De ce vor israelienii de la Elbit să mute o fabrică de drone în România?

Read Time:3 Minute, 45 Second

Compania israeliană Elbit Systems a anunțat în această săptămână că este dispusă să mute în România linia de asamblare finală a dronelor Hermes 450. Totul depinde însă de autoritățile de la București, care ar trebui să cumpere aceste drone ce urmează să fie produse în țara noastră.

Haideți să o luăm cu începutul și să vedem cum am ajuns aici, dar și ce urmează de acum înainte.

La capitolul drone, sau vehicule aeriene fără pilot (UAV – unmanned aerial vehicle), România stă destul de prost. Avem în serviciu de mai bine de două decenii dronele Shaddow 600, o variantă a lui RQ-7 Shaddow produsă de americanii de la AAI. Nu e foarte clar câte bucăți am cumpărat și câte mai avem în prezent. Se estimează că ar fi operaționale între 8 și 16 drone.

De-a lungul timpului aceste aparate au fost utilizate destul de mult pe teatrele externe unde am trimis trupe și și-au dovedit utilitatea, astfel că a apărut nevoia unor drone mai performante. Discuția despre aceste noi UAV-uri este una la fel de veche ca cea despre avioanele multirol, iar achiziția încă trenează.

Ei bine, nu cu mult timp în urmă, Ministerul Apărării de la București a transmis un RfI (Request for Information) către cel puțin un producător de astfel de aparate, în speță Elbit. Nu știm dacă a mai ajuns și la alții pentru că nu sunt informații publice. Foarte probabil, da.

Elbit și guvernul de la Tel Aviv au răspuns solicitării României și au fost demarate discuțiile. Iar pentru că s-a ajuns la o ofertă publică tindem să credem că negocierile se află într-o fază destul de avansată.

Israelul ne oferă UAV-uri medii de tipul Hermes 450. Este un sistem ce a intrat în serviciu la finalul anilor 90 și care este operat de vreo 13 state, inclusiv Israel și SUA. Și nu ne oferă doar dronele, ci și relocarea liniei de asamblare finală, a fabricii dacă vreți să îi spunem așa, în România! Ar reprezenta un pachet de transfer tehnologic fără egal din ce știm noi în ceea ce privește achizițiile militare făcute de București.

De ce vor să ne vândă cei de la Elbit dronele Hermes 450 și nu pe cele mai mari și mai capabile, Hermes 900? Ei bine, din ce ne-au spus reprezentanții companiei este vorba despre solicitările noastre. România vrea UAV-uri medii cu o greutate de până în 600 de kilograme, iar Hermes 900 cântărește aproape o tonă.

Tot cei de la Elbit susțin că sunt dispuși oricând să ne vândă și drona mai mare, dacă o vrem și plătim pentru ea. Nu și linia de asamblare însă, oferta fiind doar pentru Hermes 450 la modul acesta.

De asemenea, ei mai spun și că pentru o țară ce vrea să intre serios pe această piață este mai bine să înceapă cu un produs mai mic, să învețe să îl utilizeze, iar apoi să meargă spre ceva mai performant dacă are nevoie de așa ceva.

Mutarea liniei de asamblare în România mai depinde de ceva, anume de numărul de drone pe care le va lua țara noastră. Elbit spune că este dispusă să mute fabrica, dar numai dacă această operațiune va fi viabilă pentru ei din punct de vedere economic. S-a insistat pe faptul că nu există o condiție pentru un număr minim de aparate, dar nici nu știm de la câte drone în sus are sens mutarea acestei linii în România.

De asemenea, trebuie spus că linia de asamblare nu ne este făcută cadou! Nu, ea va funcționa în cadrul Elbit România, companie privată care produce Hermes 450. Dar va genera locuri de muncă specializate în domeniu și va duce la dezvoltarea industriei inclusiv pe orizontală, la nivel de furnizori.

Ca să concluzionăm, Elbit Systems și Israelul au răspuns unei solicitări din partea României și vor să ne vândă drone Hermes 450. Parte a contractului, compania este dispusă să mute linia de asamblare finală în România, dar numai dacă va primi o comandă care să o mulțumească.

Vă spuneam că, probabil, în discuții mai sunt și alți producători. Nu știm ce anume oferă aceștia. Nu știm nici ce anume vrea România, pentru a ne putea face o idee despre posibilii concurenți.

Cert este că această achiziție, dacă va fi făcută cu cap, poate reprezenta o șansă mare pentru industria de la noi de a intra bine pe această piață a UAV-urilor ce va deveni din ce în ce mai importantă.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “De ce vor israelienii de la Elbit să mute o fabrică de drone în România?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Franța va cumpăra avioane Rafale noi pentru a le înlocui pe cele SH vândute Greciei
Next post Bulgarii și-ar dori mai multe F-16