ani de zile. Totul în timp ce NATO organizează cel mai mare exercițiu multinațional din ultimele decenii.
Probabil că până acum au ajuns la voi informațiile referitoare la trupele și echipamentele militare pe care Rusia le trimite de câteva zile bune în Crimeea. Concomitent, trupele paramilitare care au pus stăpânire pe estul Ucrainei primesc și ele ajutor consistent.
Dar această pregătire nu este unilaterală. De o bună perioadă de timp, Ucraina masează și ea trupe și tehnică în zona de est a țării și pare că pregătește o ofensivă în Donețk și Lugansk.
Din informațiile furnizate de presa locală se pare că rezerviștii au fost mobilizați din nou, în timp ce în cele două republici separatiste oamenii sunt luați cu arcanul la oaste.
În tot acest timp, NATO se pregătește pentru DEFENDER-Europe 21, amplul exercițiu ce fusese programat inițial anul trecut și a sfârșit prin a fi amânat pe motiv de pandemie.
Peste 28 de mii de militari din 27 de țări vor efectua diverse exerciții aproape în același timp pe mai multe paliere și în mai multe regiuni. Este o desfășurare de forțe impresionantă de care Ucraina, foarte isteț, ar vrea să profite.
Cum anume? Păi prin atragerea Alianței în conflict.
Cum ar fi, și e doar un scenariu, evident, ca în timpul unui exercițiu desfășurat în apropierea frontului, un militar NATO să fie ucis. Accidental, desigur. Ar exista presiuni, poate chiar militare, din partea membrilor puternice împotriva republicilor separatiste?
Sau cum ar fi dacă un avion al NATO, pentru că Ucraina a solicitat patrule aeriene comune în spațiul aerian ucrainean, ar fi atacat sau poate chiar doborât de un sistem antiaerian al separatiștilor?
Ar fi aceste două scenarii motiv de intrare în conflict? Până la urmă, militarii NATO ce ar putea deveni victime se antrenează într-un stat amic, fără o implicare directă în conflict…
Pe de altă parte, NATO nu poate fi atrasă în acest război decât dacă vrea. Nu există subtilități sau neștiință, ci doar interes. Dacă NATO va dori, se va implica sau va face în așa fel încât să fie implicată. Dacă nu va dori asta, are toate mijloacele de a evita.
Ce se va întâmpla în continuare e greu de prezis. Aș fi tentat să spun că Ucraina, având sprijin mai ales american, va testa acum să vadă cât de departe merge angajamentul rus față de separatiști și dacă poate forța o implicare fățișă a Moscovei în război.
Aș spune că nu, că Rusia e mulțumită după capturarea Crimeei și cu starea de tensiune din est. Pentru că și în eventualitatea recuceririi teritoriilor sale, Kievul va avea de gestionat o zonă foarte bogată înțesată de oameni ostili.
Acum că iarna a trecut,hai cu Novorusia mai repede.
Vise umede mujicule. Singurul motiv pentru care muscalii isi muta rablele la granita e ca ucrainienii pregatesc/pregateau o ofensiva care sa termine cu jegurile sovietice.
Hai cu Novorusia.
Daca repeti ca un papagal acelasi slogan indus de consumul de vodca ieftina si de propaganda sovietica nu inseamna ca o sa se si intample. „Dupa cum se stie” e desuet tovarase.
Hai odată cu Novorusia.
Sau cu desfiintarea a ce se numeste acum federatie 🙂
.. a planetelor Unite.😃
Recunosc ca aici ai fost relativ amuzant.