Echipamentele militare pe care România își propune să le cumpere în perioada următoare

Read Time:7 Minute, 16 Second

România pare că intră și ea în hora achizițiilor militare importante, pe fondul războiului din Ucraina, șeful Direcției Generale pentru Armamente din cadrul Ministerului Apărării, generalul Incicaș prezentând recent o radiografie a planurilor de cumpărături ale armatei.

Iar aceste planuri pot fi categorisite în foarte multe moduri, de la programe la categorii de forțe și până la stadiul în care se află.

Cele mai spectaculoase intenții ale României în materie de achiziții militare pe termen scurt și mediu, anunțate de Incicaș, sunt cele pentru un batalion de tancuri M1A2 Abrams, pentru trei batalioane de obuziere autopropulsate pe șenile, pentru noile mașini de luptă ale infanteriei șenilate și ultimul dar nu cel din urmă, planul de cumpărare al avioanelor F-35 Lightning II.

Chiar dacă la nivel declarativ sună incredibil de bine, trebuie subliniat faptul că materializarea intenției într-un contract semnat poate dura uneori mulți ani de zile, astfel că mai importante par acum acordurile care sunt în faza execuției.

Pentru că generalul Incicaș a avut o intervenție amplă, cu multe informații, le vom structura pe stadiul în care se află.

Contracte în desfășurare

Programul Patriot – ”Am semnat un contract cadru pentru șapte sisteme. Am contractat 4 dintre ele și am primit două, iar alte două vor fi primite pe parcursul acestui an. Tot în acest an vom contracta și achiziția celorlalte trei sisteme din pachetul de șapte.”

Programul Piranha V – ”Există un contract cadru pentru 227 de produse, cu două contracte subsecvente. Primul este pentru 94 de produse și se încheie anul acesta prin receptionarea celui de-al treilea lot. Al doilea contract, pe care l-am semnat anul trecut, se referă la alte 133 de produse, din care primul lot de 47 de bucati va fi livrat până la finalul acesui an. Recent am început demersurile pentru a suplimenta achiziția cu alte 150 de Piranha V.”

Programul HIMARS – ”Programul acesta merge bine. În 2021 am primit primul batalion, iar anul acesta avem al doilea batalion. Cele mai importante componente și munițiile au sosit deja, iar în 2024 trebuie să îl primim pe cel de-al treilea.”

Programul camioane Iveco – ”Avem un contract în derulare pentru 2,900 de camioane cu compania Iveco. În același timp, avem un acord cadru care prevede achiziția de remorci de la Automecanica Mediaș.”

Programul UAS tactic – ”Anul trecut am semnat contractul pentru UAS tactic-operative cu firma Elbit, iar în acest an urmează să semnăm primul contract subsecvent. Zilele acestea suntem în negocieri cu compania turcească Baykar pentru achiziția sistemelor Bayraktar TB2, a căror achiziție a fost aprobată de Parlament anul trecut.”

Programul radare terestre – ”Continuăm programul de achiziție a sistemelor de radar terestre și a sistemelor de senzori pentru brigăzile terestre. Continuăm achiziția la sistemul de comunicații al Comandamentului Corpului Multinational Sud-Est. Vreau să mentionez achiziția sistemelor de apărare aeriană portabile, așa numitele MANPADS, trei achiziții pe sisteme de război electronic și achiziția unor radare de dirijare la apropiere pe aerodrom.”

Programul avion multirol F-16 – ”Credem că în acest an, urmat de 2024, vom avea livrările pentru aceste aeronave. Am folosit credem pentru că dependența nu este doar pe relația România – Norvegia. Avioanele sunt produse complexe, care nu au doar elementele fizice de zbor, ci și software. Softul trebuie actualizat și pus în acord cu realitățile românești, iar acest lucru se face de a treia parte, adică de guvernul SUA, care trebuie să atribuie un contract către Lockheed Martin.”

Contracte care ar putea fi

Programul avion de generația V, F-35 – ”Achiziția avioanelor F-16 este una interimară, până la realizarea achiziției avionului de generatia V, adică F-35. Armata își propune ca după 2030 să realizeze prima capabilitate operațională, adică prima escadrilă de F-35. Achiziția este complexă inclusiv ca termen de livrare, de aceea mă aștept ca anul acesta sau la anul să trimitem cererea și să facem demersurile pentru semnarea contractului pentru F-35.”

Tancuri, submarine, obuziere, MLI… – ”Zilele acestea trimitem Parlamentului pentru aprobare prealabilă cererea de achiziție a obuzierelor autopropulsate pe șenile, este vorba despre trei batalioane. De asemenea, mașina de luptă a infanteriei pe șenile, sistemele de apărare aeriană cu bătaie scurtă și foarte scurtă și două tipuri de rachete pentru avioanele F-16. Sunt pe parcursul de a merge spre aprobarea Parlamentului cererile noastre privind aprobarea achiziției unui batalion de tancuri Abrams și, de asemenea, vorbim despre un nou pachet de realizare a capabilităților de luptă pe mare, și aici ne referim la achiziția de submarine, achiziția de nave vânătoare de mine și modernizarea navelor purtătoare de rachete. În ceea ce privește tancurile, ele vor fi achiziționate prin acord gov-to-gov. Mai vreau sa spun două achiziții majore pe care urmează să le facem, achiziția a 1,059 autovehicule tactice ușor blindate și achiziția de puncte de comandă de nivel brigada și a unor puncte de comandă de nivel batalion.”

Armament individual infanterie – ”În 2023 sau 2024, cel mai probabil în 2024, vom trece la achiziția armelor individuale. Vom face ca ele să fie produse în România.”

Corvete – ”Ne dorim închiderea într-un fel sau altul, sperăm noi prin semnare, a programului corvete multifuncționale, care trenează de atâta vreme și pe care vrem ca în acest an să îl concluzionăm.”

CONCLUZII

Generalul-locotenent Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente – structura care se ocupă de achizițiile publice la nivelul MApN – a oferit surprinzător de multe informații. Așa cum putem vedea, ele sunt un mix de programe aflate în derulare, programe în faza de atribuire și posibile contracte care s-ar putea materializa sau nu, în funcție de capacitatea României de a le finanța.

Veștile bune pe care le putem extrage din declarațiile generalului sunt că anul acesta vom ajunge la 141 de Piranha V în dotare, vom avea două batalioane de HIMARS recepționate și ne pregătim pentru al treilea și vom ajunge la patru sisteme Patriot recepționate. De asemenea, vor mai fi livrate camioane Iveco și ar trebui să fie recepționate și o parte dintre radarele terestre și sisteme de comunicații contractate.

Veștile mai puțin bune sunt că avioanele F-16 contractate din Norvegia vor veni dacă ne ajută Universul. Cum nu există un contract atribuit celor de la Lockheed pentru update-ul de soft, cel puțin asta reiese din declarații, este foarte greu de crezut că lucrările pentru primele aparate vor putea fi finalizate în 2023. De asemenea, asta înseamnă și că Aerostar, inexistentul (momentan) centru național de șurubărit la F-16 nu este încă implicat în upgrade.

Tot aici am putea include și dronele, a căror livrare ne-o dorim foarte rapidă, dar care sunt la nivelul atribuirii contractelor subsecvente. Asta înseamnă că producția nu a început, iar dacă ne gândim că în cazul Elbit trebuie pusă pe picioare o facilitate de producție nou-nouță la Bacău lucrurile nu arată tocmai foarte roz.

Veștile foarte proaste sunt că programele spectaculoase, prezentare cu titluri scrise cu litere mari și roșii, par în stadiul de wishfull thinking. Nu au ajuns nici măcar pe mesele parlamentarilor pentru aprobare prealabilă achizițiile de tancuri, obuziere, MLI-uri sau submarine, astfel că este imposibil de anticipat ce se va întâmpla.

În mod normal, tancurile despre care se discută de cel puțin 4-5 ani la modul acesta, al negocierii cu americanii, vor fi luate cândva, însă vor trece niște ani până când vom vedea primele Abrams cu cocarde tricolore. Și nu este deloc exclus ca pregătirea să se facă în Polonia, unde există un centru de antrenament. La fel este și situația obuzierelor, care au șanse mari să fie sud-coreenele K-9, de asemenea luate de polonezi cu întreg setup-ul de producție și antrenament. Despre submarine aproape că nu se poate discuta la modul serios în acest moment, vedem când sau dacă achiziția va ajunge în parlament.

Veștile tragice sunt cele care lipsesc. Incicaș a discutat pe foarte scurt despre achiziția corvetelor, achiziție blocată de aproape doi ani. Deși avem un câștigător al licitației, deși avem un pierzător care încă vrea să ne livreze navele, deși avem și un al doilea pierzător care s-ar implica în anumite condiții, noi suntem încă în faza lui ”ne dorim” și ”sperăm”. Pe banii noștri, dar măcar ne dorim. De asemenea, nu a fpst specificată nici măcar ca intenție, ca vis, ca dorință, achiziția elicopterelor multirol și de atac pentru Forțele Terestre, program care pare mort și îngropat.

În buna tradiție românească, ne dorim foarte multe, nu ne sfiim să anunțăm asta, dar când punem pe hârtie și vedem ce facem în mod concret concluziile sunt destul de triste…

Erată: Dintr-o eroare, într-o primă versiune a acestui articol se specifica faptul că generalul Incicaș nu a abordat deloc subiectul corvetelor multifuncționale. Materialul a fost actualizat cu declarațiile despre acest subiect.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
53 %
Sad
Sad
20 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
27 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

3 thoughts on “Echipamentele militare pe care România își propune să le cumpere în perioada următoare

  1. Despre corvete tin minte ca a spus cateva cuvinte. Doar ca vor sa rezolve anul asta, intr-un fel sau altul. O decizie nu pare prea aproape oricum.

  2. A spus câteva cuvinte și despre corvete și a mai spus și despre posibilitatea suplimentarii numărului de sisteme de rachete antinava NSM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Airshow-uri în România: Primele evenimente din 2023
Next post Air Connect va zbura din București spre Baia Mare