România trebuie să primească în vara acestui an primele drone Watchkeeper X, însă producătorul Elbit a solicitat o derogare de 6 luni a termenului de livrare.
La finalul anului 2022, Ministerul Apărării, prin Romtehnica, și Elbit Systems Ltd. semnau un acord cadru în valoare de 380 de milioane de euro pentru livrarea a șapte sisteme de drone Watchkeeper X, fiecare sistem fiind compus din câte trei aparate fără pilot.
Contractul are o serie de termeni stricți în ceea ce privește integrarea industriei naționale, obiectivul fiind ca producția dronelor să fie realizată 100% în țară.
”Furnizarea celor șapte Sisteme UAS Watchkeeper X, care vor intra în dotarea Armatei României, se va realiza în condițiile protejării interesului esențial de securitate al statului român, Compania Elbit Systems Ltd fiind obligată, conform acordului încheiat, să realizeze și să consolideze pe teritoriul național, la nivelul unor operatori economici din industria de apărare, o capacitate de producție, integrare, testare și mentenanță în domeniul militar pentru sistemele livrate. Astfel, începând cu primul sistem UAS Watchkeeper X, producția structurii platformei aeriene și producția structurii containerului stației terestre de comandă-control, precum și producția de componente electrice și mecanice din compunerea sistemului se vor realiza pe teritoriul României, la operatori economici din industria națională de apărare. De asemenea, începând cu al treilea sistem UAS Watchkeeper X, producția tuturor sistemelor electrice și mecanice aferente acestuia se va realiza în România, prin operatori economici din industria națională de apărare. Totodată, operațiunile de mentenanță de nivel complex pe durata ciclului de viață al sistemelor UAS Watchkeeper X vor fi realizate de operatori economici din industria națională de apărare, astfel încât în situații de criză și război să nu fie necesară executarea acestor operațiuni în afara teritoriului național”, transmitea la vremea respectivă Ministerul Apărării.
În data de 19 iunie 2023, a fost semnat primul contract subsecvent, care vizează livrarea a trei sisteme de drone. Valoarea acordului este de 825 de milioane de lei (peste 165 de milioane de euro), iar termenul de livrare este de 24 de luni de la data semnării.
Conform ministerului, Elbit este obligată să realizeze ”producția structurii platformei aeriene și producția structurii containerului stației terestre de comandă-control, precum și producția de componente electrice și mecanice din compunerea sistemului pe teritoriul României, la operatori economici din industria națională de apărare”. În plus, începând cu al treilea sistem, deci parte a acestui contract, Elbit mai trebuie să se asigure că ”producția tuturor sistemelor electrice și mecanice aferente acestuia se va realiza în România, prin operatori economici din industria națională de apărare”.
Elbit cere amânarea
Ei bine, în finalul anului trecut, compania Elbit a solicitat Ministerului Apărării o decalare cu 6 luni a termenului de livrare pentru acest prim contract subsecvent, motivând că războiul din Fâșia Gaza a afectat capacitatea companiei de onora acordul
”Compania Elbit Systems Ltd. a solicitat decalarea cu 6 luni a termenului de livrare prevăzut în primul contract subsecvent ca urmare a evenimentului de forță majoră (războiul). Solicitarea se află stadiul de evaluare, autoritatea contractantă solicitând companiei Elbit Systems Ltd. documente doveditoare în privința întârzierii cu șase luni a îndeplinirii obligațiilor contractuale.”, a transmis Ministerul Apărării pentru Aviația Magazin.
MApN ne-a mai explicat că primul contract subsecvent, pentru care Elbit a solicitat decalarea, cuprinde un grafic cu termene de realizare a activitatăților, însă sancțiuni sunt prevăzute doar pentru nerespectarea termenului de livrare.
”Primul contract subsecvent cuprinde un grafic cu termenele de realizare de către Elbit Systems Ltd. a activităților prevăzute în contract. Pentru nerespectarea termenului de livrare, sunt prevăzute sanțiuni.”, se mai arată în răspunsul ministerului pentru Aviația Magazin.
Dacă decalarea de 6 luni a contractului va fi acceptată de Armată, iar aici depinde dacă factorii de decizie vor fi de acord cu expunerea de motive a producătorului, cele 3 sisteme ar trebui livrate la finalul lunii decembrie.
De asemenea, mai trebuie spus faptul că Elbit lucrează la producția celor 3 sisteme, dar nu există informații cu privire la calendar, dacă sunt sau nu întârzieri față de varianta inițială, agreată cu MApN.
Average Rating