Modernizarea avioanelor IAR-99: Poveste sau realitate?

Read Time:5 Minute, 4 Second

O parte destul de insemnata de entuziasti ai aviatiei romanesti este in fierbere dupa ce premierul demis al Romaniei, Ludovic Orban, a vizitat Avioane Craiova si a vorbit despre eternul plan de moderinzare a aparatelor IAR-99.

Se vorbeste din nou despre investitii de sute de milioane de euro, despre clasamente in care Soimul romanesc este superior „rivalilor” de peste hotare si alte asemenea povesti pescaresti care ii agita inutil pe unii dintre noi.

Acum haideti sa punem faptele pe masa si sa le analizam fara partinire. Mai intai, declaratia premierului demis:

„În CSAT a fost aprobat un progam care vizează întreprinderea de avioane, care urmăreşte modernizarea IAR-99 Şoim astfel încât să poată să fie utilizat ca un antrenament pentru piloţii de F-16, una dintre utilizări. Va exista o finanţare, cu siguranţă, deja ea este gândită în bugetul Ministerului Apărării şi Avioane Craiova va beneficia de această finanţare, pentru că Avioane Craiova este compania care a produs şi care are capacitatea (…) să finaliezeze acest proiect. Mai mult decât atât, există şi un alt proiect, de a susţine retehnologizarea companiei prin intermediul, cel mai probabil, al unei majorări de capital care să fie folosită în interesul companiei pentru retehnologizare.”

In primul rand, decizia CSAT de care vorbeste Orban este, foarte probabil, cea din 2018 referitoare la Super Soim. Nu am la cunostinta ca recent sa se fi discutat din nou despre acest program. Daca in ultimul an si jumatate nu s-a intamplat nimic, ba chiar la Avioane Craiova s-au schimbat vreo 3 directori generali, mi-e foarte greu sa cred ca un guvern demis, interimar, care nu are majoritate parlamentara, poate demara lucrurile.

In al doilea rand, „finantarea gandita” de care a vorbit Orban e o poveste de prostit prostii. „Finantare gandita” inseamna ca nu exista finantare pentru programul acesta in momentul de fata. Daca exista, premierul demis sau ministrul demis al Apararii ar fi spus, de exemplu, ca in 2020 a fost alocata din bugetul ministerului suma de xx milioane de euro pentru modernizarea Soimului. Insa nu exista informatii publice referitoare la acest aspect, ceea ce imi spune ca finantarea nu exista si ca premierul a mintit.

Al doilea om care a inflamat spiritele este unul obisnuit sa faca acest lucru, liderul de sindicat de la Avioane Craiova, Victor Peta. Dupa ce premierul demis a vizitat fabrica, acesta a declarat pentru Mediafax, ca este vorba despre modernizarea celor 10 avioane IAR-99 ramase in configuratia Standard.

„Vorbim de modernizarea celor zece avioane standard şi eliminarea elementelor învechite. Unele se vor înlocui total, altele se vor moderniza, dar nu se înlocuieşte întreaga cabină. Avioanele IAR-99 Şoim vor fi modernizate astfel încât să poată să pregătească piloţii înainte de a se urca pe cele F-16. Sunt mai multe motive: o dată că este un avion şcoală şi doi, ora de zbor pe un IAR-99 Şoim modernizat va fi cu mult mai ieftină decât o oră de zbor pe avionul F-16. Avionul acesta este necesar, aşa cum a declarat şi domnul Someşan (grl. de flotilă aeriană Lian Someşan, locţiitorul pentru resurse al şefului Statului Major al Forţelor Aeriene – n.r ), este dorit de piloţi, de Armata Română.(…) S-a realizat reconfigurarea cabinei avionului, în cel mai scurt timp se vor derula şi alte proceduri necesare, astfel încât în luna martie să se înceapă procesul de atribuire a ofertei către Avioane Craiova, iar Avioane Craiova să înceapă să negocieze cu viitorii parteneri de la care să cumpere avionică, pentru că aceasta nu se face în ţară.”

Bun, aici discutia se schimba. Romania are o flota de 21 de avioane IAR-99. 11 dintre acestea au fost modernizate in anii ’90 cu ajutorul companiei israeliene Elbit cu un pachet destul de asemanator cu cel de pe MiG-urile 21 LanceR, iar celelalte 10 au ramas in configuratia Standard, cea cu care au parasit fabrica.

Discutia despre modernizarea celor 10 exista de mai mult timp si vizeaza aducerea acestora la standardul Soim sa ii spunem, la nivelul celor 11 deja modernizate. Iar daca interpretez declaratia lui Peta corect, despre asta este vorba in propozitie, nu despre Super Soim.

Daca am dreptate, inseamna ca acest contract se va derula impreuna cu cei de la Elbit. Practic, Avioane Craiova va subcontracta Elbit pentru furnizarea elementelor de avionica necesare pentru upgrade. Suma de 100 de milioane de euro avansata ca valoare a intregului contract nu apare in vreo declaratie oficiala, insa a fost transmisa de jurnalistii prezenti la fata locului.

Banii vor ajunge la Avioane Craiova, care ii va cheltui dupa nevoi. O parte vor fi folositi pentru a achita pachetul avionica, iar cealalta parte, mai mare, va ramane in companie pentru lucrarile de integrare, plus reparatie capitala.

Aceste doua declaratii au declansat un val de fake news incredibil, nu putini fiind cei care dau ca sigura demararea programului. Inca si mai multi sunt cei care viseaza la contracte de export si sustin ca Soimul face si drege.

Realitatea ne va lovi insa ca de fiecare data pentru ca lucrurile nu se fac asa. Cehii de la Aero Vodochody, cel mai la indemana exemplu, au investit sume fabuloase in platforma L-39 si acum reusesc sa profite de acest lucru. Am tot scris despre acest lucru, insa probabil ca am facut-o degeaba. Cehii au luat L-39 si au modificat platforma in vreo patru versiuni.

Iar cand spun modificat spun inclusiv remotorizare pentru ca una dintre bubele importante ale Soimului este motorul preistoric. Din cele patru variante, doua au fost inutile, L-59 si L-139, insa au ajutat la maturizarea versiunilor curente, NG-ul aflat in dezvoltare si L-159.

Pe scurt, IAR-99 Soim este incomparabil mai slab decat L-39 NG iar diferenta de pret nu e atat de mare. IAR-99 Super Soim nu exista, nu poate fi comparat cu nimic cata vreme nu stim ce echipamente s-ar intentiona sa fie puse pe el. Dar daca ma gandesc ca motorizarea va fi aceeasi, mi-e foarte greu sa cred ca ar putea sa prinda macar un client la export.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

4 thoughts on “Modernizarea avioanelor IAR-99: Poveste sau realitate?

  1. O mare prostie! Acum le fa super Soim și data viitoare prin 2050 Foarte Super Soim. La noi prostia întrece limitele suportabilitate. Sa bagi 5 mi-l coco într o rapandula ca asta e curata prostie.

  2. 5 mi-l de coco per avion sa l aduci la nivel super Soim e o prostie cât casa! Doar prostii noștri pot face asemenea chestii. Prin 2050 la ce nivel îl mai duc? Tare sunt curios ce zace în mintea celor ce conduc destinele armatei. Pana acum numai gândire profunda și la final rateuri de Mobra leșinat!

  3. Problema cu IAR99 e ceva mai complicata decat pare. Avionul in sine este destul de limitat. Pentru o modernizare adevarata ar fi nevoie de un motor nou sau mai bine zis mai nou decat ce are la dispozitie acum. Apoi structura trebuie modificata pentru un motor mai nou. Aripile la randul lor precum si botul avionului ptr a putea integra un radar mai de doamne ajuta. Continuam ca echipamentele din cabina si deja ajungem la un avion nou unde mai totul a fost schimbat sau imbunatatit.

    Asta daca vrei sa faci din acest avion ceva cat de cat eficient atat ca avion scoala cat si ptr a suplini fortele aeriene.

    Toate cele mentionate de mine mai sus ar fi necesare ptr a da avionului o raza mai buna, viteza ascensionala mai bun, viteza avionului in sine mai buna precum si capabilitati manevriere mai bune la un loc cu capabilitati de „lupta” mai bune.

    Altfel nu poti face din acest avion cu modernizarile ce le au astia in cap altceva decat un avion scoala si nici macar unul foarte avansat.

    Cehii nu au fost prosti cand au plecat de la L39 si au ajuns unde au ajuns. Practic la un avion mai mult sau mai putin nou.

    1. 10 milioane de avion ar ajunge pt o astfel de modernizare? desi daca faci tot ce zici tu, motor, avionica, structura, etc, cam obtii un avion nou

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Muzeul Aviatiei din Bucuresti ar putea fi modernizat
Next post Airbus testeaza un nou design pentru avioanele comerciale