Sunt convins ca ati auzit pana acum stirea despre China si portavionul proaspat lansat la apa dupa ce a fost construit de magnificii ingineri ai lui Xi.
Imi pare rau daca sunt eu cel care dezumfla totul, insa Shandong, primul portavion chinezesc Type 001A, nu este altceva decat o clona a lui Liaoning, care Liaoling este o nava din clasa Kuznetsov, fumaciosul lui vladut kremlinezul.
E nevoie de context? Si mie mi se pare. Primul portavion din istoria marinei chinezesti se numeste Liaoning. Liaoning si-a inceput viata ca Riga, un portavion sovietic din clasa Kuznetsov in anii ’80. A fost mostenit de Ucraina, care l-a rebotezat Varyag si l-a pus in vanzare cand era cam 68% finalizat. A fost cumparat de chinezi cu 20 de milioane de dolari, printr-o firma fantoma din Macau, refacut si modernizat. Liaoning pluteste si are avioane pe el.
Pe langa vas, chinezii au preluat din Ucraina si vreo opt camioane de schite si planuri, asa ca o clonare a portavionului sovietic le era la indemana. Asa s-a nascut Type 001A, cu prima ei progenitura, Shandong.
Revenind la proaspat lansatul Shandong, pare-se ca e o varianta imbunatatita a lui Liaoning si, implicit, a lui Kuznetsov. Are un radar mai performant, capacitate sporita de stocare a munitiei si combustibilului, sistem de propulsie ceva mai modern si altele asemenea.
Totusi, Shandong mai are vreo trei ani pana sa devina operational si chiar si atunci o sa vorbim de un portavion ce poate duce 20-24 de avioane la bord. Impresionant pentru noi, dar slabut in lumea portavioanelor adevarate.
Clona clona, insa e mai bun decat originalul fumegator. Acum daca stam stramb si judecam drept, putem sa facem o comparatie si cu cel lansat recent de americani la teste pe apa, clasa Ford, daca nu ma insel, pare o diferenta enorma de tehnologie.
Acum sa fiu carcotas pana la capat, nici nu e greu sa faci unul mai bun decat Kuznetsov. Comparatia cu americanii nu-si are rostul acum. Vedem cand sau daca lanseaza chinezii clasa lor de „supercarriers” si discutam atunci.
Pana una-alta, nici macar englezii n-au optat pentru propulsia nucleara si deplasament de peste 100.000 de tone pentru noile lor portavioane, ceea ce mi se pare ca arata cat de complicat si de scump e un astfel de portavion.
Cand privesti cate state detin portavioane saau portelicoptere iti dai seama ca e un club foarte select.
Daca te uiti cate state pot produce portavioane iti dai seama ca acel club e si mai select, iar chinezii sunt acum in ambele cluburi si proiecteaza deja noua clasa de portavioane.
Important e mai putin ca este o copie ruseasca pe care au reusit sa o faca si careia i-au adus si imbunatatiri. Fata de cei care au proiectat si construit clasa respectiva care nu mai pot face altul la fel, nu mai spun mai performant si care in prezent nu are aceasta clasa operationala, existand riscul de a sta ani grei in santier sau chiar dat la fier vechi din lipsa de fonduri, tehnologie, etc.
Corect, dar nu e atat de mult vorba despre tehnologie, cat despre bani. Pur teoretic, daca Romania ar avea niste zeci de miliarde si n-ar si ce sa faca cu ei, ar putea comanda un portavion. Idem pentru oricare alta tara. De construit iarasi nu e atat de complicat daca ai fonduri.
Mult mai complicat este sa iti permiti sa operezi un portavion cu un intreg grup de lupta si s-o faci eficient. Iar din punctul asta de vedere, China e departe. Liaoning e considerat nava scoala si nu e clasat in cadrul flotei „de lupta” si a plecat in primul voiaj abia acum cateva luni, la mai bine de 4 ani de la intrarea in dotare.
Cat priveste clasa Kuznetsov, sunt multi cei care spun ca nu e rentabil. Rusii, daca le-ar da vladut bani, ar mai putea construi Kuznetsoave, dar date fiind problemele de operare pe care le au cu ala vechi, mult mai logic este sa dezvolte o noua clasa de portavioane. Ori asta spune multe si despre chinezarii.
Altfel, sigur, Liaoning si Shendong plutesc, vor primi avioane pe ele, se vor face poze si filmulete. Dar cred eu ca doar atat.
‘primul portavion din istoria marinei chinezești,se numește Liaoning’. Total Fals LanceRe,în anul 1985,China a cumpărat 4 portavioane: 1)HMAS Melbourne din Australia și alte 3 din URSS: Minsk,KIEV si Variag. Frații noștrii chinezi au m-ai luat din Ucraina 2 Su-33,din care a ieșit J-15. Șandong nu m-ai are nici o treabă cu vechile portavioane ivănești,e m-ai mare,rapid,puternic înarmat,e altă mîncare de orez mîncațiaș,dar nu este o clonă. Forța fie cu ‘Clonatorii’!
Ai citit tu pe vocea rusiei ceva, dar ai citit prost. Melbourne a fost luat de chinezi, dar ca sa-l taie. Din el au copiat doar catapulta, dar nu se stie daca le-a folosit la ceva. Minsk si Kiev au devenit muzeu si hotel/cazino. Varyag e actualul Liaoning si primul portavion din istoria Chinei.
Shandong e clona lui Varyag/ Liaoning, pe care chinezii l-au adus mai spre anii 2000.
clona clona, dar se va misca elegant prin marile sudului.
dintr-o data vecinii vor deveni mai atenti.
e ca atuncea cind iti cumperi o pereche de dobermani.
si inteleg ca urmeaza inca patru bucati.
Si app. de asta, cind au tras nava din docul umed, si s-a miscat macaraua, aparea in imagine o structura care arata ca un portavion.
o fi nr, 3??
in fine, pentru noi nu e nici un pericol.
Noul portavion a rezolvat problema incarcaturii limitate pe avioane? Stie cineva? Pe Liaoling avioanele opereaza cu incarcatura aproape la jumatate ceea ce le limiteaza eficienta. Daca au rezolvat problema asta e un progres.
Nu, e aceeasi punte de decolare jump-ski de pe Liaoning si Kuznetsov.
Este vorba de kerosen.
Sun-Tzu oare ce ar spune ? Armata de teracota sa faci si …cat mai mare. Soldateii si armele sa fie muulte si sa para ca suntem muuuulti si mari …..
E valabil si astazi !
Poporul chinez n-a fost prea razboinic din fire(Marele Zid Chinezesc-un exemplu).Relativ la inarmarile navale,cea mai mare uzina din lume in curand va fi gata:
http://www.popsci.com/china-nuclear-submarine-facility
Mau citeste istorie prietene, Tibetul al cui era pana sa-l inglodeze Mao ?