Încă o dronă neidentificată a intrat în spațiul aerian al României

Read Time:2 Minute, 49 Second

În noaptea de vineri spre sâmbătă o nouă dronă, sau țintă aeriană de mici dimensiuni, a pătruns în spațiul aerian al României. De această dată, incursiunea a avut loc noaptea târziu.

Conform Ministerului Apărării, drona a fost depistată de sistemul de supraveghere în jurul orei 02:30, tot pe mare, la aproximativ 45 de kilometri de Sfântu Gheorghe.

Drona a avut un traseu pe direcția sud-vest, violând spațiul aerian național în zona Gura Portiței, după care a mers chiar mai spre sud, pierzându-se contactul cu ea în zona localității Cogealac.

Faptul că între momentul detecției și cel al pătrunderii în spațiul aerian al României am avut cam o oră și jumătate, timp în care a parcurs o distanță de aproximativ 55 de kilometri, e un prim indiciu că nu avea de-a face cu o dronă de atac.

De asemenea, faptul că pentru a doua oară în decurs de trei zile avem acest tip de incidente, în care avioanele decolate în alarmă nu au contact cu ținta iar la locul pierderii contactului radar nu se depistează urmele unei eventuale prăbușiri a aparatului de zbor naște alte întrebări.

Și pentru că frecvența acestor incursiuni crește, iar în cele două cazuri de până acum acum direcția pe care evoluau cele două drone era sud-vest, departe de Ucraina, apare întrebarea dacă nu cumva România este vizată de misiunile acestea sau, de ce nu, de un posibil tip de atac de război electronic.

Iată însă comunicatul oficial al Ministerului Apărării:

”Sâmbătă, 19 octombrie, în jurul orei 2.30, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o țintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 45 km est de localitatea Sfântu Gheorghe, județul Tulcea. 

 Ca urmare a faptului că ținta detectată evolua pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, au fost activate, conform procedurilor, structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior, Poliție Aeriană sub comandă națională.

 Astfel, pentru monitorizarea situației au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea.

Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 4.00, în zona Gura Portiței, oră la care Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din zona de  nord-est a județului Constanța.

Radarele de supraveghere aeriană au urmărit în permanență traseul țintei, care a evoluat către localitatea Cogealac, jud. Constanța, adâncimea maximă de pătrundere pe teritoriul național fiind de 19 km. Aeronavele de luptă nu au avut contact vizual cu aceasta în niciun punct de pe traseul de evoluție.

 Sistemul de supraveghere a pierdut semnalul radar la sud de localitatea Cogealac, în jurul orei 4.30.

 Încetarea alertei aeriene a fost transmisă în jurul orei 5.10, iar aeronavele de luptă au revenit pe bazele de dislocare.

 Din datele disponibile la acest moment, nu a fost indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național. Forțele Ministerului Apărării Naționale vor executa, începând cu această dimineață, cercetări în zonă.  

 MApN a informat în timp real structurile aliate cu privire la această situație, rămânând în contact permanent cu acestea.”

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
100 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

harta drona Previous post O dronă neidentificată a violat spațiul aerian al României
Su-57 Next post Su-57 zboară cu rachete acroșate. Ce înseamnă asta?