Știm deja că 2020 a fost un atipic, plin de provocări și care a afectat serios industria aeronautică și nu numai. În tradiționalul material de final de an vreau să vă vorbesc puțin despre cum a fost 2020 pentru Aviația Magazin.
La o scurtă privire a cifrelor, a fost un an prost. Traficul de pe site a scăzut cu aproape 20% față de 2019, la fel și numărul afișărilor. Social media a mers cel puțin la fel de prost, target-ul de creștere fiind ratat cu brio.
Motive ar fi multe, iar cel mai important cred că este cantitatea. Am scris puțin, am postat puțin, am interacționat puțin. În 2020 oamenii vor conținut, vor conținut ușor de parcurs, iar noi am mers cumva împotriva curentului.
Am preferat materiale mai ample, chiar dacă mai rare, în care să și explicăm informațiile transmise, nu doar să trântim comunicate preluate cu copy-paste în goana după conținut. Că am reușit asta sau nu, doar cititorii ne pot spune, iar cifrele arată că nu prea.
Singurul loc unde cifrele arată bine este Youtube. Am reușit în 2020 să dezvoltăm seria de podcasturi AvNews, iar acestea au devenit tot mai apreciate de voi. De la câteva zeci de vizionări am ajuns să avem sute și mii per episod, ceea ce ne face extrem de încrezători.
Planuri pentru 2021
Planurile pentru noul an încă nu sunt puse la punct. Sunt multe lucruri pe care ni le dorim, însă nu ne e clar câte dintre ele sunt și realizabile. Vom enumera totuși câteva dintre cele mai importante:
- continuăm seria AvNews pe Youtube și canalele de streaming pentru podcasturi și vom merge și pe conceptul de interviuri cu persoane importante și relevante din aviație.
- continuăm să scriem materiale informative și explicative. Vrem să creștem ponderea acestor articole și să renunțăm treptat la conținutul ușurel, care servește o informație fără context.
- mai mult conținut multimedia. Aici depindem de situația pandemiei, de organizarea unor evenimente și de disponibilitatea unor factori de decizie de a ne permite accesul în diferite locații.
- mai multe povești de aviație.
- recenzii de cărți. E un plan mai vechi pe care vrem să îl punem în aplicare. Asta înseamnă o rubrică nouă, una în care recomandăm (sau nu) cărți de aviație, poate chiar reviste, după ce le-am citit și înțeles. Chiar, voi mai citiți cărți? Ar fi de interes o astfel de rubrică?
- încă cochetăm cu ideea de vlogging. Dacă podcastul este pentru publicul matur, care știe ce caută, vloggingul ne-ar putea duce, sper, în zona publicului tânăr, care acumd descoperă aviația și care are nevoie de informații corecte.
Cam astea sunt în mare planurile noastre, dar mai importante decât ele sunt părerile voastre.
Ce v-a plăcut și ce nu v-a plăcut la Aviația Magazin în 2020? Ce credeți că ar trebui să facem în continuare? Cine ar vrea să facă parte din echipa Aviația Magazin pentru a ne ajuta să facem pasul spre o redacție? În ce condiții? Orice sugestie e apreciată!
Marius, vlogging-ul ar fi interesant. Dar ma gandesc la faptul ca aveti si voi nevoie de evenimente publice de genul BSDA. Sau porti deschise la companii de aparare gen Thales, Elbit, Airbus, sau poate chiar ACTTM.
Partea proasta e ca astfel de venue-uri sunt foarte rare spre deloc in perioada pandemiei, iar unii (Dacia spre exemplu, desi nu din lumea aviatiei) s-au limitat in a-si face propria lor lansare online.
Oricum, articolele mai dezvoltate poate n-au avut vizualizari multe si prin prisma faptului ca sunt la concurenta cu site-uri mai click-baity si puternic partizane politic.
Voi ati scos materiale foarte ok si clare, dar stiti si voi dictonul roman care vinde si azi: panem et…
Felicitari pt cresterea pe YT. Asa pare ca rezonati ceva mai mult cu urmaritorii.
Sunt convins ca destui oameni urmaresc podcast-urile si dupa publicare, deci sunt valoroase.
inainte de toate felicitarii pentru continutul bun si articole, eu unul prefer mai putine articole si sintetizate decat multe articole na dar traim in epoca informatilor si cred ca ai dreptate, nu stiu cati mai sunt pasionati de aviatie si cati mai au timpul necesar dorinta , si pentru 2021 sper sa ramaneti pe baricada si sa ne delectati cu stirii bune despre aviatia ,articole bune. Sa ramaneti la fel de obiectivi si la anul, pe youtoube postarii cat mai multe si continut la fel de bun, si sa speram ca ne vom bucura si de a doua escadrila de F16,impreuna . Ca o ideie poti publica articole despre aviatia militara a unor tarii o analiza (sunt constient de faptul timp,banii)dar na o ideie, As fi curios de o opinie a ta si o analiza a aviatie maritime gen pe portavioane . in rest bravo pentru articole , sa speram la o inzestrare a RO Army decenta si la multi anii Aviatia Magazin :)).
In 57 am cunoscut cerul Patriei si am ramas definitiv indragostit de ea. Urmaresc cu placere „Aviatia Magazin”. Felicitari tot ce faceti in aceasta media aproape unica in Romania. Cu ani in urma am intrebat un membru din wig – ul „Extra” al Aeroclubului Romaniei pe Catalin Prunariu – Catalin de ce faci asta? Mi a raspuns promt si sincer – „sa vada va exista aviatia si in Romania”. Cred ca acesta este si raspunsul de ce exista „Aviatia Magazin”. La multi ani dragilor in 2021.