Airbus Helicopters, acord cu IAR Ghimbav cat un sah. Nu si mat

Read Time:3 Minute, 39 Second

Airbus Helicopters a mutat prima, cel putin vizibil, pe piata din Romania si-a dat un fel de sah cu tura. Sau cu nebunul, daca vreti. Nu-i insa mat, nici pe departe, si abia astept sa vad ce va face Bell.

Inainte de comentarii, iata comunicatul Airbus, cu tot cu declaratii:

Airbus Helicopters și IAR au semnat un acord general pentru o colaborare exclusivă în scopul producerii elicopterului multirol H215M, de categorie grea, echipat cu două motoare. Conform acordului, IAR va deveni contractor principal pentru orice comandă viitoare de H215M pe care Ministerul Apărării Naționale o va face pentru a înlocui flota îmbătrânită.

„Suntem mândri că am semnat acest acord de exclusivitate care reprezintă rezultatul a aproape 50 de ani de cooperare între IAR și Airbus Helicopters”, a declarat Neculai Banea, director general IAR. „IAR a construit aproximativ 360 de elicoptere sub licență mulțumită parteneriatului de succes cu Airbus Helicopters și suntem nerăbdători să ne implicăm în personalizarea și producerea elicopterului H215M”, a mai adaugăt acesta.

„Acest acord este o etapă importantă, de referință, în construcția un parteneriat european în domeniul apărării. Suntem convinși că relația aceasta va dura alți 50 de ani și că H215M va corespunde în totalitate necesităților Armatei Române”, a declarat Olivier Michalon, Senior Vice President pentru Europa al Airbus Helicopters.

Boooon. Ce-avem noi aici? In prima faza, cand am citit de acord exclusiv, m-au trecut fiorii, ma si gandeam ca IAR-ul a dat lovitura. Dar pare-se ca nu. Din comunicatul asta eu inteleg ca este un acord prin care IAR devine contractor principal pentru productia lui H215M numai pentru o eventuala comanda a Romaniei. Cu alte cuvinte, daca MApN decide sa inlocuiasca macar o parte din elicoptere Puma aflate acum in dotarea Fortelor Aeriene cu H215M, atunci si numai atunci IAR va deveni contractor principal numai pentru comanda respectiva.

Nu mi-e clar ce inseamna contractor principal in viziunea celor doua companii pentru ca mi-e foarte greu sa cred ca Airbus Helicopters a investit intr-o linie de asamblare in tara noastra pentru a trimite elicopterele la asamblat la cei de la IAR. E posibil ca IAR-ul sa produca o parte insemnata din subansamble, dar sunt doar speculatii acum.

Ce ma intereseaza pe mine este ce se intampla daca, presupunem acum, guvernul din Vanuatu sau oricare alt guvern plaseaza o comanda de 20 de elicoptere H215M? Din comunicat inteleg ca IAR-ul sare din schema, cel putin ca si contractor principal, ceea ce-i naspa pentru baietii de la Ghimbav.

Va spuneam de sah. In momentul asta, Airbus spune asa: cumparati, voi Romania, elicoptere de la noi si noi le dam de lucru celor de la IAR. Pac. Dar nu-i nici pe departe mat. IAR poate trai fara a fi contractor principal al Airbus la un contract pentru Romania? Eu spun ca da. Si merg ceva mai departe si spun ca Airbus, daca tot vrea sa asambleze H215M in Romania, nu-i poate ocoli pe cei la IAR la niciun contract.

Cine mai e in jocul asta? Bell! Desi, teoretic, Airbus si Bell propun elicoptere complementare, este aproape imposibil sa existe doua comenzi in paralel. Altfel spus, daca Romania o sa dea comanda de H215, o sa astepte ani buni pana la comanda pentru elicoptere de atac. La fel si invers. Daca se comanda pentru AH-1Z, se va trage de Pume mult si bine si Airbus va ramane sa astepte ani buni de tot o comanda de la noi.

Dar ce ofera Bell? Dracu’ stie, momentan. Insa pariez ca nu linie de asamblare, mai ales daca o sa luam 10-15-20 de elicoptere. Va implica industria noastra? Cu siguranta da, insa nu se stie pana la ce nivel. Si daca ma uit la IAR ca preseaza destul de tare pista Airbus, as spune ca implicarea noastra nu va fi mare. Dimpotriva.

In cazul asta, ce (ne) facem? Contractul pentru elicoptere va fi un test cu adevarat important pentru noi. Avem sansa unui transfer tehnologic real si implicarea unei companii romanesti in industria mare. Totul depinde de cum negociem. Daca ne multumim cu putin, vom obtine putin. Si, sa nu uitam, ca noi suntem cei ce platim. Nu noi ne rugam de Airbus si Bell sa ne dea elicoptere, ei se roaga de noi sa le devenim clienti. Iar de asta e obligatoriu sa profitam.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

4 thoughts on “Airbus Helicopters, acord cu IAR Ghimbav cat un sah. Nu si mat

  1. Intrebare intrebatoare:

    -Este posibil ca IAR sa fie partener cu ambele companii pentru producerea/asamblarea de elicoptere la Ghimbav?

    1. Sigur ca da. Dar e putin probabil. Airbus are linie de asamblare pentru H215 la noi si cu siguranta nu o sa fie de acord cu o alta, care sa apartina IAR-ului. Iar Bell cu siguranta nu investeste intr-o linie de asamblare externa pentru o comanda relativ mica, cum e cea a Romaniei.

  2. Puneti pariu ca Romania NU va profita de pozitia avantajoasa pe care o are? Si mai pun un pariu: vom cumpara de la Marele Licurici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post SUA au lovit cu „mama tuturor bombelor” in Afghanistan
Next post F-35 on tour: Avionul ajunge in Europa