Armata ucraineană a admis recent că folosește elicoptere americane UH-60 Black Hawk după ce serviciul de informații al Ministerului Apărării de la Kiev a dat publicității două imagini în care apare un astfel de aparat.
În mesajul postat pe Twitter în data de 21 februarie, ucrainienii scriu: ”aviația serviciului de informații al armatei Ucrainei continuă să efectueze misiuni pe linia frontului. Piloții noștri de recunoaștere tocmai s-au întors dintr-o nouă misiune.”
Mesajul și, mai ales, imaginile care îl însoțesc au făcut destul de multă vâlvă pentru că, până acum, elicopterele Black Hawk nu au fost incluse în niciun pachet de sprijin anunțat de Statele Unite sau de aliații americanilor.
De fapt, singurele elicoptere occidentale despre care s-a discutat la nivel oficial au fost aparatele WS-61 Sea King pe care Marea Britanie a anunțat că le donează Ucrainei. Un prim Sea King din pachetul de 3 bucăți destinat Marinei ucrainene a fost filmat având însemnele militare ale statului vecin, însă nu e clar dacă a și ajuns în Ucraina sau dacă era încă folosit la pregătirea echipajelor în UK.
Revenind la Black Hawk-ul din fotografiile postate de serviciul militar de informații al Ucrainei și, mai ales, la proveniența sa, cei de la Defence Blog au sesizat un detaliu relevant: pe lângă însemnele ucrainene, aparatul are un livery neobișnuit, negru-mov, care a mai fost văzut până acum.
Compania americană Ace Aeronautics, LLC, care este specializată în conversia vechilor modele de Black Hawk disponibilizate de armată în versiuni civile, folosește exact același livery.
Prin urmare, fără a exista totuși o poziție oficială în acest sens, este probabil ca guvernul SUA sau chiar guvernul de la Kiev, cu aprobarea SUA, să fi cumpărat elicoptere Black Hawk de la această companie privată americană.
Chiar dacă imaginile făcute publice nu sunt cele mai clare, este destul de clar din ele că Black Hawk-ul armatei Ucrainei aduce mult mai mult cu o versiune civilă decât una militară.
Iar de pe site-ul celor de la Ace Aeronautics aflăm că această companie se descrie ca fiind ”full-service contractor” în ceea ce privește acest tip de aparat de zbor, oferind o gamă completă de servicii, de la documentare și reparații capitale până la testare în zbor și pregătire echipaje.
Nu ar fi ceva neobișnuit pentru guvernul american să apeleze la contractori civili pentru livrarea anumitor echipamente militare unor autorități prietene, evitând astfel atât implicarea oficială, cât și transferul unor tehnologii sensibile.
Un UH-60A Black Hawk echipat de Ace Aeronautics este demilitarizat, putând însă fi dotat, în funcție de solicitările clientului, cu echipamente specifice, în general dintre cele disponibile pe piața civilă. Iar armata ucraineană a demonstrat în ultimii ani o dexteritate pe alocuri incredibilă în a adapta tehnologii sensibile pentru utilizare militară.
Average Rating