Saab Gripen a fost desemnat de Ministerul Apararii de la Sofia invingator al cursei in trei pentru statutul de avion multirol al Bulgariei. Dar nu primeste contractul deocamdata si nu e clar daca il va primi vreodata.
Simt ca e nevoie de putin context inainte sa ne avantam. Acum ceva timp, bulgarii au lansat un RfI (Request for Information) pentru avioane multirol noi sau folosite. Au raspuns suedezii, care au propus Saab Gripen C/D noi, portughezii si americanii, cu F-16 A/B second, pe modelul Romania, si italienii, cu Eurofighter Typhoon T1 second.
Bulgarii au initiat o comisie ministeriala care a analizat ofertele primite, iar acum au anuntat si rezultatul. Adica acea comisie spune ca achizitia avioanelor Gripen e cea mai buna/potrivita/etc. pentru tara. Problema, si aici e o mare problema, este ca guvernul Bulgariei este unul provizoriu si nu va angaja niciun contract, sarcina cazand pe urmatorul executiv.
Era o discutie ca actualul guvern sa inainteze mai departe propunerea catre Parlament, care la randul sau ar fi trebuit sa demareze negocierile cu suedezii. Numai ca guvernul interimar a decis in sedinta de miercuri sa nu faca acest pas.
Aici e de subliniat si un soi de gafa a actualului ministru al Apararii, Stefan Yanev, care a prezentat raportul ca o certitudine asupra inceperii negocierilor cu Saab. Procedural, pare-se ca asta era pasul firesc, dar pe ultima suta de metri s-a decis jocul de glezne si lasarea deciziei in seama urmatorului guvern.
In ceea ce priveste lista de preturi, din ce am reusit sa citesc pe la bulgari Saab ar fi oferit opt avioane Gripen noi, insa nu stiu daca spre vanzare sau in leasing, pentru un miliard de leva, adica vreo 511 milioane de euro. Portugalia si SUA ar fi oferit F-16 second, dar nu stiu daca opt bucati sau 12, pentru 1,5 miliarde, adica in jur de 760 de milioane de euro. Iar italienii au fost atat de scumpi ca bulgarii nici n-au retinut pretul exact.
Asta inseamna ca Saab nu are nicio garantie ca va primi contractul. Urmatorul guvern ar putea sa tina cont de raport si sa actioneze in consecinta. Dar ar putea la fel de bine sa il ignore si sa sustina, cum am mai auzit si pe la noi, ca parteneriatul strategic cu SUA inseamna asa si pe dincolo si ca afacerea F-16 e mai buna pe termen lung. Sau ar putea solicita emiterea unui nou RfI si refacerea raportului.
Cert este ca-s sanse mici spre inexistente ca Bulgaria sa semneze pentru multiroale anul asta. Ceea ce e amuzant, ca se chinuie de atat amar de timp, dar periculos in contextul geopolitic actual, mai ales intr-o zona a Marii Negre in care noi si cu ei am mai ramas sa ne opunem lui vladut kremlinezul.
‘Bulgarii au talent’!
Uncle sam are talent. la fel ca si in cazul nostru, le pleaca suedezilor contractul de sub stilou, fix pana sa il semneze!!!
Sau poate acum are SAAB vant in panze de cand cu asocierea cu Boeing in T-X si beneficiaza de lobby-ul celor din urma….
Eu dacă eram bulgar și decideam ce să cumpărăm,luam JF-17 să-i bag în boale pe americani. Că m-ai zilele ăstea s-au făcut primele zboruri cu JF-17B.