Cine naiba ne apără?
De la începutul războiului din Ucraina am tot spus, mai ales pe Facebook și pe (urmărește-ne și acolo pentru informații ”calde”), despre generalii armatei române, în special cei de aviație, care demonstrează carențe grave de înțelegere a unui teatru de luptă. Acum e posibil să avem și o explicație.
Doamna Alba Iulia Catrinel Popescu este conferențiar universitar la Colegiul Național de Apărare Carol I. Doamna Popescu predă cursurile ”Geopolitică și geostrategie” și ”Studii strategice și de securitate”. Doamna Popescu a postat pe Facebook o serie de mesaje cel puțin discutabile, răspândind în comunitatea dânsei teorii conspiraționiste. Un exemplu de mesaj este acesta: ”De ce a eliberat (Zelenski – n.r.) puscariasii cu experienta militara si i-a inarmat? Unde se afla si ce fac puscariasii aia? Unde se afla armele alea? Prin niste state UE care trebuie destabilizate de rusi, cumva?”
Cei de la G4Media au aflat despre aceste mesaje și au început documentarea pentru articol. În acel moment, un coleg de-al doamnei Popescu, Alexandru Cristian, cadru militar în Ministerul Apărării Naționale și doctorand în securitate şi apărare al Universităţii Naţionale de Apărare Carol I. Cristian este, potrivit CV-ului, ofițer specialist în (cadrul – n.r.) Universitatea Națională de Apărare „Carol I”. Domnul Cristian a sunat-o pe soția redactorului-șef de la G4Media, pe care o cunoștea de când aceasta a urmat un curs la Colegiul Național de Apărare. Redacția G4Media susține că apelul a fost efectuat pentru a face presiuni pentru a opri articolul. Domnul ofițer și doctor în Informații și Securitate Națională spune: ”Mă jur pe ce am am scump și pe copilul meu. Jur, nu am făcut nici o presiune. Sunt militar, nu am făcut așa ceva. Nu am amenințat-o. Nu e adevărat. Am sunat pentru că era vorba despre o anchetă jurnalistică. Este un domn la dvs. care dorește să scrie un articol despre o colegă a noastră despre o problemă internă a MApN și am luat cunoștință cu niște acte normative interne și voiam să dăm un punct de vedere”.
Pentru a citi întreaga poveste, puteți citi articolul amplu de pe G4Media.
Discuția pe care o avem noi este alta. Un profesor al celei mai prestigioase instituții de învățământ militar susține minciuni. Și nu orice fel de minciuni, ci unele extrem de grave. Nu există nicio dovadă că Ucraina a eliberat pușcăriași, că i-a înarmat și că i-a trimis în state ale Uniunii Europene pentru a destabiliza. Eu unul nu am găsit nimic care să susțină oricât de vag insinuările doamnei.
Sigur că e dreptul dânsei să creadă orice poate înțelege din ce se întâmplă în lume. Și tot dreptul ei e să își exprime public opiniile, că de aia trăim în România și nu în Rusia, de exemplu. Problema apare că doamna în cauză cu tot cu opiniile ei personale predă inclusiv ofițerilor armatei române.
Câteva definiții înainte de toate:
- Conferențiar universitar este o funcție didactică în învățământul superior din România, superioară celei de lector universitar/șef de lucrări și inferioară celei de profesor universitar. Conferențiarul universitar desfășoară activități didactice și de cercetare, potrivit statului de funcții. Norma didactică a unui conferențiar universitar este de 8 ore convenționale, din care cel puțin 4 activități de predare și poate cuprinde: activități de predare; activități de seminar, lucrări practice și de laborator, îndrumare de proiecte de an; îndrumarea elaborării lucrărilor de licență; îndrumarea elaborării disertațiilor de master; îndrumarea elaborării tezelor de doctorat (în cazul deținerii abilitării);
- Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” este instituţie militară de învăţământ superior, acreditată în condiţiile legii, de interes public, cu personalitate juridică, parte a sistemului naţional de învăţământ superior, subordonată ministrului apărării naţionale. Misiunea universității este de a genera și de a tranfera cunoaștere prin: Formarea, specializarea şi perfecţionarea de nivel universitar şi postuniversitar a comandanţilor, ofiţerilor de stat major şi experţilor militari şi civili, pentru îndeplinirea atribuţiilor de conducere şi expertiză în ramura de ştiinţă „Ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică”. Conform organigramei Universității, Colegiul Național de Apărare funcționează în cadrul acesteia, sub tutela prorectorului pentru învățământ. La Colegiu sunt două cursuri de carieră, destinate exclusiv ofițerilor, și un curs de specializare, la care au acces ofițerii, dar și civilii.
Așadar, la Universitatea Națională de Apărare se pregătesc ofițerii superiori ai armatei române. Se specializează în anumite domenii de interes.
Ofițerii aceștia sunt educați și de doamna Alba Iulia Catrinel Popescu, aceeași doamnă care susține că președintele Ucrainei a eliberat pușcăriași, i-a înarmat și i-a trimis în Uniunea Europeană pentru a destabiliza anumite state.
Este legitim să ne întrebăm dacă doamna conferențiar universitar, având aceste opinii la care are tot dreptul ca cetățean al României, reprezintă o vulnerabilitate de securitate pentru Colegiu, pentru Universitate și, în cele din urmă, pentru armată și pentru România? Sigur că întrebarea este legitimă.
Extrem de periculoasă este lipsa de reacție a Universității. Pare instituită un fel de lege a tăcerii, nimeni nu comentează în speranța că valul acesta va trece repede. A reacționat premierul Ciucă, cel a cărui teză de doctorat suspectă de plagiat e analizată de Universitate, și a cerut măsuri. Dar atât. Nimic din partea Ministerului Apărării, al cărui șef civil ne povestește despre drone ruse inovensive căzute în răchițelele din Bistrița-i natală.
Dacă în cadrul Universității Naționale de Apărare sunt profesori ca doamna Popescu, ce au idei nesusținute de fapte, oare cât de specializați vor ieși de acolo viitorii generali doctori ai armatei române?
Și dacă în cazul flagrant, dureros de flagrant al doamnei Popescu, Ministerul Apărării este lipsit de reacție ne explicăm de ce accidentele aviatice, de exemplu, sunt exclusiv din vina vremii (?!?) sau a celor aflați la manșă?
Nu vad de ce trebuie sa ne inflamam asa la niste comentarii/presupuneri. Mai ales cand toata lumea vehiculeaza fake-news peste tot in media. Adica minciuni.
Pentru că femeia aia, doctor în doctorie și științoloagă în științologie militară și geopolitică, cu capul ei deștept maxim predă și formează următoarele generații de ofițeri ai armatei Române.
Și, dacă armata ta e făcută din conspiraționiști incompetenți, te iau evenimentele prim surprindere, că nimeni din armată nu a fost in stare să înțeleagă ce se întâmplă în lume.
Dacă era feic niuz de la nimeni pe lume gogu de la scara blocului, nu conta.
Dar deșteapta aia e o persoana foarte influentă pentru istoria României.
Zelensky a spus asta: „Ukrainians with real combat experience will be released from custody and will be able to compensate for their guilt in the hottest spots. All sanctions against some individuals who participated in the Anti-Terrorist Operation will be lifted. The key thing now is defense.”
Eu nu am gasit nicio informatie cum ca detinuti au fost eliberati si inarmati. Ma ajuti, te rog, cu un link?
Apoi, faptul ca doamna a adaugat presupuneri proprii care schimba complet informatia initiala e dezinformare in cea mai pura definitie a ei.
Nu trebuie sa se inflameze nimeni, poti foarte bine sa nu fii de acord cu ce scrie in articol. Daca te intrebi de ce ne inflamam noi vezi ca sunt cateva intrebari retorice pe final. De aia ne inflamam.
Marius, lasand la o parte deliciosul articol despre distinsa doamna general, care va beneficia si domnia sa de o pensie mai mare decat posibilitatile cotribuabililor civili, poate ar trebui sa te concentrezi putin pe lucruri ceva mai grave.
Cum ar fi;
Sigur, asa e moda acum. Fake news, fake news, fake news, tentativa de destabilizare, tentativa de subminare, s.a.m.d.
In presa si in anumite institutii, mana care nu spune o poveste nu primeste.
Toti suntem mai nou experti in surse oficiale, disjungere de informatii, psi-ops si subversiuni politice in tara unde scoala \ educatia e subfinantata pana ajunge o gluma.
Dar nu uita de adevaratele destabilizari care au loc in armata: contractele catre firme austriece sau nemtesti cu legaturi rusesti; furtul de combustibili; furtul de bani al unui general din seiful operational al contra-informatiilor militare + pensionarea sa in locul puscariei si anularii pensiei militare; furturi de arme (nu disparura mai demult niste arme pe la Ciorogarla?), paza civila + catering unitati, tigareta 1-2-3-2022 etc.
De atentatul cu explozibili (Ioan Crisan, Arad) nici nu vreau sa mai amintesc, pentru ca ajungem la maxima presedintelui: stat esuat.
Singurul si adevaratul fake news e ca incercam sa ne dam altceva decat ne-a prezentat presedintele tarii mai sus, sau fostul presedinte marinar. Nimic mai mult.
Razboiul rusesc de langa noi e irelevant in aceasta ecuatie, cata vreme nu ne-am depasit conditia in care ne aflam in WW1 si WW2. Rezultatele pot sfarsi tot cam pe acolo.
A, si apropos, poate intelegem si noi meandrele concretului prin care rusul Kuzmin a fost acceptat ambasador in Romania, cata vreme se cunosteau teleze si ideile sale de cand era la post in RM.